Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

39. týždeň tehotenstva: Ako si uľaviť od bolesti

reklama:
39. týždeň tehotenstva: Ako si uľaviť od bolesti

Vytúžený cieľ máte na dosah! Pred vami je 39. týždeň tehotenstva (

39 tt), a teda do termínu pôrodu ostáva už len zopár dní. Vaše bábätko pravdepodobne čoskoro dá o sebe vedieť.

Posledné dni tretieho trimestra tehotenstva sú pred vami, čo znamená, že bábätko sa môže vypýtať na svet doslova kedykoľvek. Viete, ako rozpoznáte symptómy blížiaceho sa pôrodu? A ako bojovať s bolesťou, keď vašim telom začnú lomcovať kontrakcie? Poradíme vám, ako nespanikáriť a zachovať chladnú hlavu v deň D.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Ako rozpoznať blížiaci sa pôrod?

Prvá pomoc pri bolestivých kontrakciách

Epidurálna anestézia

Spinálna analgéza

Tipy pre budúce mamičky

Foto: Pixabay

Ako sa vyvíja bábätko

Ľudská gravidita trvá v ideálnom prípade 40 týždňov, čo znamená, že sa nachádzate v jej závere. Vaše dieťatko je teda už “hotové”, pripravené vstúpiť do skutočného sveta. Jeho rozmery v priemere dosahujú okolo 56 centimetrov a 3,2 kilogramu, avšak, samozrejme, nemožno zovšeobecňovať. Každé bábätko je iné, má svojich vlastných rodičov a nimi danú genetickú výbavu. Preto sa proporcie novorodencov môžu do istej miery odlišovať.

To, akú veľkosť dosahuje váš drobček v 39. týždni tehotenstva, sa už do pôrodu príliš radikálne meniť nebude. Čo však naďalej rastie úžasnou rýchlosťou, je jeho mozog. Toto tempo sa nezabrzdí ani po príchode na svet – mozog dieťatka bude extrémne napredovať aj počas prvých troch rokov jeho života.

Bude to bez sĺz

Nie je žiadnym tajomstvom, že bábätká veľa plačú. Možno ste však ani netušili, že z očiek novorodenca pri tom neuvidíte tiecť žiadne slzy. Je tomu tak preto, že slzné kanáliky ešte nie sú pripravené na svoju funkciu. Takže hoci pravdepodobne budete počuť prvý nárek vášho dieťatka krátko po pôrode, neľakajte sa ak ostanú jeho oči suché. Prvé slzičky budete z tých najroztomilejších líčok zotierať najskôr po mesiaci.

Čo sa deje s vašim telom?

Foto: Pixabay

Záverečné týždne tehotenstva bývajú extrémne náročné, a čím viac sa blíži finále, tým to môže byť horšie. Bruško sa pre svoje rozmery stalo obmedzujúcim, každá poloha prestáva byť pohodlná. Tehuľky sa pod náporom nabratých kilogramov tiež sťažujú na zvýšenú dýchavičnosť, bolesti nôh i chrbta, ale i tráviace ťažkosti a problémy s vylučovaním.

Zázračná tekutina

Do zvláštnej kategórie ťažkostí, s ktorými sa pasujú mamičky v pokročilom štádiu tehotenstvá, patria citlivé a bolestivé prsníky. Možno vás už dokonca vyľakala aj zvláštna tekutina, vytekajúca z vašich bradaviek. Na obavy však nie je dôvod. Ide o signál, ktorým vám vaše telo dáva najavo, že prsia sa pripravujú na svoju životnú úlohu – dojčenie.

Mliečne žľazy začínajú už niekoľko týždňov pred pôrodom produkovať takzvané mledzivo, alebo aj kolostrum. Ide o veľmi dôležitú tekutinu, ktorá poskytne vášmu bábätku po narodení kľúčové látky a živiny, a tiež ho ochráni pred nebezpečnými infekciami. Hoci budete mať pocit, že ho je na začiatku len máličko, nebojte sa, bábätku vďaka svojej naozaj výbornej výživovej hodnote úplne postačí. Pár dní po pôrode sa kolostrum začne meniť na materské mliečko.

