Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Viete čo sa stane, keď prestanete užívať antikoncepčné tabletky?

reklama:
Viete čo sa stane, keď prestanete užívať antikoncepčné tabletky?

Bez ohľadu na to, aké sú vaše dôvody na vyradenie antikoncepcie z vášho života, existujú kroky, ktoré by mali nasledovať pre zdravý prechod.

Uvažujete o tom, že prestanete “brať prášky?” Či už ide o finančné náklady, nepohodlie, že musíte brať antikoncepčnú tabletku každý deň, alebo túžba mať dieťa, toto rozhodnutie vyžaduje určité plánovanie.

Prvým krokom by malo byť, pohovoriť si svojím lekárom pred vykonaním zmeny. Ak nechcete otehotnieť, mali by ste navštíviť svojho lekára a s ním prediskutovať ďalšie možné formy antikoncepcie. A ak si prajete mať dieťa, mali by ste rovnako navštíviť svojho lekára a poradiť sa s ním pred počatím.

Niektoré ženy sa boja, čo by sa mohlo stať s ich telom po prerušení užívania tabletiek, ale gynekológovia tvrdia, že nie je sa čoho báť. Existuje len veľmi málo vedľajších účinkov súvisiacich s koncom užívania. A tie, ktoré môžu vzniknúť, pravdepodobne nebudú trvať príliš dlho. Ale jedno varovanie predsa len je podstatné. Keďže antikoncepčný účinok pretrváva v tele jeden až dva dni, môžete nechtiac otehotnieť. Ak teda po dieťati netúžite, potom by ste naozaj mali uvažovať o inom druhu antikoncepcie. Ďalšia falošná obava je myšlenka, že čím dlhšie ste pilulku užívala, tým dlhšie to bude trvať, kým otehotniete.

Účinky zastavenia užívania tabletiek

Pokiaľ ste užívali tabletky napríklad z dôvodu, ako je regulácia silnej menstruácie, je veľmi pravdepodobné, že tento problém sa vráti. Rovnako tak, ak ste nimi ovládali návaly tepla, tie môžu, po vysadení, opäť začať. V prípade, že antikoncepcia pomáhala, aby vaša pleť bola jasnejšia, akonáhle ju prestanete užívať, môže to viesť k znova prepuknutiu akné. Niektoré ženy môžu zistiť, že ich chuť do jedla sa zvyšuje. Na druhú stranu, ak tabletky boli príčinou zadržiavania vody v tele, môže dôjsť k strate hmotnosti. Ale ak nejaké drobné vedľajšie účinky sú, potom by mali do dvoch mesiacov prestať.

Kedy prestať užívať antikoncepciu

Aj keď môžete prestať užívať antikoncepčné tabletky kedykoľvek, dokonca aj v polovici balenia, ale mohli by ste pritom skrátiť cyklus. Vaša maternica bude zmätená, tak sa začne brániť, ale nejde o „normálny“ cyklus. Ak skončíte s užívaním v polovici, nad svojou periódou nebudete mať absolútne žiadnu kontrolu.

Ďalším dôvodov, prečo dokončiť balenie je lepšie načasovanie ovulácie, ak sa pokúšate otehotnieť, budete vedieť, kedy možno očakávať menstruáciu a kedy môžete mať ovuláciu. Je to jednoduchšie na stanovenie presnejšieho dňa otehotnenia a následného pôrodu. Dávajte si však pozor na svoj cyklus. Ak sa nevráti do normálu v priebehu dvoch až troch mesiacov, navštívte svojho lekára.

Tam by mohol byť iný zdravotnícky problém

V posledných rokoch, ako dokazujú štatistiky, sa stále viac žen vzdáva života s antikoncepciou. Uvedomujú si, že užívanie hormonálnych doplnkov má z dlhodobého hľadiska skôr negatívne dopady. V prípade, že ste sa rozhodli k tomuto kroku, potom nezúfajte, ak dva až tri mesiace vaše telo bude "rozštelované" verte, že sa všetko vráti do normálu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 13. júna 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.