Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zápcha. Ako riešiť tento nepríjemný problém?

reklama:
Zápcha. Ako riešiť tento nepríjemný problém?

Zápcha môže nielen spôsobiť mnohé ochorenia kvôli nadmernému hromadeniu toxínov, ale tiež je jednoducho nepríjemná. A v mnohých prípadoch tiež bolestivá. Príčinou tohto problému je predovšetkým strava, kedy človek konzumuje veľa múky, cestovín, mäsa a fazule. Pritom vynechávajú potraviny bohaté na vlákninu, ovocie a zeleninu. Dnes sa na tento problém pozrieme z blízka.

Veľké nahromadenie stolice a toxínov môže spôsobiť nielen zdravotné problémy, ale tiež budete mať nepríjemné pocity, tlak a bolesti. Kŕče môžu byť veľmi silné a bolestivé, takže by ste tento problém mali rozhodne riešiť. U detí to môže byť zložitejšie a mali by ste to povedať pediatrovi, ktorý vám možno odporučí tiež návštevu odborníka. Liečba môže byť zdĺhavá, ale rozhodne nie je nemožná.

Čo spôsobuje nepravidelné vyprázdňovanie ?

Pre správne fungovanie potrebuje vaše telo dostatok vlákniny. Jej nedostatok spôsobuje zápchu. Mnoho ľudí to rieši preháňadlami, ale to je len krátkodobé riešenie, ktoré môže situáciu ešte zhoršiť, pretože narušíte črevnú flóru. Najdôležitejšie je preto dopriať si dostatok vlákniny, ktorá prejde nestrávená až do čriev, kde urobí svoju prácu a pomôže vám zbaviť sa nepríjemnej zápchy.

Zaraďte do jedálnička dostatok vlákniny

Kde vlákninu nájdete? Ide najmä o ovocie, strukoviny a obilniny. Medzi suroviny bohaté na vlákninu patria napr. jablká, hrušky, jahody, maliny, banány, ružičkový kel, artičoky, cibuľa, cesnak, kukurica, zelené fazule, brokolica, šošovica, fazuľa, hrášok, celé ovsené vločky, celozrnný chlieb a mnoho ďalšieho.

Čo môžete urobiť pre svoje zažívanie?

Zloženie vášho jedálnička nie je jediným faktorom, na ktorý by ste sa mali sústrediť. Cvičenie a fyzická aktivita pomáha tento nepríjemný problém riešiť, ale ak budete mať aj naďalej problémy s vyprázdňovaním, môžete vyskúšať aj jednoduchý domáci trik, ktorý prispieva k správnemu fungovaniu čriev. Ide o masáž k regulácii čreva. Ako na to?

Pravou rukou stlačte pravú stranu panvy. Aby ste dosiahli správnu funkčnosť, mali by ste začínať s masážou na panve a nie v oblasti brucha. Pokračujte v masáži zdola nahor na pravej strane tela. Akonáhle prejdete celé črevo, choďte dole na ľavú stranu a proces zopakujte. Masáž musíte vykonávať denne po dobu 10 minút, aby ste dosiahli potrebných výsledkov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. septembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.