Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zlé manželstvo je pre dieťa škodlivejšie ako rozvod

reklama:
Zlé manželstvo je pre dieťa škodlivejšie ako rozvod

Rozvod nikdy nie je pre nikoho príjemný. Napriek tomu, že veľmi bolí, je niekedy lepším riešením, než zostávať v nefunkčnom vzťahu, kde sa obaja partneri navzájom prakticky nenávidia a neštítia sa najväčšej nehanebnosti a manipulácie. Najmä ak v takomto prostredí žije dieťa, môže si z nefunkčného vzťahu svojich rodičov odniesť dlhý riadok psychických problémov, s ktorými sa vo svojej dospelosti bude stretávať.

Pokiaľ rodičia zvládnu porozvodovú situáciu s kľudom a správnym postojom, môže byť pre dieťa táto situácia oveľa menej škodlivá, než dlhodobý pobyt medzi znepriatelenými partnermi, ktorí na sebe už dávno nevidia nič dobré. Deti sú veľmi chápavé a citlivé bytosti a aj keď sú malé, nefunkčné partnerstvo rodičov ich nesmierne trápi a psychicky ich poškodzujú.

Dieťa hádajúcich sa rodičov nemá odkiaľ získať vzorce správania

Negatívne emócie v okolitom prostredí sa veľmi ľahko prenášajú na dieťa, ktoré, pokiaľ takto trpí pravidelne, kvôli tomu žije v neustálej neistote. Ak dieťa nepozná dôvod konfliktov, môže to viesť k sebaobviňovaniu a neskôr k nízkemu sebavedomiu. Okrem toho dieťa, ktorého rodičia sa k sebe neustále správajú s neúctou a bez dôrazu na slušné konanie, nemá odkiaľ dieťa čerpať správne životné vzorce správania a samo bude len ťažko budovať svoje vlastné vzťahy, v ktorých potom bude mať tendenciu opakovať správanie svojich rodičov.

Neustále hádky rodičov potom môžu viesť k vzniku podvedomej predstavy, že manželstvo znamená len hádky a nešťastia, čo týmto deťom v dospelosti sťažuje schopnosť vytvoriť šťastný a milujúci vzťah. Okrem partnerstva sa ale toxické domáce prostredie môže prejaviť aj v iných medziľudských vzťahoch dieťaťa. Domáce konflikty môžu brániť vo vytváraní zdravých priateľstiev a pracovných vzťahov.

Dieťa bez zázemia často uteká z reality

Pocit emocionálneho bezpečia je kľúčový pre schopnosť zaobchádzať s vlastnými emóciami. Pokiaľ chýba základný pocit pokojného domova, dieťa bude mať problémy so zvládaním stresu, čo môže viesť až k vzniku klinických depresií či úzkosti. Ďalší život bude pre dieťa ťažké zvládať, pretože ho často budú mučiť pocity viny. Dieťa navyše kvôli verbálnej i neverbálnej agresii a manipulatívnemu správaniu rodičov môže mať tendenciu nebrať vážne svoje emócie, ktoré bude považovať za nebezpečné. To je tiež dôvod, prečo nepokojné prostredie povedie dieťa, ktoré ho musí strpieť a nemá na výber, k rôznym spôsobom, ako sa vyhnúť konfrontácii s reálnym životom. Či už unikne do sveta videohier alebo začne piť alkohol alebo brať drogy, hlavné je vyhnúť sa rodičovským konfliktom. Okrem toho tiež môže dieťa stratiť záujem o učenie, strácať trpezlivosť a nakoniec môže aj prejavovať agresivitu voči svojim priateľom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. novembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.