Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vianočný čas

reklama:
Vianočný čas

A je tu opäť! – Vianočný čas. Čas, ktorý topí ľady v srdciach a prináša radosť a lásku do každého domu.

Vianoce sú však i obdobím zhonu a príprav. Vyberáme darčeky, pečieme vianočné dobroty, robíme veľké upratovanie. Často sa nestihneme ani zastaviť a prehodiť pár slov so svojimi známymi. Avšak veľké upratovanie si musíme najprv urobiť vo svojom vnútri. Zastaviť na chvíľočku ten neúprosný čas a obzrieť sa okolo seba. Spomenúť si na časy, kedy sme ako malé deti pobehovali pri zdobení vianočného stromčeka plný očakávania, či nám Ježiško splní naše sny.

Tie malé pojašené deti robia Vianoce ozaj najkrajšími a najveselšími. Vianoce bez detí sú smutné a tiché. Nikde nepočuť to sladké džavotanie, ale vôkol sa rozprestiera ticho a sem tam preskočí iskierka z tlejúceho kozuba. Ale iskierka vo veľkých detských očiach je kľúčom k našej radosti. Na to tajomstvo, ktoré Vianoce majú sa pozeráme priamo cez naše deti. Detská dušička vníma tieto sviatky s očakávaním. Čaká na ten okamih, kedy začne zdobiť vianočný stromček, kedy sa pod ním akoby šibnutím čarovného prútika zjavia darčeky. To nadšenie, keď malé nemotorné ručičky trhajú papier a priam bez dychu otvárajú svoje darčeky. Naše srdce poskočí pri pohľade na žiariace očká a pocit, že sme niekoho spravili šťastným, sa nedá opísať slovami. A to hreje človeka viac, ako teplý kožuch. Chceli by sme vrátiť čas a stať sa znova tým dieťatkom, znova prežiť bezstarostne tento radostný čas, nemyslieť na všetky starosti, ktoré máme.

Tak ako dieťatko v jasličkách prinieslo pokoj celému svetu, i naše deti v nás zanechávajú pocit šťastia. Vtedy zablúdime mysľou pár rokov dozadu a pozeráme sa na krásne prestretý štedrovečerný stôl. Mamu, ktorá pripravuje večeru a vôňa jedál sa nesie celým príbytkom. Otca, ktorý s nami ozdobuje vianočný stromček, a ktorého ruka nás vedie ku stolu. Cítime tú vôňu ihličia. Zapálená svieca na stole rozhorí naše srdcia a všetci spolu odriekame modlitbu pred večerou. Kútikom očka sa pozrieme pod plný stromček a v duchu hádame, ktorý darček je ten náš. Záhadný úsmev našich rodičov, keď výskame od radosti nad darčekom, ktorý sme si priali.

Najdôležitejší je však pocit, ktorý v nás zostal po celé tie roky. Pocit bezpečia a istoty. Lásku, ktorú sme od rodičov dostávali plným priehrštím. To je tá pravá vôňa Vianoc.

Chceme, aby túto vôňu cítili takisto i naše deti, keď nám obelejú vlasy a opierajúc sa o drevenú palicu nás budú pevne držať za ruku.

Práve ten najjednoduchší darček spraví častokrát väčšiu radosť ako nejaká vzácnosť. Je darovaný zo srdca a to poteší najviac. Dôležitejšie ako prepchatý stromček plný darčekov je teplo domova. Pocit, že je vždy kam vrátiť sa. Tam nás stále niekto čaká a myslí na nás. Ľudia dlhé hodiny cestujú preplnenými vlakmi a autobusmi za svojimi rodinami. Akoby nás to puto, ktoré medzi sebou máme, práve vo vianočný čas priťahovalo silnejšie a silnejšie. Každý z nás si vtedy spomenie na svojich blízkych, akoby v bežné dni na to nebol čas. Vianoce robia s nami divy, vtedy i náš najväčší nepriateľ zdá sa byť nejaký lepší. Zabúdame na dávne krivdy a pohárom vína si štrngáme spolu na zdravie.

Preto ponorme sa do atmosféry krásnych Vianoc. Zahoďme všetky povinnosti za seba a venujme sa svojim blízkym. Urobme zo seba to malé nevinné dieťa a radujme sa s úprimnosťou v srdci. Naše detičky sú nám vzorom, že Vianoce sa dajú prežiť bez zhonu a stresov. Usmievajme sa na ľudí okolo seba, svet bude krajší pre nás, ale i pre nich. A naplnení dobrotou a pokorou si sadnime k štedrovečernému stolu. Vtedy nám Ježiško donesie ten najväčší darček – LÁSKU, POHODU A ŠŤASTIE.

Ilustračné foto: sxc.hu

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. decembra 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.