Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Znaky, že trpíte depresiou

reklama:
Znaky, že trpíte depresiou

Štúdie ukazujú, že je to skutočný zdravotný stav, ktorý je možné liečiť ako akúkoľvek inú chorobu. Avšak prvý krok, ako sa zbaviť toho problému, je pochopiť, že váš stav je vlastne depresia a nie niečo iné. Existujú určité znaky, o ktorých by ste mali vedieť, aby ste ich mohli správne identifikovať. Zoznam tých najbežnejších známok, že trpíte depresiami a mali by ste sa poradiť so svojím lekárom.

Cítite sa unavení

Nedostatok energie trvá mnoho dní, aj keď sa vaša rutina príliš nezmenila. Ste unavení, akonáhle sa prebudíte.

Cítite sa bezcenní a bez života

Možno začnete veriť, že ste zbytoční. Môžu sa tiež objaviť samovražedné myšlienky a možno nebudete mať strach zo smrti, pretože nevidíte žiadny zmysel života.

Máte problémy s koncentráciou alebo s pamäťou

Začnete zabúdať na dôležité veci a nemôžete si ľahko spomenúť na mená ani telefónne čísla. Počúvať niekoho, alebo čítať knihu sa stáva problémom, pretože sa nedokážete sústrediť na to, čo sa deje.

Máte spánkové problémy

Môže to byť buď nespavosť, alebo spíte dlhšiu dobu. Dokonca aj po dlhej noci v posteli stále potrebujete spať. Nemáte žiadnu energiu a máte pocit, že by ste mohli stráviť celý deň v posteli.

Vaša váha sa mení

Náhle naberáte na váhe, alebo naopak chudnete. Mohla sa vám tiež vyvinúť enormná chuť do jedla, a tak cítite neustály hlad, bez ohľadu na to, koľko jete. Alebo naopak prestávate mať chuť do jedla.

Nič vám neprináša potešenie

Dokonca aj veci, aktivity a ľudia, ktorých ste predtým milovali, neprinášajú do vášho života radosť. Ste neustále unudení, unavení a nemáte túžbu venovať sa svojim celoživotným koníčkom, alebo sa stretávať s vašimi najlepšími priateľmi.

Vaša nálada je disfunkčná

Cítite sa neustále smutní, úzkostliví, alebo podráždení a nemôžete presne určiť jasný dôvod.

Vaše zdravie sa zhoršuje

Náhle trpíte bolesťami, najčastejšie v kĺboch ​​alebo chrbte, a môžete mať problémy so zažívaním. Ani jedno z nich nemá ľahko vysvetliteľný dôvod a nedajú sa vyliečiť bežnou lekárskou starostlivosťou. Pamätajte si, že všetky príznaky depresie sú spravidla nepretržité. Pokiaľ vy, alebo vaša rodina či priatelia prejavíte známky depresie, stojí za to hovoriť s lekárom, ktorý môže skontrolovať váš, alebo ich stav mysle a priradiť správnu liečbu.

Podľa konkrétnej situácie pacienta môže lekár odporučiť sedenie, alebo lieky. Liečba môže tiež obsahovať odporúčania pre extra fyzickú aktivitu, svetelnú terapiu, domácu terapiu, elektro, alebo magnetickú simuláciu a ďalšie druhy liečby.

Existuje celý rad štúdií, ktoré sa snažia poskytnúť metódy prevencie depresie. Jeden z nich uvádza, že niektoré formy depresie, najmä tzv. Sezónna depresia (tá, ktorá sa zhoršuje počas studenej a temnej časti roka), sa môže liečiť príjmom vitamínu D. Avšak nezačínajte užívať tablety bez konzultácie s lekárom.

Odborníci odporúčajú, aby ľudia z rizikových skupín depresie pravidelne konzultovali s odborníkmi. Proti akémukoľvek ochoreniu je možné lepšie bojovať, pokiaľ je pozorované už v ranej fáze.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 1. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.