Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zvyknete chodiť preventívne na WC? Lekár varuje, okamžite s tým prestaňte

reklama:
Zvyknete chodiť preventívne na WC? Lekár varuje, okamžite s tým prestaňte

Určite to poznáte z mnohých životných situácií, chystáte sa napríklad na dôležitú schôdzku, ktorú nechcete prerušovať chodením na WC, tak idete preventívne ešte pred ňou.

Popredný odborník však varuje, že si takto v žiadnom prípade nepomáhate, práve naopak. Preventívne močenie totiž spôsobuje komplikáciu, ktorá vás zavedie do začarovaného kruhu.

Stergios Doumouchtsis, odborník na urogynekológiu z fakultnej nemocnice St Helier University Hospitals NHS Trust, vysvetlil, prečo nie je dobré takzvané „preventívne močenie“. Ak to totiž robíte často, koledujete si o poriadne problémy. Výsledkom môže byť zmena funkcie močového mechúra. „V zásade senzibilizuje močový mechúr, stane sa citlivejším. „Močový mechúr sa naučí dávať vám signály sýtosti pri nižších objemoch „vysvetlil Doumouchtsis. To znamená, že budete pociťovať potrebu zájsť na toaletu už pri malom objeme moču. Táto komplikácia môže ovplyvniť bežné aktivity, pretože budete chodiť na WC častejšie.

Tento problém je bežnejší u žien ako u mužov. Ženy, ktoré majú problémy s inkontinenciou, sú náchylnejšie na osvojenie si tohto návyku. Keďže sa obávajú nehody alebo pretečeniu, aby sa presvedčili, že je ich močový mechúr skutočne prázdny. Doumouchtsis sa tiež obáva, že ženy spravidla pijú príliš veľa vody a tekutín, čo ich núti častejšie používať toaletu. Podľa jeho slov si preto netreba so sebou všade nosiť fľašu s vodou. Nie je to však o tom obmedziť príjem tekutín. Dobré je, že nebudete tak preťažovať močový mechúr, ale na druhej strane bude váš moč silne koncentrovaný a to môže pôsobiť dráždivo. Expert preto odporúča vypiť 1,5 až dva litre tekutín denne, prípadne aj tri litre, ak je horúco alebo cvičíte.

Dobrou správou však je, že existujú rôzne techniky na trénovanie močového mechúra, aby si zvykol zadržiavať väčší objem moču. Najprv sa uistite, že nepijete príliš veľa ani príliš málo vody. Tiež zistite, koľkokrát denne močíte. „Ľudia v priemere chodia na záchod zhruba každé tri hodiny, počas dňa asi sedemkrát. Je to však veľmi vágne a široký údaj, pretože sa to môže meniť v závislosti od životného štýlu či množstva nápojov, „vysvetlil Doumouchtsis.

Nie je dobré ani moč príliš dlho zadržiavať, pretože to samo o sebe môže spôsobiť problémy. „Cvičenie panvového dna je ďalšou dôležitou technikou. Signály, ktoré močový mechúr vysiela do mozgu, že sa potrebuje vyprázdniť, sa tak stávajú menej častými, „dodal urogynekológ. Rovnako je dobré vyhnúť sa veciam, ktoré dráždia mechúr, ako napríklad kofeínu, kyslým nápojom či alkoholu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.