Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zabudnite na otvorené okná a studenú sprchu. 10 tipov pre lepší spánok počas horúcich dní

reklama:
Zabudnite na otvorené okná a studenú sprchu. 10 tipov pre lepší spánok počas horúcich dní

Mnohí ľudia sa tešia na leto celý rok. Je to ich najobľúbenejšie obdobie a najradšej by ho strávili pri mori. Realita je však taká, že väčšina z nás vzhľadom k vysokej teplote sa ani poriadne nevyspí. Väčšina ľudí má počas leta so spánkom skutočne veľký problém. Podľa doktorky Nerín Ramlakhan je optimálna teplota na spánok medzi 16 a 21 stupňov Celzia, pričom mozog by mal byť o trochu chladnejší ako zvyšok tela. Dobrý spánok v noci je dôležitý pre spracovanie informácií počas celého dňa, ale aj na psychické a fyzické vyváženie. V ideálnom prípade to znamená, že máme počas spánku teplotný rozdiel medzi telom a hlavou. Teplé telo, studená hlava. Čo teda môžeme urobiť, aby sme mali ideálny spánok aj počas leta?

Umiestnite si vaše veci do chladničky alebo mrazničky

Obliečky si vložte do plastového vrecka a umiestnite ho na niekoľko minút do chladničky alebo mrazničky. Ak tam práve nemáte dostatok miesta, môžete to urobiť s pyžamom alebo aspoň s obliečkou na vankúš.

Fľaša s vodou

Zmiešajte vo fľaši horúcu a ľadovú vodu a priložte si ju na telo, vďaka tomu sa najlepšie ochladíte. Teda napríklad členky, krk alebo kolená. Tiež môžete fľašu s vodou zamraziť a potom si ju so sebou vziať do postele.

Natrite sa, než vojdete do postele

Výborné je, keď si kúpite krém s aloe vera, ktorý vložíte do chladničky a vždy pred spaním sa ním natrite. Takto si môžete vaše telo veľmi jednoducho ochladiť.

Voda pri posteli

Pokiaľ máte prázdnu fľašu od parfumu, nechajte si ju vedľa postele a naplňte ju studenou vodou. Ak sa v noci zobudíte na to, že vám je horúco, nastriekate si vodu na tvár, krk a kam budete chcieť.

Toto jedzte, toto nie

Ak chcete lepšie spať, je dobré, aby ste si aspoň tri hodiny pred spánkom dali niečo štipľavé. Hoci vám bude spočiatku veľmi teplo, potom sa váš organizmus upokojí a pocitovo vám bude chladnejšie. Vyhnite sa však veľkej konzumácii proteínu, ten naopak váš organizmus zahrieva.

Nesprchujte sa studenou vodou

Určite nepodľahnite pokušeniu sprchovať sa studenou vodou. Organizmus na niečo také hneď zareaguje a začne sa prirodzene viac otepľovať. Najlepšie, čo môžete urobiť, je sprchovať sa teplou vodou alebo vlažnou vodou.

Zavrite okná

Hoci toto riešenie je naozaj populárne, mali by ste sa vyhnúť tomu, že budete mať celý deň otvorené okná. Práve naopak, mali by ste vetrať v noci, keď je najchladnejšie a potom mať okná zatvorené a záclony zatiahnuté.

Vyhnite sa túleniu

Ak patríte k ľuďom, ktorí sa počas spánku veľmi radi túlia k svojmu partnerovi, teraz by ste sa tomu mohli vyhnúť. Spite od seba ďalej, pretože len takto nebudete vyžarovať toľko telesného tepla.

Aby ventilátor splnil svoj účel

Ak chcete, aby vám ventilátor pomohol čo najviac, najlepšie bude, keď pred neho umiestnite misku s ľadom. Takto bude fúkať čo najchladnejší vzduch, aký len bude možný.

Pred spaním si dajte na nohy vlhké ponožky

Pokojne si môžete dať pred spaním okrem vlhkých ponožiek aj vlhké tričko. Bude vás to na tele príjemne chladiť a keď si ich umiestnite na strategické miesto, ako sú nohy, ochladí sa vám celé telo.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. augusta 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.