Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

5 zaručených znakov, že vaše dieťa vám klame

reklama:
5 zaručených znakov, že vaše dieťa vám klame

Raz to príde zrejme v živote každého rodiča. Objaví sa klamstvo a snaha dieťaťa klamať a nebyť odhalený. Nuž, aspoň na malé odľahčenie ponúkame 5 znakov, že to tak je.

1. Netradičná mimika a gestá rúk

Každý si svoje dieťa pozná a vie, čo je prirodzené a čo naopak nie. Ako sa správa vaše dieťa, ak je v pohode, ak neklame a je si isté tým, čo hovorí? Normálne. Zďaleka ani nie tak podozrivo ako to robí, keď klame. Ak niekto klame väčšinou teda robí zvláštne pohyby rukami, prehnane rozhadzuje rukami a aj jeho mimika tváre je iná, Jednoducho to poznáte!

2. Bez očného kontaktu

Najmä deti sú ešte tými nevinnejšími dušičkami, ktoré veľmi nepoznajú ten pocit, keď im niekto klame. Pravdepodobne im v ich živote klamalo len veľmi málo ľudí, a preto ich reakcie nie sú herecky prepracované. No a tak sa stane, že sú neisté a nepozerajú sa vám do očí. Medzi dospelými by ste pravdepodobne našli istejších ľudí, ktorí klamú aj bez mihnutia oka. U detí sú rodičia istejší a zrejme ihneď odhalia väčšinu klamstiev.

3. Zvláštne konštrukcie

Aj toto je jedna z možnosť, akou sa klamstvo môže prejaviť. Ak si dieťa povymýšľa rôzne hlúposti a snaží sa rodiča presvedčiť že je to tak, istotne si to všimne. Aj vy ste už počuli niečo ako: Prišla sem veverička cez okno, zobrala mi zeleninu z taniera a utiekla? Alebo taký tradičný dôvod, ktorý poznajú najmä učitelia nevznikol isto len tak náhodou. Ak vašej ratolesti totiž pes zožerie domácu úlohu, pravdepodobnosť že sa to skutočne stalo je veľmi malá.

4. Stále sa opakuje

Dieťa vymyslí výhovorku a potom ju stále opakuje. Ak sa 5 krát v priebehu 10tich minút v jeho monológu vyskytne to isté slovné spojenie, niečo nemusí byť v poriadku :- ) .

5. Pomocné slovíčka, dlhé premýšľanie

Sú to tzv. barličky, ktoré používa každý z nás v podobe slov: lebo, pretože, hmmm, ako, akože, myslím….

No a presne tieto slovíčka sa objavujú často v prejave človeka najmä vtedy, ak klame. Alebo ak nevie ako ďalej a práve premýšľa nad tým, čo by povedal. Niekedy nie je celkom na škodu rozmýšľať nad tým, čo chcete povedať skôr, než to poviete. Ak sa však dieťaťa priamo spýtate na dôvod prečo urobilo niečo čo urobilo a ono až príliš dlho premýšľa, nad jeho odpoveďou visí otáznik.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. mája 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.