Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ženy každého veku čítajte: toto nám hovorí naša menštruácia o našom zdraví

reklama:
Ženy každého veku čítajte: toto nám hovorí naša menštruácia o našom zdraví

Menštruácia stále patrí tak trochu medzi tabu, teda veci, o ktorých sa verejne príliš nehovorí. Ženy by jej však mali venovať pozornosť, pretože im často môže pomôcť odhaliť rôzne zdravotné problémy, ktoré inak nemusia mať žiadne konkrétne príznaky. Na čo by ste si teda pri vašej ďalšej menštruácii mali dávať pozor a čoho by ste si mali všímať?

Farba prezradí mnohé

Jednou z vecí, ktoré sa oplatí venovať pozornosť, je už sama farba menštruačnej krvi. Ak je krv príliš svetlá, akoby ružová, môže to byť príznak nízkej hladiny estrogénu. Predovšetkým ak je celkovo krvácanie tiež slabšie ako obvykle. Príčinou zníženej hladiny estrogénov môže byť napríklad nadmerné cvičenie. Problémom je, že nízka hladina tohto hormónu môže zvýšiť riziko vzniku osteoporózy či môže byť signálom syndrómu polycystických ovárií.

Vo vyššom veku môže byť ružová krv aj predzvesťou blížiacej sa menopauzy. Ak je menštruačná krv naopak tmavá, je to pravdepodobne spôsobené staršími kúskami sliznice maternice a krvi. Do určitej miery ide o normálny stav, v prípade, že sú čiastočky sliznice maternice väčšie alebo sa objavujú až ku koncu menštruácie, môžu byť príznakom endometriózy. V ideálnom prípade by mala mať menštruačná krv sýto červenú farbu.

Kedy navštíviť lekára?

Pokiaľ ide o problémy, ktoré neradno podceňovať a je lepšie vyhľadať lekára, uveďme napríklad náhle krvácanie mimo menštruačný cyklus, ktoré môže vo výnimočných prípadoch súvisieť s rakovinou, či silné kŕče spojené s dlhou menštruáciou. Ak okrem bolesti v podbrušku ženu trápi aj nepríjemná bolesť chrbta alebo panvové bolesti, môže to byť príznakom endometriózy, stavu, kedy sa maternicové tkanivo dostane do panvovej dutiny.

Endometrióza je známa tým, že spôsobuje veľké kŕče. Tiež ak sa menštruácia v danom mesiaci nedostaví vôbec, ide o signál, že sa v tele deje niečo neobvyklé. Okrem tehotenstva môže byť príčinou nedostatok spánku, výkyvy v hladine hormónov či stres. V prípade, že sa menštruácia nedostaví dvakrát za sebou, je na mieste poradiť sa s gynekológom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. marca 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.