Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

25. týždeň tehotenstva: Príprava izbičky

reklama:
25. týždeň tehotenstva: Príprava izbičky

Je tu 25. týždeň tehotenstva (25 tt)! Do dňa D, kedy si prvýkrát objímete svoje bábätko, ich tak ostáva už iba 15. Pomaly sa blížite ku koncu druhého trimestra, ktorý je zavŕšený 27 tt.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Príznaky tehotenstva

Predčasný pôrod

Sex v druhom trimestri

Aké vyšetrenia vás čakajú

Vyhnite sa popôrodnej depresii

Ako zariadiť izbičku pre drobčeka?

Tipy pre budúce mamičky

Vaše 25 týždňov staré dieťatko neustále rastie, hmýri sa pod vašim srdcom a pripravuje sa na stretnutie s milujúcimi rodičmi. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o zmenách, ktoré sa v druhom trimestri dejú vo vnútri vášho tela.

Ako sa vyvíja bábätko

Váš drobček rastie míľovými krokmi, oproti predchádzajúcemu 24. týždňu tehotenstva sa opäť vyšvihol. Jeho dĺžka dosahuje okolo 33 centimetrov a hmotnosť približne 680 gramov. Predstavte si, že pod vašim srdcom rastie malý baklažán – asi takej veľkosti je momentálne vaše bábätko.

Dieťatko už takmer úplne vyzerá ako novorodenec. Jeho krásna tvárička je síce ešte malá, ale viac-menej kompletne utvorená, doplnená o riasy, obočie i vlásky. Tie sú ešte stále biele, nakoľko im chýba pigment. Farba a textúra vlasov sa však už čoskoro začne ukazovať.

Pod jemnou detskou pokožkou sa postupne začína hromadiť tuk, aby bábätko mohlo byť pri príchode na svet už pekne bacuľaté. Kým doteraz bola koža drobčeka transparentná, v tomto období sa stáva ružovkastou, nakoľko sa pod jej povrchom formujú malé cievy nazývané kapiláry.

Aj reflexy vášho 25-týždňového bábätka sú čoraz vyvinutejšie. Vnútri bruška sa citeľne pohybuje, na váš hlas a iné zvuky reaguje kopkaním a cítiť môžete dokonca aj keď bude mať štikútku. Na jeho prštekoch sa vytvorili už aj jedinečné odtlačky prstov, ktoré sa formovali v 18. týždni tehotenstva.

Na ceste k prvému nádychu

Ku koncu tohto týždňa by sa v pľúcach vášho dieťaťa mali vyvinúť krvné cievy. Je to krok k tomu, aby sa už čoskoro mohol drobček prvýkrát nadýchnuť čerstvého vzduchu. Napriek tomuto pokroku majú pľúcka k plnej zrelosti ešte ďaleko a zatiaľ nie sú schopné okysličovať krv bábätka. Do konca tehotenstva ich čaká veľa práce, aby sa správne dovyvíjali.

Pľúca nie sú jediným systémom, ktorý sa pripravuje na prívod vzduchu. Nosné dierky a nos vášho dieťatka začínajú pracovať práve tento týždeň a umožňujú tak drobcovi nácvik dýchania. Samozrejme, ide len o akýsi tréning a dieťa dýcha plodovú vodu, keďže vnútri nie je vzduch.

Ako je dieťa otočené?

V tomto bode tehotenstva ešte bábätko nezvykne byť natočené hlávkou dolu, teda v pozícii, ktorá býva znamením pripravenosti na narodenie. V 25. týždni je hlava stále v blízkosti hrudníka a nôžky smerujú nadol. Táto poloha sa však začne meniť už čoskoro, možno už v nasledujúcom 26 tt.

Foto: Pixabay

Čo sa deje s vašim telom?

Vaše dieťa nie je jediné, ktoré sa s blížiacim sa termínom pôrodu mení. Po 25 týždňoch tehotenstva vaša stále rastúca maternica dosahuje veľkosť lopty. Ale kým sa tešíte zo svojho roztomilého futbalového bruška, je dosť možné, že sa vám nepáči, čo sa deje s ostatkom vášho tela.

Počas 25. týždňa pravdepodobne pocítite zvýšenie telesnej hmotnosti a môžete zaznamenať aj nové tehotenské príznaky. Niektoré z nich môžu byť nepríjemné, ale pamätajte, že sú znakom všetkého, čo vaše telo robí, aby pomohlo vášmu dieťaťu silne rásť!

Príznaky tehotenstva

Hemeroidy

Viac ako polovica všetkých tehotných žien pociťuje opuch a svrbenie v oblasti konečníka v dôsledku toho, že zväčšujúca sa maternice tlačí „tam dole”. Aj keď nejde o nebezpečný stav, hemeridy dokážu poriadne znepríjemniť život budúcej mamičky.

Ide v podstate o formu kŕčových žíl, ktoré vedia byť dosť bolestivé a dokonca môžu spôsobiť krvácanie z konečníka. Zápcha môže ešte zhoršiť celú situáciu, takže najlepšou voľbou je prevencia.

