Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zvyknete dávať fotky svojich detí na sociálne siete? Prečo by ste to nemali robiť

reklama:
Zvyknete dávať fotky svojich detí na sociálne siete? Prečo by ste to nemali robiť

Hrdé mamičky sa chcú hlavne na sociálnych sieťach pochváliť, aké krásne, skvelé sú ich deti. Samozrejme, že túžia po pochvale a obdive, ale neuvedomujú si, že svoje deti zbytočne vystavujú bezpečnostným rizikám. Keď už chcete na sociálnej sieti postnúť fotku svojej ratolesti, na čo konkrétne by ste si mali dať pozor?

Možno, že vás na sociálnych sieťach štvú matky, ktoré neustále ako zbesilé vkladajú na stenu svojho profilu fotku za fotkou svojich roztomilých detičiek. Ale možno, že aj vy patríte do tejto skupiny. Z vášho profilu sa tak stáva doslova výkladná skriňa, z ktorej sa pokojne aj cudzí ľudia dozvedia o vás aj o vašich deťoch úplne všetko!

Pokiaľ totiž nemáte profil sociálnej siete zabezpečený, to, čo na stenu vložíte, vidia nielen vaši "priatelia", ale aj cudzí ľudia, ktorí sa vám na profil môžu úplne ľahko prekliknúť. Dnes sa v tejto súvislosti hovorí o tom, že ľudia kvôli sociálnym sieťam strácajú kontrolu nad svojim súkromím. Naozaj toľko stojíte o to, aby napríklad desiatky fotiek vášho dieťaťa videli nielen vaše najlepšie kamarátky a najbližšia rodina, ale aby ich videl oveľa širší okruh často neznámych ľudí?

Odborníci na bezpečnosť z radov kriminalistov hovoria, že tento spôsob správania na sociálnych sieťach je bohužiaľ obrovskou návnadou pre pedofilov. Taký Facebook je vraj pre nich doslova zlatá baňa. Podľa policajtov si títo ľudia fotky detí v chúlostivých situáciách sťahujú a potom ich ďalej šíria v uzavretých skupinách.

Hoci si to možno neuvedomujete, na sociálnych sieťach to naozaj nie je žiadna sranda. Vždy teda počítajte s tým, že čokoľvek na taký Facebook či Instragram dáte, je z 99 percent verejné.

Ak aj tak chcete svojim deťom na internete vytvárať digitálnu stopu a chcete sa raz za čas pochváliť, ako vám dieťa vyrástlo a aké je šikovné, riaďte sa týmito pravidlami:

  • V sekcii nastavenia si zabezpečte svoj profil na maximum.
  • Tým, že vkladáte fotky svojho dieťaťa na internet, mu vlastne bez jeho súhlasu vytvárate digitálnu stopu. Nikdy preto na sociálnu sieť a internet všeobecne nevkladajte fotky, kvôli ktorým by mohol byť váš potomok v budúcnosti terčom šikanovania či kyberšikanovania z radov kamarátov a spolužiakov.
  • Nikdy na sociálnych sieťach nezverejňujte fotky svojich detí v chúlostivých situáciách. Nejde len o momentku z kúpania vo vani alebo v bazéne, pozor aj na fotky napríklad z dovolenky pri mori. Hoci sa to nezdá, kontroverznou fotkou môže byť v tomto prípade pokojne aj odhalené stehno alebo rameno.
  • Fotky, ktoré na sociálnu sieť vložíte, by mali byť všeobecného charakteru. Nikdy pod nimi neuvádzajte, kam vaše dieťa chodí do školy a do krúžku, alebo dokonca kde býva!
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. novembra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.