Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Výchova nevýchovou – naozaj funguje?

reklama:
Výchova nevýchovou - naozaj funguje?

Nový výchovný hit – výchova nevýchovou, ktorý vznikol u českých susedov, si hľadá cestu aj do povedomia slovenských rodičov. Rešpektujúce rodičovstvo, láska, dobrý príklad apartnerstvo sú obľúbené pojmy, ktorými nevýchova operuje. Stojí tento trend za povšimnutie? A naozaj nám dokáže zaručiť dobre vychované dieťa?

Nevýchova neznamená bez výchovy

Ak vo vás názov nevýchova vyvolal pocit, že ako rodič nemusíte robiť nič, a nechať dieťa vydané na milosť a nemilosť okolitému svetu, mýlite sa. Názov tejto metódy je tak trochu klamlivá reklama. V skutočnosti si od rodiča vyžaduje veľkú mieru spolupráce, avšak na trochu iných veciach, než sa obyčajne vyžaduje.

Nevýchova sa usiluje obúranie stereotypných hraníc. Nie, nemusíte za každú cenu stanovovať dieťaťu hranicu. Musíte ich nachádzať spoločne. Nemusíte mu stanovovať ciele. Aj tie si máte s potomkom určovať spolu. Nepotrebujete ho veľa učiť. Choďte mu radšej príkladom. Skrátka, buďte partneri, nie policajti.

Nevýchova sa usiluje o búranie klasických rolí v rodine, kde otec a matka šéfujú, kým dieťa je odkázané len na počúvanie a plnenie príkazov.

Čo chcem ja a čo chceš ty

Výchova nevýchovou odmieta manipuláciu („Obuj sa a dostaneš cukrík!“) či uplatňovanie nekompromisnej autority („Teraz si ma nepraj!“). Vzťah sa podľa nej nesmie zakladať na hesle „ja som rodič a ty musíš poslúchať“.

Naopak, vedie rodičov k tomu, aby deti od narodenia vnímali ako špecifické a originálne osobnosti s vlastnými emóciami, potrebami, názormi a nápadmi. Neoprávnené vynucovanie určitého správania ich ničí a zbavuje vlastnej kreativity a radosti zo života.

Dieťa je osobnosť a dokáže spolupracovať

Kateřina Králová, zakladateľka nevýchovy, verí, že dieťa sa rodí dobré, so zmyslom pre to, čo je správne ačo nie. Má vlastné hranice, ktoré chce objavovať. Rodič má byť jeho sprievodcom, priateľom aradcom, nie zlým policajtom. To však neznamená, že jeho potomok má v rukách neobmedzenú moc.

Aj od dieťaťa sa očakáva, že bude rešpektovať svojho rodiča, a namiesto vynucovania vlastných cieľov budú ako rodina spoločne hľadať to, čo chcú a čo si prajú. Bez toho, aby utrpel jeden alebo druhý.

Výchova nevýchovou nie je žiadna osvedčená psychologická metóda. Ide skôr o nápad, za ktorým stojí mladá a sympaticky pôsobiaca pedagogička Kateřina Králová, ktorá celý svoj návod na výchovu obmedzila na internetovú stránku a facebookovú skupinu (s viac než 77 tisíc členmi).

Tam nájdete množstvo povzbudzujúcich komentárov, ktoré vás presvedčia, že ste dobrý rodič, ktorý má citlivé a vnímavé dieťa. Postačí už len niekoľko krokov, aby ste spolu mohli vytvoriť harmonickú domácnosť.

Výchova nevýchovou začína slovami

Princípy nevýchovy sú založené na starej dobrej komunikácii, ktorá prebieha ohľaduplne, s rešpektom, a ktorá zázračne zapôsobí aj na dieťa. To začne prirodzene samo reagovať na podnety, ktoré mu rodič podsúva a spoločne s nimi bude rásť v zrelú a empatickú osobnosť. Nevýchova verí, že dieťa dokáže pochopiť oveľa viac, než si myslíme. Len mu treba dať šancu.