Zvýšte príjem tekutín a, najmä, vlákniny. Ovocie, zelenina a celozrnné potraviny vám pomôžu s trávením a iste si na nich pochutná aj váš malý drobček. Pri problémoch s hemeroidmi môžu tiež pomôcť cvičenia panvového dna.

Podráždená pokožka

Vplyvom toho, že maternica rastie, rozťahuje sa i vaša pokožka. Tá môže svrbieť, praskať, byť jednoducho podráždená. Mnohé mamičky pociťujú podobné problémy práve počas piateho alebo šiesteho mesiaca tehotenstva, keď sa naozaj začína ukazovať, že čakajú bábätko.

Foto: Pixabay

V prípade potreby naneste na citlivú pokožku hydratačné mlieko. Proti neželaným striám môžete bojovať aj pomocou špeciálnych krémov, ktoré dostanete kúpiť v drogérii.

Citlivejšie oči

Hoci sa vám to môže zdať prinajmenšom zvláštne, zbláznené hormóny majú vplyv aj na zrak budúcich mamičiek. Počas tehotenstva môže byť vaše videnie menej ostré, oči suchšie ako kedykoľvek predtým a v prípade, že nosíte kontaktné šošovky, tie sa často stávajú nepohodlnými na nosenie.

Ale nebojte sa – očné ťažkosti, podobne ako mnohé ďalšie tehotenské symptómy, zmiznú po pôrode. Len sa uistite, že váš praktický lekár vie, čo sa s vami deje.

Pálenie záhy

Máte pocit, akoby žalúdočné kyseliny spaľovali váš pažerák? Tráviace ťažkosti spôsobené tvorbou kyselín vyvolávajú nepríjemný pocit pálenia. K tomuto javu zvyčajne dochádza v neskorších štádiách tehotenstva, kedy rastúca maternica začína tlačiť na žalúdok. Najlepšie bude, ak sa poradíte s vašim gynekológom, ako zahnať pálenie záhy do úzadia.

Chrápanie

Chrápanie je pomerne časté počas tehotenstva, pretože zvýšený prietok krvi do slizníc v nose môže spôsobiť preťaženie. Ak vám však chrápanie vážne zasahuje do spánku, mohlo by ísť o komplikáciu. Obráťte sa preto na svojho lekára.

Zubné zdravie

Chcete, aby bolo dieťatko pod vašim srdcom v bezpečí, až kým sa samo nevypýta na svet v riadnom termíne? Infekcie spôsobené akýmkoľvek dentálnym ochorením môžu predstavovať i zdravotné problémy pre vaše bábätko, a preto by ste si mali dať záležať na ústnej hygiene. Odborníci prekvapivo spájajú dobré dentálne zdravie s dlhšími tehotenstvami.

Je to jednoduché – čistenie zubov aspoň dvakrát denne a pravidelné používanie zubnej nite môže znížiť riziko zápalu ďasien. Neošetrená gingivitída, teda nepríjemný stav, v rámci ktorého sú vaše ďasná zapálené, červené a dokonca často i krvácajúce, môže viesť k periodontitíde – závažnejšej infekcii spojenej s predčasným pôrodom a dokonca so zvýšeným rizikom preeklampsie.

Nezabúdajte, že počas gravidity máte bezplatný nárok na dve preventívne prehliadky u stomatológa. Ak ste doteraz nevyužili túto možnosť, urobte tak čo najskôr.

Pozor na predčasný pôrod

Od 24. týždňa tehotenstva by ste mali dávať zvýšený pozor na príznaky predčasného pôrodu. Venujte pozornosť svojmu telu a ak pretrvávajú podozrivé ťažkosti, okamžite vyhľadajte svojho lekára.

Najbežnejšie symptómy:

  • menštruačné kŕče,
  • zmena vaginálneho výtoku,
  • bolesť v dolnej časti chrbta, kontrakcie,
  • tlak na panvu (ako keby dieťa tlačilo odspodu),
  • únik tekutiny z vagíny.

Iná vec sú nepravidelné, bezbolestné sťahy v oblasti bruška. Môže ísť o takzvané Braxton Hicksonove kontrakcie, ktoré sú však iba akýmsi cvičením maternice pripravujúcej sa na pôrod. Môžu vás sprevádzať kedykoľvek po 20. týždni tehotenstva a čím viac sa bude približovať deň D, tým častejšie vás môžu prepadnúť.

Falošné kontrakcie nie sú nebezpečné, preto nie je dôvod na paniku. Na rozdiel od tých skutočných prichádzajú iba občas a vo veľmi nepravidelných intervaloch. Zvyčajne odznejú keď zmeníte polohu, čo pri reálnych kontrakciách neplatí.

Sex v tehotenstve

Nebojte sa, sex je v priebehu tehotenstva bezpečný. V skutočnosti množstvo žien zistí, že ich túžba po erotike sa v období radostného očakávania ešte viac stupňuje. Od 25. týždňa tehotenstva by kvôli zväčšujúcemu sa brušku mohli byť niektoré pozície nepríjemné, takže spolu s partnerom môžete trošku zaexperimentovať a skúsiť nájsť nové polohy.

