Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zabudnite na beh a drepy. Stačí len 30 minút chôdze denne a toto sa stane s vaším telom v rekordnom čase

reklama:
Zabudnite na beh a drepy. Stačí len 30 minút chôdze denne a toto sa stane s vaším telom v rekordnom čase

Chôdza je jednou z najlepších foriem cvičenia. Je to pre človeka ten najprirodzenejší pohyb a má mnoho zdravotných výhod. Denná chôdza pomáha udržiavať zdravé srdce, reguluje telesnú hmotnosť, zlepšuje trávenie, aj náladu. Dokonca už 15 – 30 minút chôdze denne dokáže s vaším telom zázraky! Hlavnou výhodou chôdze je to, že je to forma cvičenia, ktorú môže vykonávať väčšina ľudí. Chôdza je bezplatná, kráčať sa dá kdekoľvek a kamkoľvek, a viete ju zaradiť do svojho každodenného režimu. Pomáha predchádzať komplikáciám spojeným so sedavým životným štýlom. Jediné, čo budete potrebovať, je pohodlná obuv. Dozviete sa, aké sú hlavné výhody chôdze, koľko kilometrov musíte prejsť, aby ste začali chudnúť, posilnili si imunitu a udržali svoje telo v dobrej kondícii.

Ako chôdza prospieva vášmu telu?

Okrem toho, že má chôdza veľa pozitívnych účinkov na naše zdravie, existuje tiež mnoho sociálnych výhod. Príjemná prechádzka v prírode vám prinesie množstvo zdravotných benefitov a navyše vám dáva priestor stráviť čas s partnerom, rodinou, či priateľmi. Väčšina lekárov tvrdí, že už 30 minút svižnej chôdze sa pozitívne odrazí na vašom zdraví. Samozrejme, aj keď sa vám nepodarí prejsť za 30 minút 3 km, akákoľvek zvýšená fyzická aktivita je pre vaše zdravie prospešná.

1. Pomáha regulovať telesnú hmotnosť

Jedným z dôvodov, prečo je každodenná chôdza veľmi prospešná je to, že podporuje chudnutie a zrýchľuje metabolizmus. Ak budete svižne kráčať aspoň 5-krát týždenne po dobu 30 minút, dosiahnete cieľ 150 minút fyzickej aktivity týždenne. Ak chôdzu podporíte aj zdravou stravou, môžete sa tešiť na úbytok na váhe bez väčšej námahy. Ak chcete vidieť výraznejšie výsledky, môžete kráčať dlhšiu dobu, alebo pridať aj inú fyzickú aktivitu.

2. Prevencia srdcových ochorení

Podľa American Heart Association, chôdza nie je menej účinná ako beh, pokiaľ ide o prevenciu chorôb súvisiacich so srdcom alebo cievnou mozgovou príhodou. Táto aktivita pomáha predchádzať problémom srdca tým, že znižuje hladinu krvného tlaku a cholesterolu a zlepšuje krvný obeh.

3. Pozitívne zmeny mozgu

Ako to dokazuje štúdia, aeróbna aktivita s nízkym tlakom, teda chôdza, zabraňuje predčasnej demencii, znižuje riziko Alzheimerovej choroby a zlepšuje celkové duševné zdravie. Nehovoriac o znižovaní psychického stresu a udržanie vyššej hladiny endorfínov. Chôdza tiež prispieva k zlepšeniu kognitívnych funkcií.

4. Pokojná myseľ a lepšia nálada

Ak chôdza zlepšuje symptómy depresie u pacientov s ťažkými depresívnymi poruchami, len si predstavte, ako ľahko to môže pomôcť vyrovnať sa so zlou náladou alebo vyčerpaním. A radostná prechádzka s kamarátom, milovaným človekom, či psíkom znásobí pocit šťastia a zlepší vašu náladu! Môžeme teda smelo vyhlásiť, že chôdza má pozitívny vplyv na psychické zdravie človeka.

5. Dodáva energiu

Existujú dôkazy, že intenzívna chôdza môže mať rovnaké účinky ako šálka kávy. Štúdie preukázali, že 10 minút chôdze hore a dole po schodoch, malo za následok pocit prílivu energie. Toto cvičenie pomohlo zvýšiť pocit bdelosti a prekonať únavu.

6. Zväčšuje objem pľúc

Chôdza je aeróbne cvičenie, ktoré zvyšuje tok kyslíka v krvnom riečisku a pomáha pri pohyboch pľúc, ako aj pri odstraňovaní toxínov a odpadu. Z dôvodu lepšieho a hlbšieho dýchania môžu byť tiež zmiernené niektoré príznaky spojené s ochorením pľúc.

7. Zlepšené trávenie

30 minút chôdze každý deň významne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva v budúcnosti. Zároveň ale zlepšuje trávenie a je prevenciou zápchy tým, že pomáha regulovať naše črevné pohyby.

8. Pozitívne účinky na pankreas

Možno tomu neuveríte, ale chôdza sa ukázala byť oveľa účinnejším nástrojom prevencie cukrovky ako beh. Výskum preukázal zlepšenie glukózovej tolerancie takmer šesťkrát vyšší (to znamená, že cukor v krvi sa oveľa lepšie absorbuje bunkami).

9. Posilňuje imunitný systém

Už 30 minút chôdze denne má vplyv na náš imunitný systém. Zistilo sa, že svižná 30-minútová chôdza pomohla zlepšiť krvný obraz bielych krviniek. Ďalšie štúdie preukázali, že chôdza 45 minút denne po dobu 5 dní v týždni pomohla zvýšiť reakciu imunitného systému.

10. Kvalitnejší spánok

Pohyb na čerstvom vzduchu má vplyv aj na kvalitu nášho spánku. Štúdia z roku 2016 uvádza, že viac ako 200 ľudí po 4 týždňoch pravidelnej chôdze (10 000 krokov za deň) uviedlo, že chôdza mala pozitívne účinky na ich spánok.

Užitočné tipy

Ak je vaším cieľom počas chôdze schudnúť, vyskúšajte rýchlu prechádzku po teréne (do kopca, z kopca). Pomôže to spáliť viac kalórií. Noste pohodlnú, pevnú obuv, ktorá vám dobre sedí. Aj počas chôdze dodržujte pitný režim. Vezmite si so sebou vždy aspoň malú zásoby vody. Kráčajte rovnomerným tempom a pri chôdzi voľne pohybujte rukami. Pozerajte sa rovno a bradu držte rovnobežne so zemou. Začnite tým, že do svojho dňa zaradíte aspoň 15 minút aktívnej chôdze. Skúste viac chodiť po schodoch, parkovať ďalej od domu, alebo sa dohodnite s niekým ďalším a choďte každý deň na spoločnú prechádzku. Počíta sa akýkoľvek pohyb.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. októbra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.