Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

6 druhov potravín, ktoré Vám privodia depresie. Pozor na ne!

reklama:
6 druhov potravín, ktoré Vám privodia depresie. Pozor na ne!

Okrem kvality jedla je dôležité prostredie a podmienky, v ktorých sa stravujete. Ak patríte medzi tých, čo ráno vyletia z postele, postavia na kávu a medzi tým do seba nahádže to, čo majú po ruke, potom je niečo zle. Rozhodne Vás to pozitívne nenaladí na nadchádzajúci deň. Možno Vám náladu na pár minút spraví voňavá káva, ale to je málo. Je potrebné pripraviť si nielen dobré vyvážené raňajky, ale aj desiatu, obed aj večeru, ktorú si potom v pokoji zjete. Uvidíte, ako dobre sa budete cítiť.

Kvalitná strava má pozitívny vplyv na to, ako človek vyzerá. Okrem toho však jedlo ovplyvňuje aj naše správanie, a to nielen pozitívne, ale aj negatívne. Bohužiaľ aj lahodné a inak zdravé potraviny môžu spôsobiť depresie, alebo zlú náladu ešte viac prehĺbiť. Dnes Vám prinášame zoznam 6 druhov potravín, ktorým sa musia vyhnúť najmä ľudia, ktorí trpia psychickými problémami v jesennom a zimnom období.

Agávový sirup

Agávový sirup je prezentovaný ako zdravá potravina. Stal sa veľmi vyhľadávaným produktom medzi vyznávačmi zdravého stravovania. Nie je však sirup, ako sirup a aj tu musíte čítať etiketu. U mnohých týchto výrobkov je totiž počas výroby takmer úplne odstránená prírodná agávová šťava. Zostane len fruktóza, ktorá zvyšuje riziko vzniku obezity, vysokého krvného tlaku a ďalších civilizačných chorôb. Vďaka tomu dochádza k zhoršovaniu nálady.

Alkohol

Všeobecne platí, že nadmiera alkoholu škodí. Aj keď sa v danej chvíli s pohárom v ruke cítite príjemne, akonáhle eufória vyprchá, bude sa aj ten pes cítiť lepšie ako vy. Zostaňte preto radšej u jedného pohára vína a nič sa Vám nestane.

Umelé sladidlá a cukry

Síce sa hovorí, že cukor je barličkou, ale opäť všetko s mierou. Je to podobné ako pri alkohole. Keď si doprajete zákusok alebo čokoládu, cítite sa krásne. Lenže hladina cukru v krvi veľmi rýchlo klesá. Z toho vyplýva náhle zhoršenie nálady a podráždenosť.

Káva

Bez kávy si veľa z nás nevie predstaviť ráno alebo popoludňajšiu siestu. Jedna šálka neuškodí, ale častejšie pitie tohto moku zvyšuje krvný tlak. Káva je navyše rovnako návyková, ako napr. alkohol alebo cigarety. Pri jej nedostatku sa dostavuje únava, pocity úzkosti i nervozita.

Ovocie a zelenina

Áno, aj nevhodne zvolené ovocie a zelenina môžu negatívne ovplyvniť náladu. Dajte si pozor hlavne pri produktoch kúpených v supermarketoch. Sú plné chémie, pesticídov a ďalších toxických látok. Naučte sa nakupovať ovocie a zeleninu v bio kvalite.

Solené orechy

Škrupinové plody sú rozhodne veľmi cennou potravinou. Obsahujú veľa dôležitých živín. Negatívnu náladu podporujú orechy solené a inak korenené. Preto ich konzumujte iba v prírodnej podobe.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. júla 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.