Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zbaviť svoje dieťa závislosti na tablete? Veďte ho k hre na hudobný nástroj

reklama:
Ako zbaviť svoje dieťa závislosti na tablete? Veďte ho k hre na hudobný nástroj

Dnešné deti sa stretávajú s veľmi závažným problémom. Ide o závislosť na online technológiách, ktorými vypĺňajú svoj voľný čas. Pokiaľ nechcete, aby vaše dieťa trávilo 5 hodín na tablete či mobile denne, skúste tejto závislosti predísť. Okrem športu ho začnite viesť aj k hre na hudobný nástroj. Hranie bude mať na vašu ratolesť doslova zázračný vplyv.

Hranie na hudobný nástroj. Konkurencia online sveta

Začiatky hry na hudobný nástroj, či už je to klavír, akordeón alebo flauta, bývajú vždy veľmi ťažké. Buďte ale ako rodičia na svoje dieťa dôslední a prinútte ho k tomu, nech v hraní zotrvá. Nielen, že vám za získanú zručnosť v budúcnosti poďakuje.

Ak si nakoniec vaše dieťa hranie na hudobný nástroj obľúbi, môžete si byť istí, že ste mu našli koníček, ktorý ho odtrhne od online sveta. Okrem toho, že nebude ako jeho rovesníci tráviť hodiny a hodiny na tablete alebo mobile, vďaka hraniu na hudobný nástroj získa aj množstvo nových zručností.

Zlepší si kognitívne funkcie

Hranie na hudobný nástroj je zložitá vec. Mozog musí prečítať notové zápisy a previesť ich v jednotlivé pohyby prstov treba po klávesnici klavíra. Táto spolupráca očí, ktoré čítajú noty, a prstov, ktoré sa pohybujú po klávesnici, prebieha tak rýchlo, akú má skladba tempo.

Koordinácia čítania nôt a následného hrania hudby vytvára nové nervové spojenia v mozgu. Reakcie v mozgu sa zrýchľujú, v dôsledku čoho sa u dieťaťa zlepšujú ako jeho kognitívne funkcie, tak schopnosť spracovávať informácie. Pre dieťa tak bude vďaka hre na hudobný nástroj oveľa jednoduchšie čítať, ale aj spracovávať informácie z iných zdrojov.

Precvičí si mozog

Keď bude vaše dieťa v hraní na hudobný nástroj zdatnejšie, začne hrávať skladby naspamäť (bez notového zápisu). Alebo začne hrať náročnejšie skladby, ktoré aj za pomoci notového zápisu vyžadujú perfektnú pamäť. Táto skutočnosť je v každom prípade vynikajúcim mozgovým tréningom. Práve preto mávajú hudobníci iba výnimočne problémy s pamäťou.

Zvýši si IQ

Niektoré vedecké štúdie dokázali, že sa po hudobnom tréningu zvyšuje mozgová aktivita. Pokiaľ tak bude vaše dieťa pravidelne trénovať na hudobný nástroj a dochádzať aj na vyučovacie hodiny, hranie mu zaistí vyššie IQ.

Upokojí sa a odbúra stres

Pokiaľ bolo vaše dieťa v škole pod stresom a potrebuje sa upokojiť, oveľa lepšie ako počítač, pre neho je zahrať si nejakú peknú pesničku na hudobný nástroj. Hranie na hudobný nástroj, ktoré pôsobí na ľudskú psychiku priam blahodárne, ho upokojí a odplaví z neho prebytočný stres.

Vypestuje si dokonalý hudobný sluch

Deti, ktoré sa učia hrať na hudobný nástroj, postupne poznávajú jednotlivé tóny. Hrajú skladby tón po tóne, učia sa stupnice, niektoré z nich postupom času zvládnu hrať aj bez notovej predlohy. Vďaka hre na hudobný nástroj sa tak u nich vyvinie dokonalý hudobný sluch, ku ktorému však musia mať aj genetické dispozície.

Zlepší si dýchanie

Ak vaše dieťa povediete k hraniu napríklad na takú flautu, podporíte aj jeho zdravie. Hranie na dychové nástroje totiž vyžaduje hlboké bráničné dýchanie. Dieťa si posilní celé dýchacie ústrojenstvo vrátane pľúc a nie je ani tak náchylné na choroby dýchacích ciest.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.