Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

4 hlavné dôvody, prečo naše deti nemajú tak šťastné detstvo, ako sme mali my.

reklama:
4 hlavné dôvody, prečo naše deti nemajú tak šťastné detstvo, ako sme mali my.

Zdalo by sa, že dnešným deťom nemôže nič chýbať. Žijeme v relatívnom mieri . Naše deti majú prístup k veľmi kvalitnej zdravotnej starostlivosti, všetky majú právo na vzdelanie a užívame si blahobytu a materiálneho dostatku. Život nám tiež neskutočne uľahčujú technológie. Tak prečo sú naše deti úzkostlivé, nespokojné a nešťastné? Ak chcete poznať odpoveď, prečítajte si náš článok, ktorý Vám snáď otvorí oči.

Stále viac detí má psychické problémy

Nejedná sa pritom o nejaké zanedbateľné percento. Podľa prieskumu, ktorý uskutočnila katedra Psychológie univerzity v San Diegu až 52% dospievajúcich medzi 12 – 17 rokmi trpí depresiou, sú náladoví, myslia negatívne a dokonca premýšľajú o samovražde. Inými slovami v posledných pár rokoch došlo k obrovskému nárastu. Výsledky prieskumu sú alarmujúce. Z nešťastného dieťaťa z najväčšou pravdepodobnosťou vyrastie nešťastný dospelý. Čo s tým a kde sa stala chyba?

Viac času online než offline

Spomínate si na svoje detstvo? Pravdepodobne ste ho strávili pobehovaním vonku, hraním hier, jazdením na bicykli. Mamička Vás zavolala z okna na večeru a Vy ste potom úplne vyčerpaní zaspali tvrdým spánkom a spali ste až do rána. Dieťa vydalo energiu a bez rušivých elementov v pozadí zaspalo. Tento prirodzený kolobeh už je bohužial dávno minulosťou.

· Dnešné deti chodia von pomaly z donútenia a často sú aj vonku na mobiloch

· Ich detstvo sa odohráva online na najrôznejších sociálnych sieťach. Sociálne siete znižujú detské sebavedomie. Upravované fotky nastavili absolútne nerealistické štandardy krásy. Navyše na sieti číhajú aj iné omnoho závažnejšie nebezpečenstvo. Sociálne siete často využívajú pedofili ako prostriedok na nadviazanie kontaktu s obeťou.

· Neobmedzený prístup k technológiám a internetu úplne zmenil spôsob, akým deti trávia svoj voľný čas. Sú logicky oveľa menej fyzicky aktívni, zato trávia hodiny pozeraním do obrazoviek, a to aj na úkor spánku. Tým začína bludný kruh, ktorý je veľmi ťažké rozbiť.

· Spánok je počas detského vývoja nesmierne dôležitý. Jeho nedostatok má priamy vplyv na detskú psychiku. To isté sa týka aj kvality spánku. Niektoré deti sa prebudia, keď im pípne upozornenie na mobile. Výsledkom je nevrlé, nevyspaté dieťa, ktoré nemá dostatok energie na bežné denné aktivity.

Mobil nie je vhodný darček pre malé dieťa

Ak nechcete, aby Váš potomok premrhal svoje detstvo na sociálnej sieti, stanovte si pevné pravidlá, ktoré budete dôsledne dodržiavať bez výnimiek. U menších detí môžete problému úplne predísť. Malým deťom mobil do ruky vôbec nepatrí. Miesto nového mobilu, kúpte svojmu dieťaťu bicykel, alebo loptu. Choďte príkladom a obmedzte používanie mobilov na minimum.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. júla 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.