Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Venujte sa naplno svojim deťom. Ich emócie možno nie sú vidieť, ale predstavujú dôležitý element v ich vývoji

reklama:
Venujte sa naplno svojim deťom. Ich emócie možno nie sú vidieť, ale predstavujú dôležitý element v ich vývoji

Naše deti sú tak odlišné! Váhavé, pokorné, bláznivé, tiché, plaché, hlasné, rozzúrené, s úsmevom od ucha k uchu, uplakané. Je až úžasné, ako rýchly obrat dokáže u detí nastať! V jednej chvíli sa od smiechu za brucho chytajú a zrazu prichádza hysterický plač.

Pravda je taká, že problémy s výchovou a vývojom detí obsadzujú prvé priečky v našom modernom svete. Mladá generácia už nezažíva to zdravé detstvo ako predtým, a tak ako dospelí aj deti začínajú pociťovať depresie a emocionálne problémy už v ranom veku.

Je nutné si uvedomiť, že všetko začína a končí doma, a to najmä v predškolskom a neskoršom období. Rodičia by však tento vážny problém mali riešiť a nepokúšať sa to maskovať, odvracať od toho pozornosť, či na to zabudnúť rozhodne riešením nie je, nie z dlhodobého hľadiska. Dospelí sú v prvom rade rodičia, nie kamaráti. Deťom by tak mali zaistiť to, čo skutočne potrebujú, a nie to, čo chcú.

Moderné mamičky a oteckovia radi odvracajú seba a dieťa od samotného problému. Nedostatok pozornosti potom vyriešia kúpou novej hračky, či inou formou rozmaznávania. Výsledkom je, že dieťa nadobúda pocit, že vždy dostane to, čo chce, a v dôsledku tak začnú rodičia žiadať o ďalšie a čoraz väčšie formy uspokojenia (hračky, mobily, počítače). Pridajte k tomu zlé stravovacie návyky a zoznam problémov je na svete!

Na prvý pohľad každý vyzerá šťastne a spokojne. Nikto nekričí a povinnosti rodičov sú splnené. Dôsledky tohto správania sa však dostavia v dlhom období! Trvalé ticho vedie u detí k výskytu rôznych druhov úzkostí a pocitov, ktoré by v takom mladom veku nemali v žiadnom prípade zažívať. Dieťa necíti ochranu a bezpečnosť, ale len závislosť na láske. Túto lásku vidia v podobe darčekov bez akýchkoľvek emócií. Nedostatok citov pri komunikácii s deťmi môže viesť k emocionálnej impotencii. Neznamená to, že by rodičia nemali radi svoje dieťa. Znamená to, že ich neučia to najdôležitejšie – cítiť!

Vy ste rodičmi, a práve preto by ste mali určovať limity toho, čo je a čo nie je dovolené. Nezastrašujte a nekričte na ne, pretože tadiaľ cesta nevedie. Učte ich a ukážte im však, že pocity a emócie sú súčasťou každého z nás.

Ak v sebe dieťa zadržiava úzkosť, začne si v sebe vytvárať neopodstatnený strach. V dôsledku tohto strachu bude mať nízke sebavedomie, pochybnosti a zmätok v rôznych oblastiach života.

O 10 rokov neskôr sa stane z dieťaťa teenager. Prvým variantom je, že z neho vyrastie nervózny človek s depresiami. „Dobrý“ rodič s ním navštívi lekára, pretože si myslí, že niečo nie je v poriadku, ale iným spôsobom to nedokáže vyriešiť. Detské traumy potom budete liečiť liekmi pre dospelých a ďalej žiť vo svete, kde problémy neexistujú.

Ďalšou možnosťou je, že sa teenager začne búriť, len aby dosiahol to, čo požaduje. Výsledok nebude pozitívny ani pre rodičov, ani pre samotné dieťa.

Existuje ešte jedna možnosť,tá najhoršia. Nejedná sa o prísne tajnú radu od vyštudovaného psychológa. Je to samozrejmosť, na ktorú sa v tomto pretechnizovanom svete zabúda. Každý by mal začať od seba, prísť na čas do práce, byť dobrou matkou, alebo otcom, prispôsobiť režim spánku a stravovania podľa dieťaťa. Namiesto sladkostí im kúpiť kvalitné topánky a vydať sa s nimi napríklad na večernú prechádzku.

Žiadna prehnaná starostlivosť

To, ako sa správate doma jeden k druhému, pomôže dieťaťu uvedomiť si, že je v rodine dôležitým členom a jeho ďalší vývoj bude závisieť aj na tejto skutočnosti. Malé chyby či zlyhania naučí deti prekonávať životné prekážky, a vďaka tomu z nich vyrastú silnejší ľudia. Školák je schopný nosiť si sám školské veci v aktovke a v poriadku je aj to, ak bude plakať kvôli zabudnutej domácej úlohe.

Ničnerobenie je užitočné

Dovoľte deťom tráviť čas aj mimo výdobytkov modernej doby. Nuda sa nerieši jedlom a televízorom, odhaľuje kreativitu a rozvíja kritické myslenie. Dieťa by malo byť vždy citovo prístupné a otvorené novým skúsenostiam, byť schopné sa vyrovnať s odporom, podráždením či hnevom. Jeho emocionálny svet môžete ovplyvniť úsmevom, tancom, prechádzkami, čítaním … Nikdy nezabúdajte na to, že dieťa, rovnako ako vy, má právo sa vyjadriť.

Pamätajte, iba vy môžete ovplyvniť život vášho dieťaťa. Problémy pri výchove detí je potrebné vždy podchytiť včas. Náš svet sa mení, či už k lepšiemu, alebo horšiemu, je už len na nás. A na nás je aj to, aby sme z našich detí vychovali vyrovnaných, cieľavedomých a rovnocenných členov spoločnosti.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.