Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Žena do 36 rokov porodila 44 detí. Po tom, čo ju ich otec opustil, vychováva svoje ratolesti ako slobodná mamička

reklama:
Žena do 36 rokov porodila 44 detí. Po tom, čo ju ich otec opustil, vychováva svoje ratolesti ako slobodná mamička

Príbeh plný bolesti, sebazapretia i ohromnej lásky. Mariam Nabatanzi (39) z Ugandy je matka s veľkým M. Na svet priviedla šesť párov dvojičiek, štvoro trojčiat a päťkrát dokonca porodila i štvorčatá. Otec jej detí ju však opustil, a tak na ich výchovu ostala celkom sama.

Napriek tomu, že veľké rodiny sú v Ugande bežné a ženy v priemere rodia 5 až 6 detí, Mariam ešte mnohonásobne prevyšuje tieto čísla. Vydávala sa ako iba 12-ročné dievčatko a už krátko po sobáši so 40-ročným mužom priviedla na svet svoje prvé bábätká, dvojičky. V tom čase ju lekár upozornil na to, že má nezvyčajne veľké vaječníky a že antikoncepčné tabletky by jej mohli spôsobiť zdravotné problémy.

Na všetko sama

Nasledovali ďalšie a ďalšie pôrody, zakaždým s viacerčatami. Keď sa Mariam vo veku 23 rokov stala mamičkou už 25 potomkov, zašla opäť k lekárovi po radu. Riešenia sa však nedočkala. Do 36 rokov tak porodila ešte niekoľkokrát. Priviedla na svet dovedna 44 detí, z ktorých sa dnešného dňa dožilo 38.

Neľahký život ugandskej ženy sa ešte pritvrdil po tom, ako ju manžel a otec všetkých jej ratolestí, opustil. Podľa agentúry Reuters sa tak stalo pred tromi rokmi. Odvtedy je matka na svojich 38 žijúcich detí celkom sama.

Boj s osudom

Statočná matka sa nevzdala a tvrdo pracuje, aby uživila hladné krky. Aby zabezpečila početnú rodinu, zbierala a predávala kovový šrot, varila džin, ponúkala zákazníkom i bylinnú medicínu. Pracovala tiež ako kaderníčia, alebo aj ako dekoratérka podujatí. “Všetok môj čas bol venovaný starostlivosti o moje deti a snahe zarobiť nejaké peniaze,” uviedla Mariam

Väčšina toho, čo obetavá matka zarobí, venuje svojim ratolestiam. Chce totiž, aby aj napriek zložitej situácii mali čo najlepší štart do života. Mariam je na svojich potomkov nesmierne hrdá – portréty niektorých z nich, ktorým sa už podarilo ukončiť školy, zdobia steny jej skromného domova.

Súrodenci si mamu veľmi vážia a snažia sa jej byť oporou. Najstarší Ivan Kibuka (23) musel predčasne odísť zo školy, aby jej pomohol vychovávať rodinu. “Mama je preťažovaná, práca ju ničí. Pomáhame tam, kde môžeme, ako napríklad pri varení a praní. No ona aj tak nesie celú záťaž,” uzavrel syn ženy, ktorá si želá pre svoje milované deti najmä šťastie.

Foto: PA, Unilad

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 1. mája 2019Zdroj www.unilad.co.uk

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.