Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Varovanie pre všetkých rodičov. Nedávajte jesť deťom ryžové chlebíčky

reklama:
Varovanie pre všetkých rodičov. Nedávajte jesť deťom ryžové chlebíčky

Známe ryžové výrobky, ktoré sa nachádzajú v obchodoch s potravinami po celom svete, môžu byť pre malé deti škodlivé. Nová štúdia odhalila nadmerné hladiny karcinogénnej látky u niektorých obľúbených látok a vydáva varovanie rodičom. Dospelí, ktorí sú veľkými spotrebiteľmi ryže a jedia ju viac ako sedemkrát týždenne, by mali tiež zvážiť obmedzenie svojho príjmu.

Štúdiu uskutočnila Švédska národná agentúra pre potraviny. Pri skúmaní 102 produktov z ryže dostupných na trhu objavili u niektorých z týchto vedcov vysoké hladiny arzénu, čo je známy karcinogén.

Organizácia pre bezpečnosť potravín preskúmala svoje stravovacie odporúčania týkajúce sa ryže a odporučila, aby deti nejedli ryžu alebo výrobky z ryže, ako je ryžová kaša, ryžové rezance alebo raňajkové cereálie z nafúknutej ryže, ako sú ryžové chrumky, viac než štyrikrát týždenne. Deti by sa mali ryžovým koláčom úplne vyhnúť.

Toxikologička vysvetľuje: „Už sme vedeli, že ryža obsahuje arzén. Teraz vieme, že niektoré produkty na trhu obsahujú pomerne vysokú hladinu. Okrem iného sme teraz radili deťom do šiestich rokov, ktoré konzumujú ryžové koláče. Pre všetky ostatné sú ryžové koláče mierne, ale záleží to na celkovom množstve spotrebovaných produktov z ryže „.

Tí, ktorí konzumujú veľa ryže,čiže viac ako sedemkrát týždenne, by mali obmedziť príjem ryže, pretože sa vystavujú riziku požitia veľkého množstva arzénu. Výsledky štúdie odhalili, že niektoré populárne ryžové výrobky obsahovali nebezpečnú úroveň arzénu.

O arzéne a ryže

Arzén je prírodný prvok, ktorý sa správa ako kov. Je prítomný v prostredí prirodzene ako aj v dôsledku ľudských aktivít. Má mnoho rôznych foriem. Tento prvok je známy karcinogén, ktorý pri požití vo veľkom množstve môže viesť k nádorom v koži, pľúcach, močovom mechúre, rovnako ako pečeni, obličkách a prostate. Kontinuálna expozícia arzénu môže navyše prispieť k rade ďalších zdravotných problémov, vrátane kardiovaskulárnych ochorení, poškodenie pečene, chronického kašľa, cukrovky a neurologických účinkov. Zvlášť deti sú vo veľkom riziku.

V posledných niekoľkých rokoch sa venovala veľká pozornosť prítomnosti arzénu v detskej ryži a ďalších ryžových výrobkoch. Štúdia tiež zistila, že v ryži boli rôzne úrovne arzénu v závislosti na odrodu, kultivačnej ploche, kultivačných metódach a produkčných metódach , napríklad celozrnné výrobky všeobecne obsahujú viac arzénu než rafinovaná ryža.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.