Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Výborne sa osvedčili: Najlepšie kúry na opuchnuté členky a chodidlá

reklama:
Výborne sa  osvedčili: Najlepšie kúry na opuchnuté členky a chodidlá

Opuchy, ktoré sa odborne medicínsky nazývajú edém, predstavujú nechcené nadmerné akumulovanie tekutín v telesných tkanivách …

Najčastejšie postihujú členky a chodidlá nôh ľudí, ktorí počas dňa trávia veľa času v stoji, prípadne ľudí s nejakým zdravotným problémom.

Príčinou obvykle bývajú problémy s obličkami, vysoký krvný tlak, cukrovka či tehotenstvo.

Edémy nie sú síce nebezpečné, ale vedia poriadne znepríjemniť život. Preto, ak vás trápi, ukážeme vám pár osvedčených domácich kúr a prírodných terapií, ktoré vám s nimi pomôžu.

Najprv však chceme uviesť jedno malé upozornenie. Ak zbadáte, že máte jednu nohu väčšiu než druhú, je vždy lepšie pre istotu vyhľadať lekára.

Dôvodom je vylúčenie nejakých závažnejších príčin, ako napríklad krvné zrazeniny, ktoré treba vyriešiť odborne, inak by mohla viesť k infarktu či mozgovej mŕtvici.

Ak však nejde o žiadny takýto vážny prípad, potom môžete vyskúšať niektorú z nasledujúcich kúr.

1. Mätový kúpeľ

Vložte polovicu pohára (1 dcl) mätových lístkov do 1 litra vody v hrnci a priveďte ju do varu. Po dosiahnutí varu uberte plyn, zakryte hrniec pokrývkou a na miernom ohni povarte 10 minút. Následne prelejte odvar do lavóra alebo vedierka, nechajte vychladnúť na tolerovateľnú teplotu a namočte si v ňom vaše nohy. Nohy si máčajte približne 30 minút.

2. Kúpeľ vo vode s tonikom

Niekomu sa to môže zdať divné, ale tonik vám naozaj dokáže pomôcť s opuchnutými nohami alebo členkami.Vezmite váničku vody, priveďte ju na izbovú teplotu (ak bola napríklad v chladničke) a namočte si do nej nohy na pol hodinu. Bublinky a chinín dokážu byť veľkou pomocou pri zápaloch v miestach opuchov.Pre lepší a rýchlejší výsledok môžete nohy namočiť aj do vychladenej vody, teda ak vám chlad nevadí.

3. Kúpeľ vo vode s horkou soľou

Nalejte do lavóra alebo vedra vlažnú vodu do takej výšky, aby prekrývala vaše členky. Potom do nej pridajte hrsť epsomskej soli (síran horečnatý), rozmiešajte a namočte si do toho svoje nohy. Epsomská soľ je úžasná na relaxáciu svalov. Nohy nechajte namočené 30 minút.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. júla 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.