Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zvýšiť šance na otehotnenie? Všetko, čo potrebujete vedieť o umelom oplodnení

reklama:
Ako zvýšiť šance na otehotnenie? Všetko, čo potrebujete vedieť o umelom oplodnení

Túžite po bábätku, no stále sa akosi nedarí? Umelé oplodnenie je šancou pre páry, ktoré sa dlhodobo bezúspešne snažia o splodenie potomka. Vďaka asistovanej reprodukcii sa narodilo už množstvo detí. Pre koho je takáto liečba určená a čo všetko obnáša?

Biologické hodiny sú častokrát neúprosné a v momente, keď začnú tikať, nie je jednoduché ich umlčať. Niektoré páry sa však o dieťatko snažia mesiace, mnohokrát i roky, a keď sa nedarí, strácajú nádej. Našťastie, medicína sa vyvíja míľovými krokmi a dnes už odborníci vedia s vysokou úspešnosťou pomôcť aj dvojiciam, ktorým príroda nie a nie dopriať.

Problémy s počatím

Kým niektoré ženy otehotnejú bez akýchkoľvek ťažkostí, niekedy dokonca aj neplánovane, iné sa mesiac čo mesiac všemožne usilujú naplniť svoje poslanie. Čas, ktorý je potrebný na počatie bábätka, je u každého páru veľmi individuálnou záležitosťou. Ak sa vám však ani pri intenzívnom snažení nedarí viac ako rok a na tehotenskom teste stále svieti iba jedna čiarka, je na čase vyhľadať odborníka. Ženy nad 35 rokov by tak mali urobiť už po 6. mesiacoch.

View this post on Instagram

A post shared by @journey_2_a_baby_ttc on Oct 28, 2018 at 10:07am PDT

Dôvodov, prečo ani po toľkých pokusoch nie ste tehotná, môže byť množstvo. Netreba hneď panikáriť, nemusí ísť primárne o neplodnosť. Lekár najlepšie zhodnotí situáciu a odhalí príčiny vášho trápenia.

Hektický životný štýl

Nie je žiadnym tajomstvom, že žijeme v uponáhľanej dobe. Stres na nás číha spoza každého rohu a my sa mu nedokážeme brániť. Nedostatok spánku, zlá životospráva, takmer žiaden pohyb. Všetky tieto faktory môžu znižovať šance na otehotnenie. Ak sa k tomu pridajú ešte aj rôzne neduhy, ako extrémna konzumácia kofeínu, fajčenie, či pitie alkoholu, je načase zamyslieť sa nad radikálnou zmenou.

Foto: pixabay.com

Vek

V dnešných časoch mnohé ženy tehotenstvo odkladajú. Túžia si budovať kariéru, cestovať, užívať si život. Odborníci však varujú, že s pribúdajúcim vekom môže byť počatie dieťaťa mnohonásobne ťažšie. Najmä dámy po 35. roku života by sa preto mali mať na pozore.

Nepravidelný cyklus

Menštruačný cyklus zohráva dôležitú úlohu pri plánovaní rodičovstva, a preto je dobré, ak ho má potenciálna mamička dokonale pod kontrolou. Po správnosti by mala perióda trvať 28 dní, no máloktorá žena sa môže popýšiť jej dokonalou pravidelnosťou. Zvyčajne sa pohybuje v rozmedzí 21 – 35 dní.

Od dĺžky cyklu závisí aj ovulácia, ktorá je pre otehotnenie nesmierne dôležitá. Prichádza približne 14 dní pred začiatkom ďalšej periódy, preto je dôležité, aby ste vedeli, kedy menštruujete a kedy u vás dochádza k ovulácii. Pomôcť môže aj meranie bazánej teploty, či zv. ovulačné testy, ktoré dokážu odsledovať vaše plodné dni.

Ochorenia

Ak sa vám dlhodobo nedarí otehotnieť, príčinou môžu byť aj prekonané či neodhalené choroby. Problém môže byť ako v žene, tak i v mužovi, a preto je namieste, aby ste sa obaja zamysleli nad vašim fyzickým stavom a prípadne sa objednali na kontrolu u lekára.

