Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vedci skúmali mužov a ženy a ich priebeh ochorenia COVID-19: Hrozivé zistenie o silnejšom pohlavia

reklama:
Vedci skúmali mužov a ženy a ich priebeh ochorenia COVID 19: Hrozivé zistenie o silnejšom pohlavia

Vedci v štúdii analyzovali v období medzi 1. januárom a 1. júnom 2020 viac ako tri milióny prípadov nákazy novým koronavírus potvrdených v 46 krajinách sveta a 44 štátoch USA …

Zistili, že riziko koronavírusové nákazy je úplne rovnaké u oboch pohlaví. U infikovaných mužov však zaznamenali takmer trojnásobnú pravdepodobnosť, že budú musieť byť hospitalizovaní na jednotke intenzívnej starostlivosti. Výrazne vyšší, až o 39 percent, bolo u nich aj riziko úmrtia na súvisiace komplikácie.

"Tieto údaje môžu pomôcť lekárom, aby pri prístupe k pacientom zohľadnili skutočnosť, že pohlavie v prípade ťažkého priebehu ochorenia predstavuje rizikový faktor," uviedla spoluautorka štúdie Kate Webbová z univerzity v Kapskom Meste v Juhoafrickej republike. Vedci dávajú vyššie riziká u mužov do súvislosti hlavne s biologickými rozdielmi medzi oboma pohlaviami, predovšetkým v oblasti vrodených aj vývojových odlišnosťou imunitného systému. Ženský organizmus oi produkuje vyššie množstvo tzv. Interferónov typu I, ktoré znižujú riziko abnormálne imunitné reakcie. Práve taká reakcia, tzv. Cytokinové búrka, je zrejme u časti pacientov príčinou závažného priebehu ochorenia COVID-19. Ženy od ťažkých foriem choroby podľa všetkého chráni aj pohlavný hormón estradiol, ktorý podporuje efektívnosť bielych krviniek (T-lymfocycov) a zvyšuje produkciu protilátok. "Mužský pohlavný hormón testosterón naproti tomu imunitný systém potláča," uviedli autori štúdie.

Zistené rozdiely medzi oboma pohlaviami v oblasti rizík spojených s ochorením COVID-19 môžu podľa doktorky Webbová ovplyvniť aj budúci vývoj vakcín proti novému koronavírus. Odlišné imunitnej odpovede u žien a u mužov boli podľa nej v minulosti zaznamenané v prípade vakcín proti iných ochoreniam. To, či takéto rozdiely budú existovať aj v prípade vakcín proti koronavírus, ukážu až ďalšie výskumy, píše AFP.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. decembra 2020

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.