Foto: Pixabay

Falošné kontrakcie a tvrdnutie bruška

Tvrdnutie bruška môže byť nepríjemné, a, najmä, nebezpečné v skorších týždňoch tehotenstva, nakoľko môže smerovať k predčasnému pôrodu. Po 37 tt je však už toto riziko zažehnané, pretože bábätko je považované za donosené a môže sa smelo vypýtať na svet.

Tvrdnutie bruška je zapríčinené sťahmi svalov maternice pripravujúcej sa na pôrod. Takýto stav by vo vás hravo mohol vyvolať pocit, že už rodíte. Ak sú však sťahy nepravidelné a bezbolesté, cestu do nemocnice môžete ešte na chvíľu odložiť. Pôjde pravdepodobne o falošné kontrakcie, nazývané aj Braxton Hicksonove kontrakcie. Môžu vás sprevádzať kedykoľvek po 20. týždni tehotenstva a čím viac sa bude približovať deň D, tým častejšie vás môžu prepadnúť. Zvyčajne odznejú keď zmeníte polohu, čo pri reálnych kontrakciách neplatí.

Spozornieť by ste mali, ak sa sťahy opakujú každú chvíľu a naberajú na intenzívnosti. V takom prípade môže ísť už o kontrakcie smerujúce k pôrodu.

Ako rozpoznať blížiaci sa pôrod?

V takto vysokom štádiu tehotenstva sa dieťatko môže vypýtať na svet doslova kedykoľvek. Najčastejším signálom, že deň D prichádza, sú kontrakcie. Existuje však viacero symptómov poukazujúcich na to, že pôrod je za dverami.

  1. pokles bruška
  2. odchod hlienovej zátky krčka maternice
  3. odtečenie plodovej vody
  4. pravidelné kontrakcie, ktorých intenzita sa stupňuje

Kým pokles bruška a odídenie hlienovej zátky možno pozorovať aj niekoľko dní pred samotným pôrodom, odtečenie plodovej vody a kontrakcie sú už jasným znamením, že prišiel čas priviesť na svet bábätko. Do niekoľkých hodín od pozorovania týchto symptómov budete svojho drobčeka pravdepodobne reálne aj držať vo svojom náručí.

Foto: Pixabay

V prípade, že vám začala odtekať plodová voda (môže sa tak diať po kvapkách, ale i nárazovo vo veľkom množstve), cestu do pôrodnice neodkladajte a vyrazte čo najskôr. Ak zatiaľ voda neodteká, ale už pociťujete kontrakcie, máte ešte chvíľku čas. Do nemocnice sa prvorodičkám odporúča vyraziť, keď sa sťahy opakujú každých 5 minút v priebehu posledných dvoch hodín.

Prvá pomoc pri bolestiach

Priviesť na svet nový život nie je vždy práve tou najjednoduchšou úlohou a spája sa s nielen veľkým vypätím síl, ale i bolesťou. Z anatomického hľadiska sa pomerne nepružné hrdlo maternice (cervix) musí roztiahnuť z veľkosti špendlíkovej hlavičky na veľkosť grapefruitu, čo už hovorí samo za seba. Pri putovaní bábätka pôrodnými cestami je navyše nevyhnutné pripočítať aj tlak na obličky, močový mechúr, hrubé črevo a chrbticu.

Každá žena je jedinečná, a rovnako tak i jej tehotenstvo. Vopred nemožno odhadnúť, ako bude na pôrod reagovať práve vaše telo. Preto nie je na zahodenie vedieť, aké možnosti úľavy od bolesti máte k dispozícii a aké sú ich výhody a nevýhody.

Máte pri rozhodovaní obavy o svoje bábätko? Experti tvrdia, že vďaka nízkym dávkam, jednorazovému použitiu a novým kombináciám liekov je vplyv na zdravie bábätka minimálny alebo dokonca vôbec žiadny.

Foto: Pixabay

O jednotlivých možnostiach úľavy od bolesti pri pôrode by ste si mali pohovoriť so svojím lekárom počas tretieho trimestra. Ak túžite po čo najprirodzenejšom pôrode bez podávania medikamentov, navštívte predpôrodnú prípravu a informujte sa u odborníkov, ako na to.

