Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Výskumy ukazujú, že manželia stresujú ženy dvakrát častejšie ako ich deti

reklama:
Výskumy ukazujú, že manželia stresujú ženy dvakrát častejšie ako ich deti

Robíme si starosti so všetkým. Stihnú deti prísť do školy včas? Čo budú jesť na večeru? Majú čisté oblečenie? Možno si myslíte, že matky sú kvôli svojim deťom neustále v strese. V skutočnosti môžu byť manželia ešte väčším zdrojom stresu ako deti. Podľa prieskumu Today vykonaného medzi 7 000 matkami v USA priemerná matka uviedla úroveň svojho stresu na približne 8,5 z 10 a z týchto 46 percent žien uviedlo, že hlavným zdrojom ich stresu je manžel.

„Obaja pracujeme na plný úväzok a obaja sa snažíme oddeliť starostlivosť o deti, ale ja som vždy tak nejako viac vystresovaná ako on,“ hovorí Daina Fleno, mamička z New Britain, Connecticut. "Môj manžel si samozrejme robí starosti s vecami, ale netrápi sa rovnako ako ja." Väčšina denných prác aj napriek rozdeleniu dopadá hlavne na matku viac ako na otca. V prieskume matky uviedli, že obrovským zdrojom stresu je nedostatok času počas dňa na to, čo je potrebné. Ukazuje sa, že tri štvrtiny matiek, ktoré majú partnera, tvrdia, že väčšina rodičovských povinností a povinností v domácnosti zostáva na nich, a že jedna z piatich matiek hovorí, že im manžel vôbec nepomáha, čo je obrovský zdroj stresu.

V ďalšom prieskume Working Mother Research Institute zistil, že 79 percent pracujúcich matiek je zodpovedných za umývanie riadu a 87 percent za varenie. Len zvyšné percento mužov pomáha manželkám so spomínanými činnosťami. Mamičky, ktoré sa zapojili do prieskumu Today, sa anonymne podelili o svoj názor na to, či zdrojom ich stresu je manžel. Väčšina matiek sa cíti pod tlakom, pretože sa musí starať o dieťa, manžela a ešte plniť stereotypné požiadavky spoločnosti.

Sťažujú sa tiež, že si doma nikdy nemôžu oddýchnuť, pretože majú pocit, že majú vždy niečo iné na práci. Tieto prieskumy dávajú podnet na zamyslenie. Čo si myslíte o výsledkoch tohto výskumu?

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. novembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.