Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako si vybrať správne a štýlové oblečenie do hôr

reklama:
Ako si vybrať správne a štýlové oblečenie do hôr

Počasie na horách je nevyspytateľné. Pri jesennej alebo zimnej turistike by ste tak mali byť obozretný a najmä pripravený. A platí to aj pre rodičov a ich deti. Pánske alebo dámske bundy je potrebné doplniť niekoľkými ďalšími spodnými vrstvami. V závislosti od terénu je niekedy vhodnejšia turistickáobuv než dámske snehule. Zabudnúť by sme nemali ani na doplnky ako sú rukavice a čiapka.

Kvalitná bunda

Dámske bundy na turistiku by mali spĺňať niekoľko dôležitých požiadaviek. Prvou z nich je určite nepremokavosť. Keďže bunda je najvrchnejšia vrstva, mala by vás aj oblečenie pod ňou spoľahlivo chrániť pred dažďom. Nepremokavosť materiálu sa určuje tlakom vodného stĺpca. Tie najkvalitnejšie a zároveň aj najdrahšie majú odolnosť aj 20 000 mm vodného stĺpca a zároveň sú priedušné. Pokiaľ chodíte na turistiku pravidelne, určite sa oplatí investovať do kvalitnej bundy.

Ak vás láka hrejivá páperová bunda vedzte, že rozhodne nie je vhodná do dažďa. Izolačné vlastnosti peria a páperia sú lepšie v porovnaní so syntetickými materiálmi. Bohužiaľ sú iba vodu odpudivé a tak v prípade dažďa behom krátkej doby premoknú.

Čo sa týka strihu bundy ten by mal kopírovať tvar vášho tela. Myslite ale na to, že pod bundu pôjde ešte niekoľko vrstiev oblečenia. Z praktického hľadiska je dobré, ak má bunda aj viacero vreciek, aby ste mali všetko potrebné po ruke.

Oblečenie vrstvite

Ako už bolo spomenuté, oblečenie treba vrstviť. Vrchnú časť uchráni pred chladom kvalitná čiapka. O spodné vrstvy by sa mala postarať termobielizeň, ktorá odvádza vlhkosť od tela a udržuje vás v suchu.

Termobielizeň by mala byť priliehavá, ale nie príliš tesná. Ďalšia vrstva oblečenia by vás primárne mala držať v teple. Ideálne sú fleecove mikiny, ktoré sú ľahké, hrejivé a rýchlo schnú. Termoizolačná stredná vrstva môže byť tvorená aj viacerými kusmi oblečenia. Napokon je tu ešte vrchná vrstva – bunda.

Na turistiku si vždy zoberte kvalitnú a nepremokavú obuv. Či už zvolíte dámske snehule alebo trekingové topánky, pred prvou túrou by ste ich mali „rozchodiť“. Povinnou výbavou by mali byť aj rukavice, čiapka, multifunkčná šatka a rezervné ponožky.

(ukulele/PR)

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 27. novembra 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.