Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vedci prišli na to, kedy je vhodný vek na materstvo: Je to úplne inak ako ste si mysleli.

reklama:
Vedci prišli na to, kedy je vhodný vek na materstvo: Je to úplne inak ako ste si mysleli.

Kedy je ten správny čas stať sa matkou? Zatiaľ čo v minulosti mali ženy deti v mladšom veku, v súčasnosti je trend rodiť až okolo 30-tky. Vedci však prišli s ešte šokujúcim tvrdením.

Štúdiu robili výskumníci na Kalifornskej univerzite a výsledok poteší najmä tie ženy, ktoré chcú materstvo odložiť na neskôr. Pôrod po 35 vraj zlepšuje duševné schopnosti matky.

Vedci testovali 830 žien po menopauze, a to na plánovanie, vizuálne vnímanie, verbálnu pamäť, sústredenie a pozornosť. Zistili, že ženy, ktoré rodili po 24. roku života mali lepšie výsledky v testoch duševnej čulosti, riešenie problémov a verbálnych schopností v porovnaní s tými, ktoré rodili pred 24. rokom.

Tie ženy, ktoré mali posledné dieťa po 35-tke, mali lepšiu pamäť a kognitívne funkcie. Výsledky súvisia najmä s nárastom dvoch hormónov, estrogénu a progestrónu, počas tehotenstva. Majú priaznivý vplyv na chémiu mozgu a jeho funkcie, a to najmä vtedy, keď je žena tehotná v neskoršom veku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. marca 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.