Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zavinovačka – áno, nie?

reklama:
Zavinovačka - áno, nie?

V minulosti boli zavinovačky veľmi obľúbené. Bolo takmer nepredstaviteľné, aby mamička nosila dieťatko na rukách nezavinuté vo vankúšiku. Bábätká sa dávali do zavinovačky až do niekoľkých mesiacov.

Neskôr ich mnohé mamičky prestali používať a začali uprednostňovať priamy kontakt so svojim dieťatkom, ktoré si tak môžu privinúť v rôznych polohách k sebe.

Dnes sa však zavinovačky opäť tešia návratu.

Mnohé z nás si pod zavinovačkou predstavia štvorcový, alebo obdĺžnikový vankúšik, bielej farby, bohato vyzdobený čipkou, ktorý sa po zabalení dieťatka zviaže.

Avšak dnešná doba ponúka mamičkám pestrý výber moderných zavinovačiek, ktoré hýria farbami a rôznymi obrázkami, niektoré sú na viazanie, iné na suchý zips, sú jednoduché a pre dieťatko pohodlné. A nielen pre dieťatko. Určite sú pohodlnejšie aj pre mamičku, čo sa týka údržby. Ľahšie sa perú, ale aj žehlia, čo znamená menej námahy a času, ktorý môžete radšej venovať svojmu bábätku.

Klasické zavinovačky s čipkou boli náročnejšie na údržbu či už kvôli farbe – veď udržať pri malom bábätku žiarivo bielu farbu dá niekedy poriadne zabrať, alebo kvôli čipke, ktorú pokiaľ ste chceli dlhšie uchovať ako novú, bolo treba škrobiť. A žehlenie takýchto zavinovačiek tiež nebola žiadna slasť.

Názory mnohých mamičiek, ale aj lekárov na používanie zavinovačiek sú rôzne. Kým jedni na ne nedajú dopustiť, druhí ich zatracujú. Aj rôzne štúdie sa v tomto prípade rozchádzajú. Kým jedna tvrdí, že je dobré zavinovať dieťatko aspoň do troch mesiacov, druhá zavinovačky odmieta úplne.

Ako sa máme teda rozhodnúť? Máme naše pokladíky – drobučké, krehké stvorenia baliť do zavinovačky, alebo nie?

Výhody zavinovačiek:

  • dieťatko sa v zavinovačke cíti istejšie, je v nej uzavreté podobne ako v maminom brušku, čo mu dáva pocit bezpečia.
  • s bábätkom v zavinovačke sa ľahšie manipuluje. Zvlášť keď si chcú vaši príbuzní a známi malého drobčeka popestovať. Niekto má strach vziať do náručia maličkého človiečika, bojí sa, aby mu neobratnou manipuláciou neublížil.
  • dieťatko v zavinovačke sa ľahšie polohuje, čím sa predchádza preležaninám hlavičky, ale aj prípadnému uduseniu zvratkami.
  • dieťatku v zavinovačke je teplejšie a nemusíte mu obliekať niekoľko vrstiev oblečenia, čo pri maličkých drobčekoch môže byť dosť ťažké a nepohodlné.

Nevýhody zavinovačiek:

  • dieťatko v zavinovačke nemá dosť priestoru, má obmedzený pohyb, nemôže voľne kopkať nožičkami, čím by si posilňovalo svalstvo a kĺbiky.
  • údržba zavinovačiek zaberie nejaký ten čas.
  • niektoré mamičky nevedia dojčiť dieťatko v zavinovačke, preto ho musia pri každom kŕmení rozbaliť.
  • ak by sa dieťatku v zavinovačke podarilo prevrátiť na bruško, tváričkou sa môže zaboriť do vankúšika a mohlo by dôjsť k uduseniu.
  • cez leto, v horúcich dňoch treba zvážiť používanie zavinovačky, aby ste predišli prípadnému prehriatiu vášho dieťatka, ktoré môže byť veľmi nebezpečné.

Moja vlastná skúsenosť

Pri prvej dcérke som si samozrejme na odporúčania skúsených mamičiek zakúpila pár zavinovačiek, pár som dostala. Keďže to bolo naše prvé dieťatko a nemala som žiadne skúsenosti s novorodencami, tak som zavinovala o sto šesť asi do troch mesiacov. Nebolo to zle, ľahšie sa mi s dcérkou manipulovalo. Priznám sa, že som mala prvé týždne obrovský strach nosiť ju po dome bez zavinovačky.

Pri druhom dieťatku – synčekovi som zavinovačku takmer nepoužívala, pretože sa narodil cez leto, ktoré bolo mimoriadne horúce, takže sme zavinovať vlastne ani nemohli.

Tretie dieťatko – tiež synček sa nám narodil v januári. Zavinovačky som mala prichystané a myslela som si, že ich budem používať dokedy sa neskončí zima. Lenže náš „drobček“ mal už pri narodení vyše 4kg a asi po troch týždňoch sa už do zavinovačky nezmestil.

Takže pri prvom dieťatku som zavinovala možno až trošku pridlho a pri druhých dvoch som aj chcela, ale mi to moc nevyšlo.

Zavinovačka áno, či nie?

V tomto sa nedá jednoznačne poradiť. Závisí to od vášho rozhodnutia. Každá sa snažíme robiť to, či si myslíme, že je pre naše dieťatko najlepšie. Aby bol náš drobček čo najspokojnejší a v bezpečí. Riaďte sa svojou intuíciou a určite rozpoznáte, či sa vášmu bábätku v zavinovačke páči a chce tam byť, alebo nie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 26. mája 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.