Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

34. týždeň tehotenstva: Čas baliť sa do pôrodnice

reklama:
34. týždeň tehotenstva: Čas baliť sa do pôrodnice

Hoci 34. týždeň tehotenstva (34 tt) nie je ešte tým najideálnejším na to, aby sa vaše dieťatko vypýtalo na svet, od tohto okamihu má už veľké šance na prežitie mimo maternice. Isté je, že deň D sa nezadržateľne blíži, a vy už čoskoro budete držať v náručí vaše vytúžené bábätko. Je preto ten správny čas začať sa baliť do pôrodnice.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Sprievodné javy tehotenstva

Predčasný pôrod

Nástup na materskú dovolenku

Tipy pre budúce mamičky

Foto: Pixabay

Ako sa darí dieťatku

Váš drobček je veľký asi ako ananás, a rozmerovo je teda takmer na takej úrovni, ako by mal byť v čase pôrodu. V priemere meria 43 až 46 centimetrov a váži okolo 2,2 kilogramov.

Malý zázrak vo vašom brušku už vyzerá ako skutočné bábätko. Jemné ochlpenie, zvané lanugo, sa pomaly vytráca a ružovú pokožku dieťatka ochraňuje hustý biely povlak, tzv. vernix.

Orgány dieťaťa už plnia svoju funkciu, no naďalej dozrievajú. V črevách sa hromadí prvá stolica, takzvaná smolka, a vďaka čoraz silnejšiemu imunitnému systému si malé telíčko dokáže poradiť už aj s niektorými infekciami. Kosti sú ešte stále veľmi mäkké, a aby spevneli, treba myslieť na zvýšený prísun vápnika.

Drobček, ktorého nosíte pod srdcom, väčšinu dňa prespí, no za bdela má otvorené očká, uvedomuje si svet „tam vonku“ a reaguje naň pohybmi. Nezľaknite sa však, ak v tomto období pociťujete mierne zníženie aktivity bábätka – kopkanie totiž môže byť pre čoraz stiesnenejšie priestory oveľa náročnejšie.

V 34. týždni tehotenstva je bábätko už fyzicky plne vyvinuté, no stále nie celkom zrelé. Ak by predsa len náhodou došlo k predčasnému pôrodu, má pri špecializovanej starostlivosti odborníkov vysoké šance na bezproblémový štart do života.

Poloha v brušku

Vo väčšine prípadov je bábätko v treťom trimestri už otočené v polohe, ktorou sa bude pýtať na svet. Najčastejšie je umiestnené „hlavičkou dolu”, teda v pozícii ideálnej pre prirodzený pôrod.

Foto: Pixabay

Iba malé percento detí zaujíma v maternici inú polohu, napríklad zadočkom nadol, či priečne. Neznamená to však automaticky, že musíte rodiť cisárskym rezom. Poraďte sa s lekárom o vašich možnostiach.

Čo sa deje s vašim telom

V 34 tt už nikoho len tak neoklamete, na prvý pohľad je totiž jasné, že čoskoro sa stanete mamičkou. Prezeráte si svoje bruško v zrkadle a premýšľate, či je všetko ako má byť? Správna veľkosť? Správny tvar? Rozhodne nie je dôvod na obavy. Rovnako ako množstvo iných vecí, aj tehotenské bruško je úplne individuálnou záležitosťou.

Všeobecne rozšírenou poverou je, že veľké bruško znamená veľké dieťa a, naopak, v malom brušku sa ukrýva malé bábätko. V drvivej väčšine prípadov je tento mýtus o tehotenstve úplne mylný.

Ďalšou diskutovanou témou je tvar a poloha bruška. Babské povery vravia, že keď máte guľaté bruško situované vysoko alebo „na šírku”, bude to dievča. Ak ste majiteľkou „špicatého” bruška položeného nižšie a viac dopredu, je to chlapec. Samozrejme, tieto „zaručené” informácie nie sú nijak anatomicky vysvetlené a najmä, ani vedecky potvrdené.

