Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vedci prehovorili. Toto s vami urobí mesiac bez alkoholu. Jedna výhoda obzvlášť poteší

reklama:
Vedci prehovorili. Toto s vami urobí mesiac bez alkoholu. Jedna výhoda obzvlášť poteší

Sex, spánok, energia, to všetko môže zmeniť jeden mesiac bez alkoholu. Takúto výzvu prijala skupina niekoľkých britov. Spočíva v tom, že sa počas prvého mesiaca v roku nevypije ani kvapka alkoholu. O tom, aké sú priaznivé účinky takej abstinencie, napísal francúzsky denník Le Figaro.

K tejto výzve sa pridali ľudia z Británie a Belgicka. A tieto akcie majú spoločné to, že sa celý mesiac nedotknete alkoholu. Že táto iniciatíva stojí za to, potvrdzuje štúdia sussexskej univerzity. „Jeden mesiac stačí na to, aby sme videli priaznivé účinky na fyziológiu a zdravie človeka,“ uvádza Mickael Naassila, prezident Francúzskej spoločnosti pre liečbu alkoholizmu.

Štúdia zdôrazňuje, že po mesiaci abstinencie človek získa lepšiu kontrolu nad svojou konzumáciou alkoholu, pocítia príliv energie a zlepší sa mu kvalita spánku. Z hľadiska kvality života pozorujeme globálny pozitívny efekt, ak pijeme menej. Keď zredukujeme konzumáciu alkoholu alebo ho prestaneme piť úplne, má to tiež pozitívny vplyv na krvný tlak a na sexuálnu funkciu.

Podľa britského výskumu si viac než každý druhý účastník experimentu všimol na sebe zlepšenie kvality pokožky aj úbytok hmotnosti. Dermatologička Elisabeth Berrissoulová vysvetľuje, že alkoholické nápoje pôsobia ako diuretikum, v dôsledku čoho môžu prispieť k matnému vzhľadu pleti, vráskam okolo očí aj k zníženiu elasticity pokožky. Alkohol rovnako obsahuje kalórie, a to sedem kalórií na gram alkoholu. Pokiaľ ho pijeme, zvyšuje sa glykémia a produkcia inzulínu. Ak pijeme alkohol trvalo, môže to prispieť k rozvoju rezistencie voči inzulínu. To je jeden z rizikových faktorov – poškodenie pečeňového tkaniva, čo vedie k jej stukovateniu.

Skrátka, každé popíjanie alkoholu predstavuje zdravotné riziko. Či už sme malí alebo veľkí pijani, je vždy lepšie spotrebu alkoholu znížiť. Kampaň nás vedie k tomu, aby sme premýšľali o tom, že pitie alkoholu nie je normálne. Treba o tom uvažovať, ako sme uvažovali o fajčení, pretože akékoľvek pitie nie je bez zdravotného rizika.

Podľa francúzskej Agentúry pre verejné zdravie a Národného inštitútu proti rakovine sa odporúča, aby muži a ženy nepili viac než dva poháre vína denne a nie viac ako desať pohárov za týždeň.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.