Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vyvarujte si týchto chýb pri výchove dieťaťa

reklama:
Vyvarujte si týchto chýb pri výchove dieťaťa

Niektorí rodičia svojim deťom obetujú veľa. Vynášajú im odpadky, zbierajú ich prádlo po izbe a snažia sa urobiť poriadok. Žiadna žena to ale nemôže vydržať dosť dlho. Jedného dňa sa každá rozhodne, že už nebude otrokom pre svoje deti a zaručí sa, že ich naučí si upratovať alebo vysávať. Do určitého veku je to normálne, ale deti by sa mali naučiť pomáhať svojim rodičom.

V menšom veku je normálne, že im upratujeme. Čím je dieťa staršie, tým viac by malo pomáhať. Začína to upratovaním hračiek, postele, môže pomôcť prestierať stôl alebo pomáhať pri vešení bielizne. Rozhodne nie je normálne, že by všetko mala robiť žena. Naučte svoje deti tomu, že upratovať po sebe oblečenie a taniere je normálne a nemôže to za ne robiť niekto iný.

Niektoré ženy majú pocit, že ich deti celý deň nič nerobia. Pokiaľ už sú na strednej škole, mali by sa obsluhovať samy. Samozrejme pokiaľ budú chcieť s niečím pomôcť, nemal by to byť problém, rozhodne ale zo seba nerobte služobníkov. Stačí, keď si bude syn alebo dcéra pravidelne vynášať aspoň odpadky alebo špinavé oblečenie dávať do práčky. Niektoré deti ani v dvadsiatich rokoch nevedia zapnúť práčku alebo žehličku a počítajú s tým, že to za ne urobí ich mama, u ktorej zatiaľ ešte býva.

Treba dodať, že mamička nebude po ruke zakaždým, keď si dieťa zachce. Preto je vhodné naučiť sa tomu, ako sa zaobchádza s rôznymi spotrebičmi a ako si môže urobiť jednoduché jedlo, aby sa malo dobre. Príprava na život je veľmi dôležitá a rozhodne to nie je iba o upratovaní domácnosti. V rodinách je normou, že muž celý deň pracuje a žena sa stará o domácnosť a deti. Bohužiaľ väčšina mužov si myslí, že doma pomáhať nemusia a vidia to tak aj ich spoločné deti. Deti sú z väčšiny rozmaznané, pretože počítajú so servisom, ktorý sa im jedného dňa prestane dostávať. Budú mrzuté, oponovať a môže sa stať, že budú v rodine hádky. Je nutné sa porozprávať o tom, kto bude v domácnosti pomáhať a rozdeliť si povinnosť. Pokiaľ budete jednotní, upratovanie bude rýchle hotové a môžete sa venovať spoločným činnostiam alebo ísť za svojimi vlastnými koníčkami.

Deti nemôžu počítať s tým, že dostanú peniaze na víkend a uvidíte ich až v nedeľu. Musia vedieť, že majú zodpovednosť za určitú činnosť. Niektoré deti si zvyknú na servis rýchlo a pokiaľ sa dostanú do vlastného bývania, môžu mať problém so začlenením do spoločnosti. Pokiaľ rodičia požiadajú svoje dieťa, aby pomohlo s upratovaním svojej izby, a ono odmietne, nemali by ste ísť a urobiť to za neho. Len ho utvrdíte v tom, že tu ste stále pre neho a budete skákať, ako syn alebo dcéra píska. Dajte si pozor, aby ste to so starostlivosťou nepreháňali, pretože v neskoršom veku už deti vedia, čo môžu využiť. Vychovajte z nich jedincov, ktorí budú mať sebavedomie, vedia si poradiť s domácnosťou a svoje skúsenosti môžu odovzdať ďalej.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 17. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.