- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Alarmujúce zistenia vedcov: Zlé stravovacie návyky majú na svedomí viac úmrtí, ako fajčenie
Alarmujúce zistenia vedcov: Zlé stravovacie návyky majú na svedomí viac úmrtí, ako fajčenie
Jedlo môže byť zdrojom pôžitku, ale i zdravotných komplikácií. Zdá sa, že stravovacie návyky ľudí z globálneho hľadiska nenabrali práve ten najšťastnejší smer. Výskumníci varujú, že nevhodná strava zapríčinila smrť už miliónom ľudí a môže byť dokonca nebezpečnejšia ako fajčenie.
Tím vedcov dlhých 27 rokov pracoval na výskume, ktorý bol realizovaný v takmer 200 krajinách sveta. Jeho alarmujúce výsledky nedávno predstavili aj verejnosti. Podľa novej štúdie publikovanej v The Lancet sa zistilo, že kombinácia faktorov súvisiacich s konzumáciou nevhodných potravín prispieva k nebezpečným chorobám a zvyšuje tak riziko predčasnej smrti.
Jedlo ako jed
Podľa výskumníkov by až 11 miliónov úmrtí v roku 2017 mohlo byť pripísaných zlým stravovacím návykom. Medzi také patrí nadmerné solenie, prehnaná konzumácia cukrov a nasýtených tukov, pitie sladených nápojov či obľuba rýchlo a nekvalitne spracovaných jedál. Následky takéhoto jedálnička sú často hrozivé – rapídne sa zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, obezity, cukrovky a ďalších život ohrozujúcich chorôb.
Výsledky štúdie tiež poukázali na to, že problémom nie je len to, čo jeme, ale najmä to, čo z našej stravy vynechávame. Nízky príjem ovocia a zeleniny, či obmedzená spotreba celozrnných výrobkov nášmu zdraviu vôbec neprospieva.
Ako na to
Medzi národy s nízkym výskytom chorôb súvisiacich s neadekvátnou výživou patria Izraelčania, Japonci a Španieli. „Vo všeobecnosti krajiny, ktoré majú jedálniček blízky stredomorskej strave, ktorá má vyšší príjem ovocia, zeleniny, orechov a zdravých olejov (vrátane olivového oleja a omega-3 mastných kyselín z rýb), sú tými, kde vidíme najnižší počet úmrtí súvisiacich s jedlom,“ uviedol autor štúdie Ashkan Afshin povedal pre NPR News.
Foto: Pexels, Pixabay