Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zoznam top 10 potenciálnych zabijáckych potravín

reklama:
Zoznam top 10 potenciálnych zabijáckych potravín

Fazuľa, listy rebarbory, zelené zemiaky, amazonske mandle, plesnivý ražný chlieb, ak nevenujete pozornosť, môžu byť všetky vaším posledným jedlom. Tu je zoznam desiatok najviac nevinne vyzerajúcich potravín. Ani som si nemyslela, že…

1. Hryzením čerešňových semien na polovicu sa uvoľňuje kyselina jantárová (kyanovodík), ktorá môže byť vo veľkých množstvách fatálna.

2. Dajte si pozor na listy rebarbory, nikdy ich nejedzte, pretože ich koncentrácia kyseliny šťaveľovej je vysoká a je toxická. Jedlé sú len stonky rebarbory, ktoré však pred spracovaním umyte, pretože šupka rastliny obsahuje tiež kyselinu šťaveľovú.

3. Hviezdicovému ovociu by ste sa mali vyhnúť, najmä ľudia s problémami s obličkami, pretože obsah kyseliny šťaveľovej v ovocí je taký vysoký, že aj malé množstvo môže spôsobiť vážne poškodenie.

4. U nezrelých alebo starých alebo naklíčených zemiakových hľúz môže byť obsah solanínu až 0,06 percenta, čo môže lokálne dráždiť sliznice, ale pri vstrebávaní má oveľa závažnejšie dôsledky. V tomto prípade látka napáda centrálny nervový systém a spôsobuje mozgový edém, kómu a kŕče.

5. Maniok, aj keď pre nás nie je príliš bežnou rastlinou, ak je používaný, mal by byť pred varením vždy dôkladne namočený a varený. Je to preto, že väčšina odrôd manioku obsahuje deriváty cukru, ktoré tvoria rôzne množstvá kyanidu.

6. Brazílske orechy, tiež známe ako amazonske mandle, sú najostrejším ovocím na svete. Vzhľadom na vysoký obsah rádia v žiadnom prípade nestojí za to sa z neho veľa naučiť.

7. Varenie červených fazúľ môže byť vynikajúcim jedlom, konzumácia surovej spôsobuje intenzívne strašnú nevoľnosť a zvracanie.

8. To platí aj pre fazuľu lima, navyše obsahuje vyšší podiel kyanidu, preto musí byť varená najmenej 10 minút, aby bola vhodná na konzumáciu.

9. Malé množstvo muškátového orieška spôsobuje lepšiu náladu, ale môžete mať halucinácie až z dvoch polievkových lyžíc a dokonca aj väčšia dávka môže spôsobiť smrť.

10. Plesnivý ražný chlieb obsahuje zlúčeniny vo forme podobné LSD.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 4. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.