Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zdravotné problémy, ktoré môžu potrápiť každú ženu. Ako s nimi zatočiť?

reklama:
Zdravotné problémy, ktoré môžu potrápiť každú ženu. Ako s nimi zatočiť?

Príroda sa občas vie zachovať pekne nefér. Byť ženou je niekedy náročné, hlavne, pokiaľ ide o intímne ťažkosti. Nežnejšie pohlavie sa totiž často potýka s rôznymi zdravotnými problémami, ktoré muži vôbec nepoznajú. Čo robiť v takýchto situáciách a ako ich prežiť s úsmevom?

Špinenie

Krvácanie mimo menštruačný cyklus dokáže nemilo zaskočiť i zneistiť každú ženu. Takzvané špinenie môže mať na svedomí viacero príčin – od stresu, cez pozabudnutie na antikoncepciu, až po ovariálne cysty.

Je dôležité uvedomiť si, že zdravie je na prvom mieste. Ak prežívate stresové obdobie, skúste zvolniť tempo, doprajte si teplý kúpeľ či masáž. V prípade, že problém pretrváva, neváhajte prebrať váš zdravotný stav s gynekológom.

Problémy napriek nadmernej hygiene

Hygiena v oblasti intímnych partií by mala byť prvoradá, treba sa však mať na pozore pred tým, aké výrobky pri nej využívame. Niektoré mydlá síce krásne voňajú, no zároveň môžu obsahovať látky, ktoré poškodzujú prirodzenú bakteriálnu rovnováhu vagíny. Aj nadmerným umývaním tak paradoxne riskujete infekciu.

Ak sa chcete vyhnúť nepríjemným problémom, mali by ste si zabezpečiť produkty, špeciálne určené pre terapeutickú a intímnu hygienu žien. Väčšina z nich je voľne dostupná v drogériách.

Nepohodlie v dôsledku sucha

V živote každej ženy prichádzajú obdobia, kedy si hormóny určujú svoje vlastné pravidlá hry. Jedným z dôsledkov môže byť nepríjemná suchosť v oblasti intímnych partií. Takúto nerovnováhu zvyknú dámy pociťovať napríklad v dôsledku menopauzy, pôrodu či dojčenia.

Našťastie, existuje spôsob, ako si ulaviť. Na zmiernenie suchosti môžu byť použité prírodné lubrikanty. Treba však mať na mysli, že pred prvou aplikáciou je nanajvýš vhodné skontrolovať, aké ingrediencie takéto výrobky obsahujú, prípadne sa o ich použití poradiť s lekárom či lekárnikom.

Nebezpečenstvo úzkej a syntetickej spodnej bielizne

Všetky dámy vedia, aké rozkošné a sexy vedia byť lacné nohavičky a že nie je jednoduché podľahnúť ich čaru. Ukazuje sa však, že investícia do spodnej bielizne má svoj zmysel. Nosenie tesného prádla vyrobeného z rôznych umelín môže totiž spôsobovať trenie a teplo, ktoré je živnou pôdou pre baktérie.

Pamätajte na to, že intímne zdravie je omnoho dôležitejšie, ako módne prádielko. Preto keď nakupujete spodnú bielizeň, vždy skontrolujte aká tkanina bola použitá na jej výrobu. Navyše, aj kvalitné nohavičky môžu byť sexy.

Riziko cýst

Častým problémom nežnejšieho pohlavia sú aj cysty. Pri ich diagnostikovaní však netreba hneď panikáriť – v mnohých prípadoch ustupujú časom samé a niektoré aj úplne zaniknú.

Existujú rôzne domáce recepty, ako si poradiť s nepríjemnými cystami – od rôznych bylinných čajov a obkladov, až po sedací kúpeľ. V prípade, že ide o vážnejšiu formu ochorenia, treba vyhľadať lekársku pomoc. Dnes však už medicína pozná bezpečné spôsoby, ako odstrániť cysty pomocou laparoskopie.

Vrastajúce chĺpky

V mnohých kultúrach sa považuje za atraktívne, keď je žena oholená do hladka. Avšak voskovanie, vytrhávanie chĺpkov a, najmä, ich holenie môže spôsobiť boľavé problémy.

Najlepší spôsobo, ako si poradiť s vrastajúcimi chĺpkami, je okamžite prestať s holením. Teplý kúpeľ a následné ošetrenie narušenej pokožky kúskom jemnej látky pomôže odstrániť odumreté bunky kože a uvoľniť aj zachytené chĺpky.

Vulvodynia

Pálenie, svrbenie, podráždenie či bolesť v oblasti intímnych partií trápi pomerne veľké percento žien. Ide v podstate o zápal vulvy, ktorý je lepšie riešiť s odborníkom.

Teplý soľný kúpeľ alebo, naopak, ľadový obklad vám pomôže zmierniť bolesť. V prípade, že trpíte príznakmi vulvodynie, je však najlepšie navštíviť gynekológa, aby vám pomohol vytvoriť plán liečby.

Foto: pixabay.com , © depositphotos.com, brightside.me

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 31. januára 2019Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.