Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ženský cyklus môže pomáhať pri chudnutí. Neveríte? Skúste niekoľko zmien

reklama:
Ženský cyklus môže pomáhať pri chudnutí. Neveríte? Skúste niekoľko zmien

Menštruácia je pre ženu niečím, čo je úplne bežné a úplne prirodzené. Tiež je to cyklus, ktorý môže ovplyvňovať hladiny hormónov v tele, rovnako ako sa jedná aj o cyklus, ktorá dokáže ovplyvniť i nálady. Nemožno zabudnúť ešte na vec poslednú, a to takú, že vie ovplyvniť aj chudnutie. Pokiaľ chcete chudnúť rýchlo a efektívne, je vhodné sa prispôsobiť svojmu telu. Sama sa presvedčíte o pozitívnej zmene.

Naštudujte teóriu

Mnoho žien vie, že menštruácia prichádza pravidelne každý mesiac, ale už nevie, ako to presne funguje a aké sú pravidelné intervaly. Preto je treba poznať aj niekoľko teoretických vecí, ktoré sa práve vášho tela týkajú. A sem patrí fakt, že pravidelný cyklus vášho tela trvá vždy 28 dní. Niekedy sa však môžu objaviť výkyvy spojené s tým, že sa cyklus skráti, alebo predĺži. Toto však nebudeme brať do úvahy a zameriame sa na to, že základom je 28 dní. A tie si možno rozdeliť so 4 jednotlivými fázami.

Všetko začína krvácaním a pokračuje ďalšími fázami

Prvá fáza je spojená s typickým prejavom menštruácie, ktorým nie je nič iné, než krvácanie. A to trvá niekoľko prvých dní. V nadväznosti na to prichádza na rad folikulárnej fázy, počas ktorej dozrievajú ovariálne folikuly. A to až do doby, než sú samotné vajíčka v tele ženy pripravené k uvoľneniu.

Akonáhle je vajíčko uvoľnené, tak dôjde k situácii, kedy sa žene výrazne zmení hormonálna hladina a začne výrazne klesať hodnota estrogénu. Tiež môže dôjsť k tomu, že sa ľahko zvýši teplota, alebo aj k tomu, že sa zvyšuje hodnota celkového energetického vývoja.

V tejto fáze vajíčko môže byť oplodnené, ale tiež nemusí. V prípade druhej situácie dôjde k tomu, že začne klesať a ľudské telo dostáva signál, že k oplodneniu nedošlo. A celý proces tak vlastne začína znovu. Dôjde k tomu, že žena začne opäť krvácať a následne dôjde opäť k dozrievaniu ovariálnych folikul.

Vplyv na chudnutie a efektivitu tréningu má hladina estrogénu a testosterónu.

Celý cyklus sme popísali a spolu s tým sme spomenuli aj niekoľko detailov, ktoré sa týkajú hormónov, ktorý sa volá estrogén. A práve ten nie je u žien po celý čas cyklu stále rovnaký, pretože jeho hodnota sa postupne mení. A to je niečo, čo môžete využiť. Je potrebné povedať, že od samotného začiatku cyklu je hodnota oveľa vyššia, než potom, čo dôjde k takzvanej ovulácii, kedy hodnota estrogénu klesá.

Ide tu ešte o jeden hormón, ktorý je známy ako testosterón. Ten je všeobecne známy ako hormón mužský, ale treba povedať, že ho majú tiež ženy. Ale oveľa menej. Akonáhle dochádza k takzvanej folikulárnej fáze, tak daná hodnota testosterónu celkom výrazným spôsobom stúpa. To si pamätajte, pretože to pri tréningu vyžijete.

Kedy a ako cvičiť?

Iste už tušíte. Ideálne je zamerať svoje najväčšie tréningové dávky na obdobie, kedy vo vašom tele stúpa hladina testosterónu. Práve vďaka tomu budete môcť spojiť vašu aktivitu s výrazne väčšou záťažou a tiež predĺžiť celkovú dobu, čo budete cvičiť. Vaše telo to bez problémov zvládne a to sa následne podpíše aj na tom, ako budete vyzerať.

Naopak v čase, keď stúpa hladina estrogénu nie je na mieste to s cvičením preháňať. Dôvody sú tie, že tento hormón bráni celkovému spaľovaniu tukov a tak ani intenzívny tréning neprinesie výrazne očakávaný účinok. Určite aj počas tejto fázy cvičte, ale skôr preto, aby ste hmotnosť udržala. Nadmiera daného hormónu totiž často súvisí s priberaním.

Aké fázy sú pre vás najlepšie?

Ako teda spoznať, kedy je tá pravá doba na cvičenie a kedy je naopak lepšie držať sa skôr v udržiavacej fáze? Je to jednoduché. Počas prvej fázy, teda 1. – 5. deň buďte skôr v kľudovom a bežnom režime. Makať na sebe naopak začnite s nástupom fázy číslo dva, ktorá bude trvať približne do 14. dňa. Makajte skutočne na plno. Nasledujú dve zostávajúce fázy, ktoré sú z hľadiska hormónov skôr bežné. A tak v týchto posledných dvoch fázach trénujte klasiky a doprajte si bežné cvičebné dávky. Po nich iste rada uvítate opäť nástup fázy prvej, ktorú možno vzhľadom na cvičenie brať aj ako fázu regeneračnú.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 18. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.