Foto: Pexels

Prsia už na prvý pohľad pôsobia plnšie a pripravujú sa na svoju životnú funkciu. Na povrch vystupujú čoraz výraznejšie žily, bradavky tmavnú. V prsníkoch sa tvorí takzvané mledzivo, alebo aj kolostrum, čo je prvé, vysoko výživné mliečko pre vaše bábätko. To ku koncu tehotenstva môže, ale aj vôbec nemusí, v malých množstvách unikať. Ak preto nájdete na podprsenke hustú žltkastú tekutinu, nezľaknite sa.

Sprievodné javy tehotenstva

Na prvé príznaky tehotenstva, ako je ranná nevoľnosť či závrate, ste už dozaista dávno zabudli. S blížiacim sa termínom pôrodu vás však môžu potrápiť nové, úplne odlišné problémy. Medzi najčastejšie problémy tehuliek, vyskytujúce sa v treťom trimestri patria aj tieto:

  • Kŕče v nohách, opuchy
  • Zápcha, nafúknutie, plynatosť
  • Hemeroidy
  • Pichanie v brušku
  • Bolesti chrbta
  • Pálenie záhy
  • Strie
  • Únava/nespavosť
  • Dýchavičnosť
  • Bolestivosť prsníkov
  • Krvácanie z nosa
  • Citlivejšie oči
  • Podráždenie pokožky, pigmentové škvrny
  • Chrápanie
  • Falošné kontrakcie a tvrdnutie bruška

Foto: Pixabay

Nízky tlak a únava

Telo v tehotenstve reaguje na dôležité zmeny rôznymi spôsobmi. Častým sprievodným javom gravidity je aj nízky tlak, ktorého sprievodným znakom býva zvýšená únava. Dbajte na vyváženú stravu a doprajte si veľa odpočinku.

Pálenie záhy

S nepríjemným pálením, až bolesťou, v oblasti hrudnej kosti sa potýka nejedna nastávajúca mamička. A to aj tá, ktorá podobné problémy v živote nemala. Pocit, akoby sa zjedené jedlo vracalo naspäť do ústnej dutiny, je spôsobený kyselinami zo žalúdka, na ktorý čoraz viac tlačí zväčšujúca sa maternica. Avšak žiadne obavy! Po pôrode tieto ťažkosti zvyčajne úplne vymiznú.

Opuchy nôh

Vo vyšších štádiách tehotenstva často dochádza k opuchom končatín, hlavne nôh. Na tento neželaný jav sa sťažuje až 75% žien v radostnom očakávaní, pričom najčastejšou príčinou je, že telo budúcej mamičky zadržiava viac vody.

Strie

Najmä tretí trimester tehotenstva je rizikový na vznik neželaných strií. Koža nedokáže držať tempo s rýchlo sa zväčšujúcim bruškom, čím dochádza k jej praskaniu. Správnou starostlivosťou o pokožku môžete zabezpečiť, aby strie nemali žiadnu šancu.

Foto: Mothercare

Časté nutkanie ísť na záchod

Väčšina nastávajúcich mamičiek dobre pozná pocit neustáleho nutkania na malú potrebu. Je to zvyčajne spôsobené tým, že dieťatko je čoraz väčšie a hlavičkou môže tlačiť na močový mechúr. Sprievodným javom býva aj inkontinencia. Po pôrode spravidla tieto problémy vymiznú.

Stavy úzkosti

Aj napriek tomu, že tehotenstvo býva pre mnohé ženy najšťastnejším obdobím života, niektoré budúce mamičky nemajú toľko šťastia. Približne 10-15% z nich trpí stavmi psychickej nepohody. Veľmi nebezpečná môže byť aj popôrodná depresia, ktorá nastáva po príchode dieťaťa na svet a zažíva ju približne každá šiesta rodička. Ak preto pociťujete akúkoľvek formu úzkosti, váš lekár by mal o tom určite vedieť. Navyše, na potlačenie týchto stavov existujú lieky, ktoré možno užívať aj v tehotenstve.

