Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vedci opäť zdôraznili význam materského mlieka pre bábätká: Dojčenie znižuje riziko obezity

reklama:
Vedci opäť zdôraznili význam materského mlieka pre bábätká: Dojčenie znižuje riziko obezity

Každá mamička chce pre svoje ratolesti len to najlepšie a plné bruško k pocitu šťastia a spokojnosti rozhodne patrí. O dôležitosti materského mlieka bolo už veľa popísané. Na základe najnovších výskumov však vedci vyzývajú k dojčeniu ešte razantnejšie.

Nanešťastie, je pravdou, že nie každej žene je dopriate kŕmiť svoj malý poklad materským mliečkom. Či už sú to problémy so spustením laktácie, zlé prisávanie bábätka, alebo veľmi bolestivé bradavky, niekedy je to naozaj náročné. Ak však môžete čo i len trošku, zabojujte. Zdravie vášho dieťaťa je predsa to najcennejšie čo máte.

Celoeurópsky výskum

Odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorí viedli celoeurópsky výskum, vyzývajú k väčšej podpore toho, čo je najprirodzenejšie pre bábätká. Zistili totiž, že hoci viac ako 77% detí v Európe bolo dojčených, nie všade matky pristupujú k tejto problematike rovnako a venujú jej dostatok času. V Írsku, napríklad, až 46% matiek nikdy nedojčilo, vo Francúzsku toto číslo predstavuje takmer 34%. WHO odporúča, aby ženy, ak môžu, výlučne dojčili šesť mesiacov.

Ďalšie závažné zistenie sa dotýka priamo zdravia bábätiek. Podľa výskumníkov sa u detí, ktoré neboli nikdy dojčené, výskyt obezity zvýšil až o 22%. Aj pri podávaní materského mlieka počas obdobia kratšieho ako 6 mesiacov sa ukázala o 12% väčšia pravdepodobnosť, že deti budú obézne. Naopak, ochrana drobcov, ktorí boli počas šiestich mesiacov výhradne dojčené, teda bez toho, aby boli prikrmované umelým mliekom alebo inými potravinami, bola až na úrovni 25%.

Podľa organizácie WHO sa na týchto faktoch môže podieľať viacero dôvodov. Jedným z nich je, že výhradné dojčenie oneskoruje zavádzanie pevných potravín, ktoré môžu mať príliš vysokú energetickú hodnotu. Existuje aj niekoľko dôkazov hovoriacich o tom, že deti kŕmené umelou výživou majú vyššie hladiny inzulínu v krvi, čo môže zase stimulovať ukladanie tukov.

Tvrdenia, že umelé mlieko je pre deti rovnako dobré ako to od mamičky, teda nie sú tak celkom na mieste. „Ľudské mlieko – materské mlieko – je špeciálne určené pre ľudské deti. Pôsobí nielen ako prvá vakcína dieťaťa, ktorá chráni pred infekciami, ale ovplyvňuje aj dlhodobé zdravie, vrátane pôsobenia ako prvá obrana proti obezite,” uzavrela Sue Ashmore, riaditeľka iniciatívy Unicef ​​UK Baby Friendly.

Foto: Pexels

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. mája 2019Zdroj www.theguardian.com

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.