Foto: pexels.com

Medzi najčastejšie uvádzané ochorenia, ktoré sa môžu negatívne podpísať pod problémy s počatím, patria:

  • imunologické faktory;
  • rôzne infekcie a opakované zápaly;
  • hormonálne poruchy;
  • pohlavne prenosné choroby, hlavne chlamýdie;
  • nepriechodnosť vaječníkov, polycystické vaječníky;
  • endometrióza;
  • poruchy tvorby spermií, alebo ich nedostatočná pohyblivosť;
  • výkyvy hmotnosti;
  • problémy so štítnou žľazou;
  • onkologické ťažkosti

Psychika

Závažný faktor, ktorý hraje veľkú rolu pri snahách o otehotnenie, je psychická kondícia človeka. Najmä páry, ktorým sa dlhodobo nedarí, môžu podliehať panike či chmúrnym myšlienkam. Radosť zo vzájomnej blízkosti sa mení na stres, vzniká akýsi blok.

Odborníci v takýchto situáciách radia prestať sa úporne snažiť a miesto toho sa uvoľniť. Existuje nemalé množstvo partnerov, ktorým sa podarilo počať dieťa až po tom, ako sa vzdali akéjkoľvek nádeje na splodenie potomka a začali si sex užívať.

Asistovaná reprodukcia

Niektoré zo spomenutých príčin možno odstrániť a pokúšať sa ďalej o bábätko prirodzenou cestou. Ak však ani odborník nevie presne odhaliť dôvody vášho trápenia, nie je hanbou začať uvažovať o umelom oplodnení.

Foto: pexels.com

Úspešnosť asistovanej reprodukcie je v dnešných časoch pomerne vysoká. V našich končinách je povolená len manželským párom, resp. na výkon umelého oplodnenia musí byť prítomný partner ženy, ktorý zákonne uzná otcovstvo. Niektoré kliniky zákrok vykonávajú až do 45. – 48. roku života pacientky, avšak pozor! Poisťovne hradia časť nákladov maximálne do 39 rokov.

Prvým krokom je vyhľadať špecialistu zaoberajúceho sa plodnosťou párov. Odborník odoberie krv vám i vášmu partnerovi, urobí všetky potrebné vyšetrenia a vyhodnotí situáciu. Na základe výsledkov oboch potenciálnych rodičov určí najlepšiu možnú metódu na riešenie problému.

Najčastejšie metódy

Termín asistovaná reprodukcia v najširšom zmysle slova zahŕňa všetky postupy odborníkov, vedúce k zvýšeniu šancí na počatie u párov, ktoré majú problémy s plodnosťou. V tomto procese sa zvyčajne postupuje od jednoduchších metód až k tým zložitejším. Tie je pritom možné realizovať iba na špecializovaných pracoviskách, ktoré na to majú súhlas Ministerstva zdravotníctva SR.

IUI metóda – intrauterinná inseminácia

Ide o najjednoduchší spôsob asistovanej reprodukcie, ktorý sa vykonáva ambulantne. Princípom je bezbolestné zavedenie životaschopných spermií do maternice pomocou katétra. K oplodneniu vajíčka tak dochádza priamo v tele ženy. Podmienkou na vykonanie tohto lekárskeho zásahu je, aby pacientka ovulovala a aby bol spermiogram jej partnera v poriadku.

IVF metóda – In vitro Fertilizácia

V tomto prípade ide o základnú techniku umelého oplodnenia, pretože k tomu dochádza mimo tela ženy. Po hormonálnej stimulácii sú jej odobraté dozreté vajíčka, ktoré sú prenesené do laboratória a priradené k spermiám. Spoločne sa nechajú v špeciálnej miske, kde dôjde k samovoľnému splynutiu. Dva až päť dní na to môžu byť vzniknuté embryá vložené do maternice.

