Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vedci tvrdia, že stráženie vnúčat funguje ako prevencia proti demencii!

reklama:
Vedci tvrdia, že stráženie vnúčat funguje ako prevencia proti demencii!

Myslíte si, že byť blízko Vašim starým rodičom je dôležitá vec? Pre mnohých členov rodiny predstavujú prarodičia samotný pilier komunity, pretože poskytujú zásadnú pomoc pri výchove vnúčat.

Možno to je dôvod, prečo majú rodičia dlhú pracovnú dobu, alebo nemajú dostatok času na svoje deti. Podľa štúdií väzba, ktorá spája vnúčatá s ich starými rodičmi, sa ukázala ako dobrá práve pre zdravie starých rodičov.

Prečo je tak dôležité, aby starí rodičia boli blízko svojim vnúčatám?

Podľa štúdie uskutočnenej Severoamerickou spoločnosťou môžu starší ľudia predchádzať kognitívnym poruchám a chronickým ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba alebo senilná demencia, ak sa starajú o svoje vnúčatá.

Získali túto informáciu od 186 austrálskych žien vo veku 57-68 rokov, ktorým vykonali niekoľko testov psychickej ostrosti.

Najlepšie výsledky zaznamenalo 120 žien, ktoré tvrdili, že strávili aspoň jeden deň v týždni starosťou o svoje vnúčatá. Zdá sa, že táto činnosť vyžaduje určité fyzické vyčerpanie a citlivé požiadavky, ktoré majú pozitívny vplyv na duševné procesy.

Je zrejmé, že pre správne využívanie výhod plynúce pre starého rodiča, ich vplyv na deti musí byť mierny, lebo pokiaľ prekročí istú hranicu, výsledky môžu byť úplne opačné.

Táto štúdia ukázala, že babičky, ktoré sa starali o svoje vnúčatá 5 dní v týždni alebo viac, mali väčšie ťažkosti pri vykonávaní testov, pretože fyzické vyčerpanie bolo zrejmé.

Podľa Dr. Gass, výkonného riaditeľa Severoamerickej spoločnosti:

Byť babičkou hrá dôležitú úlohu v našej spoločnosti a je tak bežné u žien po menopauze, že je životne dôležité sa zoznámiť so všetkými účinkami, ktoré môže mať táto činnosť na zdravie žien.

Vysvetlenie štúdie bolo nasledujúce!

Deti sú zdrojom uspokojenia pre starého rodiča, keďže nie sú pod veľkým stresom vyvolaným ich výchovou, ako je tomu u rodičov. Musia sa zamerať iba na radosť, ktorou naplnia svoj život i život ich vnúčat. To vedie k uvoľneniu edorfínov , vďaka ktorým sa cítia užitoční, a tak udržujú svoj mozog v dobrej kondícii.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 16. marca 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.