Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Boli vám v detstve odstránené mandle? Účinok môže byť fatálny, výsledky výskumu sú znepokojujúce

reklama:
Boli vám v detstve odstránené mandle? Účinok môže byť fatálny, výsledky výskumu sú znepokojujúce

Ešte pred niekoľkými rokmi bolo odstránenie mandlí celkom populárne. Nikto neveril, že by to mohlo ovplyvniť zdravie v dospelosti, takže tento postup podstúpili milióny detí. Patríte tiež do tejto skupiny?

Prečo sú odstránené mandle?

Mandle sú tvorené lymfoidné tkanivá, ktoré sú v detstve náchylné k chronickému zápalu. Mandle sú vystavené riziku patogénov, ktoré sa vyvíjajú v dýchacích cestách. Lekári takú infekciu často liečili odstránením mandlí. Vďaka tomu bolesť hrdla a infekcia okamžite zmizli. Nepredpokladalo sa, že by odstránenie mandlí v detstve mohlo mať nejaký vplyv na neskorší život.

Nový pohľad na mandle

Otolaryngológovia pred časom zverejnili štúdie, ktoré ukazujú, že lekári urobili chybu. Ukázalo sa, že kvôli nedostatku mandlí môžeme byť v budúcnosti vystavení mnohým ďalším chorobám. Dr. Sean Byars z University of Melbourne a jeho tím skontrolovali lekárske záznamy viac ako milióna dánskych pacientov, ktoré zahŕňali údaje o ľuďoch do 30 rokov.

Komplikácie po odstránení mandlí

Dôraz bol kladený na ľudí, ktorým boli odstránené mandle pred 9. rokom veku a porovnané s pacientmi rovnakého veku, ktorí neboli operovaní. Ukázalo sa, že u ľudí po zákroku je trikrát vyššia pravdepodobnosť vzniku alergií a sú náchylnejší k infekčným ochoreniam dýchacích ciest.

Tonzilektomia je navyše spojená so zvýšeným rizikom vzniku astmy, chrípky a pneumónie. Ako by to nestačilo, ukázalo sa tiež, že to súvisí s rekurentnou konjuktivitídou a chronickou obštrukčnou chorobou pľúc.

Nestojí za to, aby dieťa podstúpilo tonzilektomiu

Zistili, že odstránenie mandlí na zmiernenie zápalu viedlo k častejším prípadom podobných infekcií neskôr v živote. A hoci dieťaťu dočasne pomôžeme, neskôr môže bojovať so zvýšeným rizikom vzniku respiračných infekcií.

Dr. Byars nalieha na rodičov, aby svojim deťom nedávali odstrániť nosné mandle, pokiaľ to nie je nutné, a aby umožnili správny vývoj ich imunitného systému.

Vzhľadom k tomu, že mandle sú súčasťou lymfatického systému a hrajú kľúčovú úlohu tak pri normálnom vývoji imunitného systému, tak pri skríningu patogénu v detstve a na začiatku. Niet divu, že ich odstránenie môže narušiť detekciu patogénov a zvýšiť riziko následných respiračných a infekčných ochorení.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. augusta 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.