Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vitamín D – zmierňuje tvorbu akné

reklama:
Vitamín D – zmierňuje tvorbu akné

Vitamín D je v poslednej dobe často skloňovaným vitamínom. Počas pandémie COVID-19 sa zistilo, že väčšina populácie trpí nedostatkom tohto vitamínu. Nejde len o vitamín, ktorý podporuje dobrú funkčnosť imunitného systému, ale podieľa sa v organizme na viacerých dôležitých procesoch.

Slnečné lúče

Déčko, alebo vitamín D je jediný vitamín, ktorý je organizmus schopný vytvoriť vplyvom slnečného svetla. Lúče dopadajúce na pokožku premieňajú 7-dehydrocholesterol (jedna časť cholesterolu) na vitamín D.

Vitamín D a zdravie

Zdravé a pevné kosti potrebujú dostatok vápnika. Vápnik môžete získať zo stravy, ale len v prípade, že máte dostatok vitamínu D. Práve tento vitamín podporuje vstrebávanie vápnika, čím priaznivo pôsobí na rast a pevnosť kostí.

Tento vitamín sa výrazne podieľa aj na fungovaní celého organizmu na bunkovej úrovni. Zohráva dôležitú úlohu pri delení buniek, regulácii imunitného systému, funkciách mozgu či metabolizme inzulínu. Ide ale aj o pomerne silný antioxidant, ktorý zachytáva voľné radikály a môže vám byť nápomocný, aj keď vás trápi podkožné akné.

Vitamín D a pleť

Dopadom slnečných lúčov na pokožku vzniká vitamín D, ale aj voľné radikály, ktoré sú zodpovedné za starnutie pokožky, ale aj rakovinu kože. Vznikajúci vitamín D dokáže voľné radikály v pokožke zachytiť.

Kombinácia kožného mazu, odumretých kožných buniek a baktérií vytvára ideálne podmienky na vznik akné (rôznych foriem). Potlačiť zápal, ktorý je súčasťou akné, môžete práve s vitamínom D, ktorý má aj protizápalové účinky a mierne znižuje tvorbu kožného mazu.

Ak máte problém s akné, kozmetika na akné nemusí byť jediné, čo do boja proti nemu vytiahnete. Podporiť liečbu môžete aj výživovými doplnkami s obsahom tohto vitamínu. Déčko podporuje delenie buniek v celom organizme a funguje aj pri kožných bunkách. Regeneruje pleť, zlepšuje jej obranyschopnosť, zvyšuje jej pružnosť a elasticitu. Výhodou vitamínu D je, že účinkuje zvnútra, takže sa o zdravie pokožky stará už v jej hlbších vrstvách, kde účinné látky z kozmetiky nemusia preniknúť.

(U/PR)

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. októbra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.