Spôsoby, ako obmedziť bolesť

  • teplá sprcha

  • relaxačný kúpeľ, masážna vaňa

  • masáž

  • predýchavanie

  • pohyb (prechádzanie sa, fit lopta, …)

  • nájdenie tej správnej polohy pri pôrode

  • epidurálna anestézia

  • spinálna analgéza

Epidurálna anestézia

Hoci pôrodnice ponúkajú rôzne alternatívy, najčastejšou voľbou býva epidurál.

Čo sa bude diať:

Anestéziológ urobí vpich v oblasti chrbtice a zavedie kanylu. Tá v mieste vpichu zostáva a umožňuje postupné dávkovanie anestetika do fibrózneho tkaniva obklopujúceho chrbticu (nazývané dura). O epidurálnu analgéziu môžete požiadať v akomkoľvek štádiu pôrodných bolestí, najčastejšie sa však aplikuje až v prechodnej fáze prvej doby pôrodnej, tesne pred samotným pôrodom.

Foto: Pixabay

Aké má výhody:

Čiastočne znecitlivuje telo od pŕs dolu počas 5 až 15 minút – záleží na dávkovaní. Epidurál tlmí bolestivosť kontrakcií bez toho, že by znemožňoval pohyb. Kontrakcie vás potom tak nevyčerpávajú a šetríte energiu na ďalšie tlačenie.

Čo musíte zvážiť:

Najčastejším vedľajším účinkom býva bolesť hlavy, ktorá sa objavuje v jednom z 200 prípadov – ako výsledok vpichu do oblasti dury a uvoľnenia tekutiny do chrbticového kanála. Ďalšie možné vedľajšie účinky sú nevoľnosť, zvracanie, svrbenie alebo triaška, tieto možné sprievodné javy však postupne vymiznú po odznení účinku anestetika.

Epidurál môže aj obmedziť Vašu schopnosť ovládať svaly panvového dna, čo v konečnom dôsledku môže znamenať predĺženie druhej doby pôrodnej. Je možné, že s epidurálnou analgéziou budete tlačiť až o hodinu dlhšie, než bez jej pomoci.

Epidurál je najčastejší a najobľúbenejší spôsob úľavy od pôrodných bolestí. Lekári stále pracujú na možnosti znižovania dávok a kombinujú nové účinné látky, aby minimalizovali vedľajšie účinky a prípadné obmedzené fungovanie svalstva. V súčasnosti epidurálna analgézia už neobmedzuje pohyb nastávajúcich mamičiek – čo znamená, že aj po jej aplikácii môžete vstať a chodiť.

Spinálna analgéza

Okrem epidurálu je ďalšou možnosťou tzv. spinálna analgéza, alebo kombinácia epidurálnych a spinálnych anestetík.

Čo sa bude diať:

Niekedy sa táto kombinovaná metóda nazýva aj “technika dvoch ihiel”, anestéziológ podá pacientovi vpichom lokálne anestetikum priamo do mozgomiechového moku a zavedie mikrokanylu v oblasti chrbtice. To umožňuje ďalšiu úľavu od bolesti formou epidurálu, ak by spinálna analgézia prestala účinkovať ešte pred narodením bábätka.

Foto: Pixabay

Aké má výhody:

Spája výhody oboch anestézií – prináša okamžitú úľavu formou spinálnej analgézie a postupné dávkovanie epidurálneho anestetika v prípade potreby. Ani v tomto prípade nestrácate možnosť voľného pohybu.

Čo musíte zvážiť:

Pri tejto metóde sa samozrejme spájajú nielen výhody, ale aj vedľajšie účinky. Pretože ide o zložitejší zákrok, než v prípade samotného epidurálu, preberte jeho vhodnosť a použitie s ošetrujúcim lekárom ešte pred samotným pôrodom.

Tipy pre budúce mamičky

  • Definitívne si ujasnite, koho by ste radi mali pri pôrode. Kým niektoré mamičky ocenia, ak ich partner drží za ruku, iné to radšej zvládnu bez jeho prítomnosti. Možnosťou je aj privolať si dulu.
  • Skontrolujte, či máte nachystané všetko do pôrodnice, ako i výbavičku pre bábätko. Prehľadné zoznamy potrebných vecí sme pre vás spísali v článku 38. týždeň tehotenstva: Máte všetko nachystané?
  • Relaxujte koľko je možné. Po narodení drobčeka si už možno tak skoro neoddýchnete 🙂

autor článku: Michaela D.,Ukulele

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 12. augusta 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.