Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Strava, pomaly ničí aj mozog. Môže tiež znížiť naše IQ

reklama:
Strava, pomaly ničí aj  mozog. Môže tiež znížiť naše IQ

Čo presne je inteligencia? Môžeme to definovať ako kombináciu troch schopností: myslenia, učenia sa z vlastných skúseností a prispôsobenia sa okolitému prostrediu. Meria sa inteligenčným kvocientom – IQ a na rozdiel od prevládajúcich mýtov nie je IQ človeka konštantné. Jeho množstvo môže zmeniť veľa faktorov, vrátane stravy.

Strava môžu spôsobiť nadváhu, cukrovku a zvýšiť riziko srdcových ochorení a rakoviny. Niektoré potravinárske výrobky môžu poškodiť naše zdravie. Navyše sa ukázalo, že môžu tiež ovplyvniť náš mozog a znížiť naše IQ. Ktorým produktom je lepšie sa vyhnúť?

Žuvačka

Kalifornskí vedci dokázali, že žuvačky môžu ovplyvniť našu koncentráciu. Vedci urobili experiment zahŕňajúcí ľudí, ktorí počas štúdie žuvali žuvačky. Mali značné problémy s riešením úloh, na ktorých sa podieľala krátkodobá pamäť, napr. čítanie s porozumením.

Ľadový čaj

Ľadový čaj nemá chybu, ak si ho pripravujete sami doma. Ten, ktorý si kúpite v obchode, je zvyčajne plnený cukrov, konzervantov a umelými farbivami. Bohužiaľ je to výbušná zmes pre naše telo a predovšetkým pre mozog. Niekoľko štúdií ukázalo, že strava bohatá na cukor spomaľuje váš mozog a sťažuje sústredenie.

Konzervované paradajky

Konzervy, konzervované nápoje, plastové fľaše – všetky tieto produkty sú zdrojom BPA (bisfenol A), čo zvyšuje riziko vzniku rakoviny a môže tiež spôsobovať neurologické problémy. Bolo preukázané, že bisfenol A môže ovplyvniť prácu mozgu. Ľudia pravidelne vystavovaní tejto prísade môžu mať problémy so zapamätaním, učením alebo združovaním.

Surové klíčky

Prekvapený? Surová cibuľa, brokolica, lucerna a klíčky reďkoviek môžu obsahovať škodlivé baktérie. Keď sa začnú šíriť po celom tele, zaútočia okrem iného na neuróny v mozgu, paralyzujúcú ich pôsobenia.

Margarín a maslo

Maslo je zdrojom frakcií oxidovaného cholesterolu. Bohužiaľ, vzhľadom k tomu, že tieto zlúčeniny sú malé, môžu prechádzať hematoencefalickou bariérou. Odborníci varujú, že táto forma je veľmi reaktívna a ničí všetky bunky a zlúčeniny v jej ceste. Podobné je to s margarínom. Ide o vysoko spracovaný produkt, ktorý obsahuje karcinogénne trans-tuky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. apríla 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.