Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Vysporiadajte sa s nočnou morou všetkých rodičov – s detskou hystériou! Táto matka objavila recept na každé dieťa.

Vysporiadajte sa s nočnou morou všetkých rodičov – s detskou hystériou! Táto matka objavila recept na každé dieťa.

reklama:
Vysporiadajte sa s nočnou morou všetkých rodičov - s detskou hystériou! Táto matka objavila recept na každé dieťa.

Detská hystéria je niečo, čo obťažuje nielen samotných rodičov , ale aj celé okolie. Spomeňte si sami, koľkokrát ste boli svedkom toho, keď sa dieťa rozčuľovalo, že nie je po jeho? V záchvate si ľahlo na podlahu a kričalo a plakalo a chcelo sa domôcť toho, po čom túžilo. A koľkokrát ste boli svedkom toho, že rodičia v snahe ukončiť túto scénu dieťaťu naozaj jeho prianie splnili? Určite si nemusíme rozprávať o tom, že je to chyba a že dieťa vlastne bolo za svoje neprístojné správanie vlastne odmenené.

Problém rozmaznaných detí

Svoje deti milujeme a radi by sme im chceli dopriať všetko. Avšak aj tak by deti mali rešpektovať, keď im rodičia povedia "nie". Pokiaľ toto slovko vyvolá hysterickú scénu, potom je isté, že je niečo zle. Najhoršie na tom je, že rodičia sú v takých chvíľach bezradní – ako sa zachovať, aby sme neobťažovali svoje okolie a pritom dieťaťu nesplnili to, čo sa snažia si vykričať? Na túto tému existujú na maminkovských témach rad osvedčených rád a tipov. Nie všetky sú ale účinné.

Nechajte sa inšpirovať skutočným príbehom!

Jedna bloggerka menom Paula mala rovnaký spôsob. Jej malý syn tiež nemohol počuť slovko "nie". To u neho ihneď vyvolalo typickú hysterickú scénu bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzali. A tak Paula jednoducho začala počítať do desať. Až tak jednoduché jej riešenie je. Nejde ale o klasické počítanie do desať, po ktorom má prísť trest. Je to vlastne taká hra. Svojmu dieťaťu oznámite pravidlá – až napočítate do desať nastane zmena správania.

Stačí napočítať do desať

Typickým príkladom je to, že svojmu dieťaťu oznámite, že už sa nemôže hrať a potom, čo napočítate do desať, nadíde čas na inú činnosť – napríklad na horúci kúpeľ. Prečo toto funguje? Je to dané tým, že dieťa nerozumie tomu, čo znamená časový úsek 5 minút. Dokáže sa sústrediť iba na blízku budúcnosť, ako je napríklad už spomínaných 10 sekúnd. Ak svoje dieťa varuje, že za desať sekúnd nastane zmena správania, potom je schopné sa na túto zmenu lepšie pripraviť v predstihu a nebude sa toľko hnevať.

Skutočne to funguje?

Finta spočíva v tom, že deti nemajú rady zmeny. Priamo sa ich boja. Je teda potrebné im dať čas, aby sa s príkazom vyrovnali. V takomto prípade nebudú protestovať. Budú mať jednoducho čas zmieriť sa s tým, že je potrebné ukončiť činnosť, ktorá ich baví, a začať robiť aj veci, ktoré im tak príjemné nie sú. Musíte si ale trvať na svojom. Ak dieťaťu poviete , aby si prestalo hrať, že je čas na spanie a toto v rámci počítania nesplníte, potom sa metóda minie účinkom.

Na začiatku bude asi trochu problematické vysporiadať sa s novým režimom, uvidíte ale, že časom to bez nervov zvládnete obaja. Úspešnosť je podľa Pauly 90%.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 8. marca 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.