Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

9. týždeň tehotenstva: Ako bobuľka hrozna

reklama:
9. týždeň tehotenstva: Ako bobuľka hrozna

Nadchádzajúci 9. týždeň tehotenstva (9 tt) prináša so sebou dôležitý medzník. Práve ste vstúpili do 3. lunárneho mesiaca, teda do fázy, kedy sa embryo oficiálne mení na plod.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Tehotenské príznaky

Tipy pre budúce mamičky

Ako sa mení dieťatko

Bábätko, ktoré nosíte pod srdcom, meria približne jeden centimeter a veľkosťou ho možno prirovnať k bobuľke hrozna. Čoraz viac začína pripomínať malého človiečika.

Základná stavba telíčka je hotová a všetky jeho dôležité súčasti, ako mozog, chrbtica, srdiečko, obličky, pečeň či žalúdok, majú už svoje umiestnenie. V nadchádzajúcom období sa budú rýchlo vyvíjať a zdokonaľovať. Výnimkou nie sú ani vonkajšie pohlavné orgány bábätka, avšak na to, aby ich lekár dokázal rozlíšiť ultrazvukom, si budete musieť počkať ešte zopár týždňov.

V tomto období dochádza k pomerne rýchlemu rastu horných i dolných končatín. Ruky sa už môžu ohýbať v lakťoch, prsty dostávajú reálne kontúry a formujú sa na nich brušká. Embryonálny „chvostík” definitívne zaniká a na drobnom telíčku sa objavujú prvé svaly.

Čoraz výraznejšie sú rozpoznateľné aj časti tváre ako nos, ústa, či malé ušné laloky. Očká sú už plne vyformované, avšak viečka ostávajú zatvorené až do približne 27 tt.

Deviaty týždeň tehotenstva je obdobím, kedy vaše bábätko začína vyvíjať aktivitu. Na to, aby ste niečo cítili, je však priskoro. Jemné pohyby vo vašom brušku začnete pociťovať až v druhom trimestri.

Čo sa deje s vašim telom?

Hoci sa vám to na prvý pohľad možno nezdá, vaše telo prechádza rozsiahlymi zmenami. Prispôsobuje sa predovšetkým rastu vášho dieťatka, ktorého vývoj napreduje míľovými krokmi. Tehotenské bruško v tomto štádiu nie je badateľné, avšak už vy sama pomaličky môžete začať pociťovať, že nohavice sú vám akosi tesnejšie.

Rastie aj vaša maternica – od obdobia počatia sa zväčšila približne dvojnásobne. Rovnako tak môžete mať pocit plnších pŕs, citlivejších na dotyk. Postupne vzrastá aj objem krvi v tele tak, aby vyhovoval vášmu drobcovi.

Foto: Pixabay

Čo sa týka prírastku na váhe, ide o veľmi individuálnu záležitosť. Vo všeobecnosti sa však do 9. týždňa neodporúča pribrať viac ako 1,5 kilogramu. Niektoré ženy dokonca vplyvom ranných nevoľností môžu zaznamenať úbytok hmotnosti.

Tehotenské príznaky

Niektoré ženy ich pociťujú viac, iné aj vôbec. Hoci prvotné príznaky tehotenstva zasiahnu do života každej budúcej mamičky v inej intenzite, vedzte, že nie sú ničím neobvyklým. Medzi najčastejšie symptómy, ktoré vás môžu v prvom trimestri vytrápiť, patria nasledujúce:

  • meškajúca menštruácia
  • nevoľnosť
  • nezvyčajná únava
  • napätie v prsiach, bolestivosť
  • netradičné chute, vône
  • zvláštne pocity v podbrušku

Zaujímavosťou je, že až trom štvrtinám budúcich mamičiek robia problémy nevoľnosti. Predpokladá sa, že je to spôsobené zvyšujúcou sa hladinou hormónov, vrátane progesterónu, estrogénu a HCG hormónu.

Typickým prejavom raného obdobia tehotenstva je aj extrémna únava. Naučte sa hovoriť „nie” a taktiež skúste znížiť nároky, ktoré na seba vyvíjate. Počúvajte svoje telo, a keď cítite potrebu si vydýchnuť, jednoducho tak urobte.

Ničím výnimočným nie je ani pociťovanie úzkosti. Po tom, ako ste zistili, že budete mama, je prirodzené, že začínate uvažovať inak. Preto, ak sa u vás objavili obavy, či prehnaný zmysel pre zodpovednosť, nemajte obavy. Pokojne sa môžete považovať za normálnu tehotnú ženu.

Zbláznené hormóny môžu mať na vás aj viac ako pozitívny účinok. Mnohé budúce mamičky sa tešia z jemnejšej pokožky, či lesklých a zdravo vyzerajúcich vlasov.

Tipy pre budúce mamičky

  1. Znížte stres na minimum, pokiaľ je to čo i len trošku možné. Vyhnite sa znepokojujúcim situáciám a riešeniu nepodstatných vecí. Najdôležitejšie je teraz vaše bábätko, ktorému zabezpečíte pohodu iba ak sa sama tak budete cítiť.
  2. Zistite si, aké sú vaše možnosti na pomoc zo strany štátu. Existujú rôzne príspevky na dieťa a podporné balíčky, ktoré vám určite v začiatkoch uľahčia život.
  3. Porozprávajte sa so svojím partnerom o vašom intímnom spolužití. Každá žena vníma v tehotenstve potrebu sexu inak, preto je dobré nájsť balanc, ktorý vám obom bude vyhovovať.
  4. Nadväzujte puto so svojím bábätkom. Môžete si napríklad vytvoriť každodenný rituál, v rámci ktorého budete s ním hovoriť popri hladení bruška.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 13. marca 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.