Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vedci možno zistili, ako zastaviť starnutie. Môžeme žiť aj 150 rokov?

reklama:
Vedci možno zistili, ako zastaviť starnutie. Môžeme žiť aj 150 rokov?

Smrť je jedna z vecí, ktorej sa veľa ľudí bojí. Každý z nás by chcel žiť čo najdlhšie a mať okolo seba čo najdlhšie ľudí, ktorých má rád. Žiaľ, príroda to zariadila tak, že v priemere sa človek dožíva niečo okolo 80 rokov. Vedci ale nedávno prišli s niečím, čo by nám mohlo život značne predĺžiť. Dve univerzity, konkrétne Štokholm University a Lomonosov Moscow State University sa spoločne zamerali na rolu mitochondrie pri starnutí organizmu. Mitochondria je membránovo obalená organela, ktorú možno nájsť vo väčšine eukaryotických (napr. ľudských) buniek. Skrátene, zaoberali sa starnutím buniek. A čuduj sa svete, objavili niečo, čo môže úplne zmeniť ľudský život.

Treba však podotknúť, že testy oboch týchto univerzít boli vykonávané na hlodavcoch. Je ale isté, že pokiaľ sa rovnaké výsledky ukážu aj na ľuďoch, znamenalo by to, že každý z nás dokáže ovládať svoje starnutie. Zároveň tak univerzity prišli na nové veci, ktoré sme o starnutí doteraz nevedeli. Aké testy vlastne tieto univerzity robili a aké výsledky dosiahli?

Na myšiach dokázali spomaliť, ale aj zrýchliť starnutie

Experimenty boli vykonávané na geneticky modifikovaných myšiach. Vo Švédsku bola vytvorená špeciálna mutácia, ktorá bola následne myšiam pridaná do genómu. To spôsobilo, že myši, ktoré sa normálne dožívali v priemere dvoch rokov, zomreli do jedného roka. Špeciálna mutácia spôsobila, že sa u myší začali oveľa skôr objavovať choroby, ktoré sú spájané so starnutím. To znamená, že vedci boli schopní zrýchliť starnutie. Pokiaľ sa im ale podarilo toto, teoreticky by mohli byť schopní starnutie aj spomaliť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.