Blog, webináre a vlastná skúsenosť

Na blogu sa môžete dočítať napríklad článok o tom, že dieťa nemáte prerušovať a okrikovať, ak položí na verejnosti nevhodnú otázku. Pri štrajku a prejavoch vzdoru sa máte zaujímať o jeho potreby, pýtať sa a zisťovať, čo sa v ňom dohráva.

Autorka pripravila aj niekoľko stručných webinárov, kde radí ako napríklad naučiť dieťa hrať sa samo, či ako vychovávať svoje potomstvo tak, aby medzi deťmi vznikali kvalitné súrodenecké väzby. Opäť však dostanete len jednoduchú radu: komunikujte s dieťaťom ako so seberovným.

Až príliš jednoduché riešenie

Všetko ostatné sú najmä skúsenosti mamičiek, ktoré si do jednej metódu nevýchovy pochvaľujú, pretože im do domácnosti priniesla vytúžený pokoj a príjemnú atmosféru. Kateřina Králová sľubuje, že práca s deťmi sa vďaka nevýchove môže stať zábavou a hrou.

Nevýchova zjavne nemá žiadnych odporcov, pretože sa za oficiálnu pedagogickú metódu nepokladá. K tejto téme nenájdete vyjadrenia odborníkov na výchovu ani psychológov. Nie je totiž potvrdená žiadnymi výskumami či dlhodobou štúdiou. To by však pre väčšinu mamičiek veľa neznamenalo, najmä ak by u detí pocítili väčšiu spokojnosť a zažívali menej výbuchov zlosti a kriku.

Na druhej strane sa však otvára otázka, či všetko, čo nevýchova u dieťaťa predpokladá, je skutočné. Naozaj deti vedia sami od seba čo je dobré a čo zlé? Nie je úlohou nás rodičov učiť ich to? A je pre ne autorita taká ubíjajúca?

Aj autorita má vo výchove svoje miesto

Je úlohou nás rodičov, aby sme deti pripravili na život v tomto svete. Ukázali im, že budú chvíle, keď sa budú musieť prispôsobiť, poslúchať, že nie vždy sa budú diať veci podľa ich predstáv. Budú robiť veci, ktoré ich nebudú zaujímať, a neraz budú nútení komunikovať s ľuďmi, ktorí nebudú citliví k ich pocitom a názorom.

Napriek tomu sa môžu naučiť byť šťastní a spokojní. Preto musia dovoliť rodičom, aby ich viedli a ukazovali im život so všetkým, čo k tomu patrí. A tento proces je neraz nepríjemný a vyžaduje sebazápor. Od detí aj rodičov.

Výchova nemá skratky

Nevýchova sľubuje mnohé pozitívne zmeny: jednoduché uspávanie, žiadne obdobia vzdoru, skoré prejavy zrelosti u detí a nekonečnú dávku lásky, pohody a novej energie v domácnosti. Len zmena komunikácie a pozitívny prístup na to však stačiť zrejme nebudú.

Výchova si vyžaduje pomalé kroky, každodennú mravčiu prácu a najmä prijatie skutočnosti, že ani my, ani naše deti nie sú dokonalé. Napriek tomu môžeme byť dobrí rodičia a z našich nezbedníkov môžu vyrásť slušní ľudia. Bez námahy to však zrejme nebude.

Princípy nevýchovy, ktoré vám môžu napomôcť

-> zabávať malé bábätko neustálou komunikáciou nie je nevyhnutné. Nechajte ho pozorovať svet okolo seba, získavať vlastné podnety.

-> nebojte sa nepríjemných otázok svojich detí. Sú prejavom ich záujmu apozorovacích schopností.

-> nesľubujte nič, čo nemôžete splniť

-> rešpekt ocenia nielen vaši puberťáci, ale aj batoľatá

-> vychovávajte vlastným príkladom

-> skúste komunikovať aj s malým dieťaťom na úrovni. Zaslúži logické otázky a odpovede. Aj rodičia majú nárok na rešpekt a deti by to mali vedieť.

-> odložte krik a nervozitu a odľahčite atmosféru. Ak nie vždy, aspoň niekedy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. marca 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.