Predčasný pôrod

Bežné tehotenstvo trvá v priemere 40 týždňov, čiže 279 dní. Ak sa bábätko vypýta na svet skôr, než v 37. týždni tehotenstva, z lekárskeho hľadiska sa považuje za predčasne narodené. Čo môžete v takom prípade očakávať a na čo sa pripraviť?

Všeobecne platí, že čím skôr sa bábätko narodí, tím väčšie je riziko popôrodných komplikácií. Niektoré nastávajúce mamičky sú vystavené väčšej pravdepodobnosti predčasného pôrodu, preto sa treba mať na pozore.

Foto: Pixabay

Najčastejšími rizikovými faktormi predčasného pôrodu býva:

  • vek matky (mladšie než 18 a staršie než 35 rokov)
  • predchádzajúci predčasný pôrod
  • vaginálna infekcia
  • maternicové abnormality (deformácie, prepážky a pod.)
  • vysoký krvný tlak počas tehotenstva
  • viacpočetné tehotenstvo (dvojčatá, trojčatá,…

Ak Vaše tehotenstvo ovplyvňuje niektorý z týchto faktorov, preberte všetky riziká predčasného pôrodu s Vaším ošetrujúcim lekárom.

Mnoho „predčasných” pôrodov prebieha spontánne a veľmi blízko stanovenému termínu. Takýmto deťom sa väčšinou darí veľmi dobre. Bábätká, ktoré sa narodia s väčším predstihom – okolo 32. týždňa tehotenstva, zostávajú zvyčajne dlhší čas v pôrodnici a vyžadujú špeciálnu starostlivosť.

Foto: Pixabay

Ak sa bábätko narodí predčasne, najväčší problém nastáva, ak nie sú jeho orgány dostatočne vyvinuté, aby mohli plniť svoje funkcie samostatne. Pľúca, srdce, mozog, pečeň, ale aj zažívací systém boli doteraz závislé na matkinej maternici a placente. Veľmi preto záleží na tom, v akom štádiu vývoja sa bábätko narodí.

Predčasné pôrody boli v minulosti veľmi častou príčinou vážnych zdravotných problémov. Ani dnes sa nesmú riziká podceňovať, avšak s rozvojom vedy a moderných technológií sa vyhliadky pre predčasniatka neustále zlepšujú.

Nástup na materskú dovolenku

Najneskôr 6 týždňov pred plánovaným dňom pôrodu by ste mali nastúpiť na materskú dovolenku. Ide o výsadu každej pracujúcej ženy, ktorá sa pripravuje na príchod dieťaťa do rodiny. V súvislosti s pôrodom a so starostlivosťou o bábätko náleží žene ospravedlnené a preplatené voľno v trvaní 28 týždňov. Po jeho ukončení je možné nastúpiť na rodičovskú dovolenku.

Poberanie dávok od štátu má svoje pravdlá. Materská dovolenka a rodičovský príspevok v roku 2019 zaznamenali určité zmeny – zdvojnásobil sa daňový bonus a pribudnú aj iné finančné zvýhodnenia, ktorými sa vláda rozhodla odbremeniť rodiny s deťmi.

Rodičovský príspevok na jedno dieťa 220,70 €
Materská dovolenka 75% z pôvodnej výšky platu
Príspevok po narodení dieťaťa je 829,86 €
Rodičovské prídavky na deti sú 24,34 € na jedno dieťa

Tabuľka: Sumarizácia prídavkov pre rok 201

Tipy pre budúce mamičky

  • zbaľte si tašku do pôrodnice
  • poperte a ožehlite vecičky pre bábätko
  • spravte si tehotenské fotenie
  • zorganizujte „babyshower” s kamarátkami
  • počítajte, koľkokrát dieťatko kopne
  • vyhľadajte detského lekára

autor článku: Michaela D.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 8. apríla 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.