Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Známe rozprávky s ponaučením

reklama:
Známe rozprávky s ponaučením

Niekedy nám ponaučenia z rozprávok unikajú, hoci sú to tie najznámejšie rozprávky, ktoré sme čítali či videli už 10 krát. Poďte sa s nami pozrieť, kde sa tie ponaučenia skrývajú. Možno si potom vyberiete rozprávku, ktorú budete čítať deťom častejšie.

1. Kráska a zviera

Kráska a zviera sa do seba zamilujú napriek tomu, že zviera navonok nevyzerá najočarujúcejšie. Je však krásny vo vnútri a to sa aj prejaví navonok. Takže ponaučenie znie: Krása je pominuteľná a skutočná láska by mala byť založená na ľudskom vnútri.

V tomto prípade sa vonkajšia krása prejavila navonok neskôr, keď sa zviera premenilo na princa.

Podobne sú na tom aj klasiky ako princezná a žabiak či novodobá rozprávka o Shrekovi. V obrátenom garde by to mohla byť Popoluška, avšak tá ma aj iné ponaučenie.

2. Popoluška

Všetko zlé sa raz vráti. To je ponaučenie z rozprávky o Popoluške. Drela, upratovala, živorila na účet macochy, ktorá prišla do jej rodného domu a doviedla nevlastné sestry. Boli k nej zlé a nevľúdne a tvárili sa ako panie sveta. Nakoniec však dopadli zle ony a Popoluška odhalila svoju krásu a dobrú povahu a vydala sa za princa.

3. O troch kozliatkach/ o siedmich kozliatkach

Rozprávka o troch kozliatkach je slovenská klasika, ktorá je s nami na svete už mnoho rokov. Rozpráva sa v nej o troch kozliatočkach, ktoré sa vlk snažil prekabátiť, aby ich mohol zjesť. Práve scéna, kde si vlk zmení hlas a kozliatka ho pustia dnu do domu je kľúčová. Ponaučenie z tohto príbehu teda je: Deti, neotvárajte cudzím ľuďom dvere! Prípadne, aby neverili cudzím ľuďom a nebrali si od nich žiaden hračky alebo sladkosti. Taktiež by to mohlo byť pravidlo, aby dieťa poslúchalo svoju mamičku. Toto je jedno z najdôležitejších pravidiel, ktoré sa deťom snažíme vštepiť odmalička.

4. Tangled/Na vlásku

Táto novodobá rozprávka, na ktorej ste možno aj boli v kine, predstavuje celkom niečo nové. Hovorí o krásnej dievčine, ktorá má čarovnú silu vo svojich vlasoch, a vďaka nej ju jej ,,matka“ miluje. Snaží sa ju držať od okolitého sveta, aby mala jej vlasy len pre seba. Bojí sa totiž, že by jej vlasy mohol niekto chamtivo zneužiť rovnako ako ona. Avšak napokon, nájde lásku aj napriek tomu, že o svoje vlasy príde a stane sa z nej obyčajné dievča. Takže ponaučenie, ktoré by si deti mohli z tejto rozprávky zobrať je, že naša výnimočná sila, vlastnosť, zvláštnosť sa môže skrývať v rôznych oblastiach osobnosti, a hoci nás niekto sebecky miluje pre jednu vec, ten druhý môže na nás milovať niečo iné. Preto je dôležité byť samým sebou a mať v sebe pokoru, napriek tomu, že sme odmalička veľmi múdry alebo veľmi pekný.

Je dôležité, aby ste dieťaťu po skončení čítania rozprávky či po skončení filmu pripomenuli ponaučenie, ktoré z rozprávky plynie. Najlepšie je, ak vám ho povie samo. Ak sa tak nestane, mali by ste mu ho prezradiť a spýtať sa, či rozumie. Tak sa presvedčíte, že si uvedomilo skutočnú hodnotu tohto príbehu. V dnešnej dobe je totiž v podstate zlou realitou, že deti si pozrú rozprávku pri ktorej sa zabavia, a nič viac ich nezaujíma.

Foto: pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. apríla 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.