ICSI metóda

K tejto metóde sa pristupuje najmä v prípade nepriaznivých výsledkov spermiogramu muža. Odporúča sa tiež, keď telo ženy nie je schopné vyprodukovať dostatočný počet vajíčok. K oplodneniu dochádza mimo tela pacienky, za asistencie embryológa. Vyberie sa morfologicky kvalitná a dostatočne pohyblivá spermia, ktorá je následne injekčne vpichnutá priamo do zrelého vajíčka ženy.

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=dPevvo4Jh4c

Riziká umelého oplodnenia

Tak, ako každý neprirodzený zásah do ľudského tela, aj umelé oplodnenie môže priniesť určité nežiaduce účinky či nepredvídateľné komplikácie.

Fyzické ťažkosti

Bolesti hlavy, výkyvy nálady, opuchy, modriny

Viacplodová gravidita

Pri umelom oplodnení sa vám ľahko môžu pošťastiť dvojičky či trojičky. Je to dané tým, že v snahe o maximalizovanie úspešnosti sa do tela matky vkladá viacero embryí. Tak môže vzniknúť aj viacplodová gravidita.

View this post on Instagram

A post shared by Gryshchenko IVF Clinic (@gryshchenko_clinic) on Sep 24, 2018 at 4:56am PDT

Mimomaternicové tehotenstvo

Toto riziko vzniká hlavne u žien, ktoré majú poškodené vajíčkovody. V prípade, že dochádza k mimomaternicovému tehotenstvu, treba okamžite konať. Môže byť totiž mimoriadne nebezpečným pre samotnú ženu.

Etický problém?

Niektoré páry aj napriek dlhoročnému trápeniu odmietajú možnosť umelého oplodnenia. Často to súvisí s náboženskými princípmi. Katolícka cirkev, napríklad, takýto zásah zo strany lekárov rázne odmieta a dokonca považuje za niečo morálne neprípustné. Podobne ako na interupcie, aj na umelé oplodnenie je nahliadané ako na niečo neprirodzené a proti vôli Boha.

Často diskutovaným problémom je aj darcovstvo genetického materiálu. Poskytnutie spermií či vajíčok páru, v ktorom je jeden z partnerov sterilný, môže znamenať vážnu prekážku v ceste za vytúženým bábätkom.

Čo vám preplatí poisťovňa

Prejsť celou procedúrou nemusí byť jednoduchou záležitosťou – psychicky a ani finančne. Cena zákroku sa pohybuje v tisícoch eur a nejeden pár podstúpi viacero cyklov, kým sa konečne dočká pozitívnych správ. Umelé oplodnenie môže byť však za určitých podmienok čiastočne preplatené zdravotnou poisťovňou.

Podmienky

Z verejného zdravotníctva sú každému páru hradené maximálne tri IVF pokusy. Poisťovňa preplatí jednotlivé zákroky, nie však podporné výkony ako laboratórne a zmrazovacie techniky, či genetické vyšetrenia. Sami si tiež budete musieť uhradiť prípadnú hospitalizáciu či doplatíte lieky, ktoré budete potrebovať k úspešnému zavŕšeniu procedúry.

Čo ste o asistovanej reprodukcii netušili

  • Louise Brownová, prvé „dieťa zo skúmavky”, sa narodila v roku 1978 vo Veľkej Británii.
  • V rámci Československa došlo k prvému úspechu v tejto oblasti v roku 1982 v Brne.
  • Prvé slovenské dieťa, ktoré sa prišlo na svet za pomoci asistovanej reprodukcie, sa narodilo v roku 1992 v Bratislave.

Zdroje:

https://infomedica.sk/umele-oplodnenie/cena-umeleho-oplodnenia/

https://www.reprogenesis.sk/liecba-neplodnosti/umele-oplodnenie/

https://akootehotniet.com/otehotnenie/umele-oplodnenie-ivf/

http://www.sterilita.sk/asistovana_reprodukcia.html#.W9XtLmhKjIU

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. októbra 2018Zdroj infomedica.sk www.reprogenesis.sk akootehotniet.com www.sterilita.sk

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.