Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Ženy, dajte si pozor na rakovinu krčka maternice! Ako ju spoznať? Pokiaľ ju neodhalíte včas, vytvárate si na veľké problémy

Ženy, dajte si pozor na rakovinu krčka maternice! Ako ju spoznať? Pokiaľ ju neodhalíte včas, vytvárate si na veľké problémy

reklama:
Ženy, dajte si pozor na rakovinu krčka maternice! Ako ju spoznať? Pokiaľ ju neodhalíte včas, vytvárate si na veľké problémy

Odborníci radia, dajte si pozor na rakovinu krčka maternice. Ide o chorobu, ktorá môže prísť nepozorovane, a ak nebudete poznať jej príznaky, môže vás zaskočiť. Pomôcť môžu pravidelné návštevy u gynekológa, prostredníctvom ktorej sa rakovina krčka maternice dá odhaliť včas. Pretože rovnako ako u iných typov rakoviny – čím skôr ju odhalíte a začnete liečiť, tým väčšia je šanca na vaše celkové uzdravenie.

Aké sú príznaky?

Je dôležité vedieť, že na začiatku si žiadnych príznakov všimnúť nemusíte. Rakovina krčka maternice je totiž na začiatku úplne nenápadná. Preto je dôležité chodiť na pravidelné kontroly ku gynekológovi, ktorý na základe sterov môže rakovinu odhaliť ešte skôr, než si vy všimnete, že je niečo v neporiadku.

S postupom času sa ale u neliečenej rakoviny krčka maternice môžu vyskytnúť problémy, ako je krvácanie mimo menštruačný cyklus alebo po menopauze, zapáchajúci výtok niekedy spojený so stopami krvácania, bolesti v podbrušku, krvácanie a bolestivosť pri pohlavnom styku a celková únava organizmu. Vždy, keď sa u vás objavia niektoré z týchto príznakov, kontaktujte lekára. Nemusí sa vždy jednať o rakovinu krčka maternice, ale napríklad o nejakú pohlavnú chorobu – a aj tú sa oplatí začať liečiť čo najskôr.

HPV vírus – čo má spoločné s rakovinou krčka maternice?

Vírusy HPV (Human papilomavírus) sú najčastejšími pôvodcami rakoviny krčka maternice. Je alarmujúce, že po začatí sexuálneho života sa tieto vírusy vyskytujú do dvoch rokov u 60% osôb. Avšak nie každý z týchto vírusov spôsobí rakovinu. Niektoré druhy HPV sú neškodné, a po prvotnom napadnutí samy vymiznú. Avšak iné môžu spôsobiť infekciu, ktorá môže spôsobiť genitálne bradavice alebo napríklad rakovinu krčka maternice.

Je možné sa pred rakovinou krčka maternice nejako brániť?

Rakovina krčka maternice je druhým najčastejším typom rakoviny u žien (na prvom mieste je rakovina prsníka). Až polovica všetkých pacientok umiera. Preto je najlepšie odhaliť chorobu včas a tiež sa pred ňou preventívne brániť. Využiť môžete napríklad možnosti očkovania, kedy o vhodnej vakcíne vás informuje váš gynekológ.

Vaginálne tablety ako prevencia vzniku rakoviny krčka maternice

Tak ako berieme multivitamíny, keď sa chceme vyhnúť bežným nachladnutiam, tak ako prevenciu proti všetkým gynekologickým problémom môžeme užívať vaginálne tablety. Vaginálne tablety zvyčajne obsahujú extrakty prospešných byliniek, ako je ľubovník bodkovaný, harmanček, korene mladých mrkviev a tak ďalej. Bylinky majú takú silu, že obnovujú výstelku krčka maternice, čím napomáhajú vzniku rôznych ochorení (vrátane tých nádorových).

Trpíte prejavmi menopauzy? Vaginálne tablety sú tu pre vás!

Vaginálne tablety sú obzvlášť vhodné vtedy, keď sa u ženy prejavujú príznaky menopauzy. Vždy, ako začnete užívať nejaký taký liek pravidelne, je vhodné poradiť sa s lekárom. Vaginálne tablety sa vkladajú pred spaním, v priebehu noci sa rozpúšťajú a pozitívne pôsobia na zdravie ženy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 17. mája 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.