Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chlapec vymenil detskú izbu za laboratórium. Vo svojich 12 rokoch zostrojil jadrový reaktor

reklama:
Chlapec vymenil detskú izbu za laboratórium. Vo svojich 12 rokoch zostrojil jadrový reaktor

Podarilo sa mu čosi, o čom sa jeho rovesníkom ani nesníva. Dnes už 14-ročný Jackson z Memphisu v Tennessee nie je len obyčajným tínedžerom. Kým chlapci v jeho veku vymýšľajú rôzne huncútstva, on svoje srdce obetoval fyzike. V 12 rokoch dosiahol úspech, aký sa len tak nevidí – v dome svojich rodičov zostrojil fungujúci jadrový reaktor.

Odvážny projekt

Mama a otec malého fyzika sú na svojho syna neskonale pyšní. Treba uznať, že právom. Chlapec je na svoj vek neobyčajne inteligentný a šikovný. Sám od seba sa pustil do projektu, nad ktorým by sa zapotil nejeden dospelák. “Na internete som začal hľadať informácie o jadrových veciach, pretože to je to, čo ma zaujíma,” prezradil Jakson čo to o počiatkoch cesty, na ktorú sa vydal.

Na to, aby mohol tínedžer napredovať vo svojom projekte, potreboval si vytvoriť adekvátny pracovný priestor. Jednu z izieb rodičovského domu preto premenil na akési jadrové laboratórium a popri štúdiu online materiálov sa pustil do práce. Diely na svoje zariadenie zohnal cez eBay, pričom niektoré si dokonca svojpomocne doupravil.

Odmena za tvrdú prácu

Po roku a pol zháňania informácií a zanietenej práce sa tínedžer dočkal vytúženého úspechu. Len pár hodín pred svojimi 13. narodeninami Jackson dosiahol reakciu, v ktorú tak dúfal. Pravosť projektu overili aj odborníci z výskumného konzorcia.

Jackson si dobre uvedomuje a váži to, akú veľkú úlohu zohrala v jeho úspechu opora milujúcich rodičov. Tí podľa Fox News investovali do synovho projektu 8 000 až 10 000 dolárov. Ich chlapec však vďaka tomu bude mať pravdepodobne nárok na aspoň niekoľko štipendií na skutočne dobrých vysokých školách.

Foto: Fox News

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 1. marca 2019Zdroj www.theblaze.com

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.