Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Žuvačky na COVID-19 miesto vakcíny? Vedci prinášajú sľubné výsledky výskumu

reklama:
Žuvačky na COVID 19 miesto vakcíny? Vedci prinášajú sľubné výsledky výskumu

Výskum publikovaný v časopise Molecular Therapy hovorí sám za seba, nie liek, ale žuvačky môžu byť zodpovedné za obmedzenie šírenia koronavírusu. Ako je to možné? Poznáme podrobnosti. Pandémia koronavírusu obrátila naše životy hore nohami a prinútila nás, aby sme si zvykli na obrovské zmeny, ktoré nám sťažujú každodenný život.

V súčasnej dobe je naša bezpečnosť najdôležitejšia a mali by sme sa na ňu zamerať. Na pomoc prichádzajú vakcíny, rúška, dezinfekcia alebo dodržiavanie rozostupov a čoskoro to budú aj žuvačky! Američania priniesli skvelú správu. Žuvačky vykazujú sľubné výsledky a je možné, že pomôžu v boji s pandémiou. Ako je to možné? Ako sa ukazuje, ľudia infikovaní koronavírusom majú vysoké hladiny vírusu v slinách.

Odborníci z Ameriky sa preto rozhodli zistiť, či by žuvačka mohla pomôcť znížiť množstvo vírusu v ústach a obmedziť tak jeho prenos. Vírus SARS-CoV-2 vstupuje do ľudských buniek naviazaním na proteíny ACE2, ktoré sa nachádzajú na určitých bunkách nášho tela. Špecialisti teda vyvinuli žuvačku, ktorá má vysokú hladinu proteínov ACE2, aby „zachytila“ vírus v ústach a zabránila jeho šíreniu.

Žuvačku testovali vedci z Pensylvánskej univerzity v špeciálnych vzorkách slín a výteroch od infikovaných pacientov. Vírus sa počas testu nenadviazal na ACE2 receptory. Takéto riešenie sa môže ukázať ako skutočne spoľahlivé, obzvlášť tam, kde je zlá dostupnosť vakcín.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. decembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.