Foto: Pixabay

Počas tehotenstva je tiež úplne bezpečné masturbovať. A čo viac, hovorí sa dokonca aj o viacerých priaznivých účinkoch masturbácie na zdravie žien.

Aké vyšetrenia vás čakajú

Na 25. týždeň tehotenstva pravdepodobne nebudete mať naplánovaný ultrazvuk, teda pokiaľ nie ste pod prísnym dohľadom svojho lekára. V priebehu 24. až 28. týždňa by ste však mali absolvovať skríningové vyšetrenie, nazývané aj glukózový tolerančný test. Jeho cieľom je vylúčenie gestačného diabetu.

Ako to prebieha?

Čaká vás niekoľko fázové vyšetrenie, ktoré vám zrejme nebude po chuti. Vezmite si preto so sebou knihu, vyzbrojte sa dávkou trpezlivosti a majte predovšetkým na mysli, že ide o zdravie vášho dieťatka.

Ako prvý absolvujete odber krvi nalačno. Pred vyšetrením by ste nemali jesť aspoň 8 hodín a buďte pripravená na to, že ani ďalšie dve hodiny u lekára nebudete môcť nič konzumovať. Následne vám dajú vypiť extrémne sladký roztok glukózy, po ktorom budete čakať hodinu na kontrolný odber. Tým to však nekončí – poslednú vzorku krvi vám zoberú po ďalších 60 minútach.

Ak máte už vyšetrenie za sebou a zistilo sa, že hladiny vášho cukru v krvi sú privysoké, môže ísť o tehotenskú cukrovku. Tento stav je síce dočasný, no pre bezpečie bábätka ho treba mať pod kontrolou. Pri abnormálnych výsledkoch vám tak lekár môže naplánovať opakovaný test.

Vyhnite sa popôrodnej depresii

Niekedy sa stáva, že ženy po pôrode zažívajú stavy úzkosti. Ide o vážnu komplikáciu a nebezpečný stav nielen pre mamičku, ale i pre jej bábätko. Jedna štúdia ukazuje, že ženy, ktoré tlmia svoje pozitívne emócie („nezaslúžim si byť šťastná“), sú vystavené väčšiemu riziku popôrodnej depresie.

Foto: Pixabay

Hoďte preto starosti za hlavu a myslite na všetko to krásne, čo vás už čoskoro čaká. Ak vás predsa len trápia obavy, nehanbite sa o nich hovoriť. Poraďte sa tiež s lekárom o možnej prevencii popôrodnej depresie.

Izbička pre bábätko

Je čas zútulniť svoje hniezdočko. Jedna z vecí, na ktoré sa nastávajúce mamičky obvykle najviac tešia, je chystanie výbavičky a izbičky pre bábätko. Ak čakáte svoje prvé dieťatko, máte už isto pripravený zoznam vecí od A po Z, ktoré musíte nakúpiť.

Detská postieľka je obvykle prvá vec, o ktorej premýšľate. Ponuka je široká, a preto musíte dobre vyberať. Prečítajte si recenzie a testy, dbajte na zdravotnú bezchybnosť a bezpečnosť, spýtajte sa na skúsenosti svojich priateľov a známych.

Foto: Pixabay

Posledné trendy smerujú k variabilným postieľkam, ktoré rastú s dieťaťom. Sprvu priestor s ohrádkou pre bábätká sa dá neskôr premeniť na bezpečnú postieľku pre batoľa, pohodlnú posteľ pre školáka a nakoniec na klasickú posteľ bežnej veľkosti.

Ďalšou vecou, ktorú budete na vybavenie izbičky potrebovať, je prebaľovací pult. Ak chcete tento kus nábytku používať dlhší čas, vyberte pult s úložným priestorom a zásuvkami. Získate tým viac miesta na každodenné potreby, ktoré budete mať hneď poruke.

Najväčšia zábava je nepochybne výzdoba izbičky. Začnite výberom farieb. Hoci vás môže lákať vyzdobiť všetko ružovými kvetinkami alebo srdiečkami, neskôr určite oceníte, že farebnosť podlahy, stien či závesov bude vhodná pre každý vek. Uzdu svojej fantázii môžete popustiť výberom dekorácií, plagátov, samolepiacich bordúr alebo dekoračných samolepiek na stene.

Foto: Pixabay

Steny môžete tiež vyzdobiť vlastnoručne namaľovanými obrázkami. Svoju predstavivosť nechajte pracovať na plné obrátky, alebo sa inšpirujte detskými ilustráciami. Vystavte pripravenú zbierku plyšákov a zaobstarajte pár doplnkov, ktoré sa do izbičky farebne hodia.

Tipy pre budúce mamičky

  • Sladkosti vymeňte za zdravšiu alternatívu. Spravte si napríklad osviežujúce smoothie, alebo si doprajte jogurt so sušeným ovocím.
  • Ujasnite si, ako chcete priviesť na svet bábätko – preferujete pôrod doma, alebo v nemocnici?
  • Máte už zabezpečenú výbavičku pre dieťatko? Vybavte si nákupy ešte kým vám to bruško umožňuje.

autor článku: Michaela D.,Ukulele

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. mája 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.