Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chyby, ktoré robia rodičia pri výchove svojich detí

reklama:
Chyby, ktoré robia rodičia pri výchove svojich detí

Rodičovstvo a výchova dieťaťa je veľmi ošemetná vec, stačí maličkosť a môžete svoje dieťa poznamenať navždy. Úlohou rodiča na tomto svete je svojmu dieťaťu pomáhať dospieť a byť mu oporou vždy, keď bude potrebovať, nie ho neustále vodiť za ručičku. V akých situáciách by sme sa teda mali držať bokom?

Každý rodič chce pre svojho potomka len to najlepšie, na tom sa zhodneme úplne všetci. Lenže mnohokrát práve táto snaha dokáže ovplyvniť život dieťaťa až do dospelosti, pričom práve v tej chvíli nastáva problém, s ktorým si tak ľahko už neporadí. Vychovávajte svoje dieťa, avšak doprajte mu dostatočnú slobodu, aby sa prejavilo samo. Robiť chyby a zažiť pády k životu jednoducho patria a čím viac od týchto vecí budete svoje dieťa ochraňovať, tým viac ho budú v budúcnosti stretávať. Čo by ste teda nemali za žiadnu cenu robiť?

Nezodpovedajte zaň

Úplne klasická situácia. Stretnete vašu kamarátku či známu, ktorá vaše dieťa ešte nevidela. Pochopiteľne, že sa ho spýta, ako sa volá a práve tu nastáva zlom, vy ako rodič za svoje dieťa nikdy nezodpovedajte. Pokiaľ už vie hovoriť a vie, ako sa volá, mlčte alebo len zľahka pomôžte, v žiadnom prípade mu ale neberte slová z úst.

Nehrajte sa na kamaráta

Vy ste jeho rodič, nie kamarát či kamarátka. Môžete mať so svojim dieťaťom kamarátsky vzťah, ale mali by tu byť isté hranice, pomyselná čiara, ktorú by ani jeden z vás nemal prekročiť. Nechajte svoje dieťa dýchať, nesprevádzajte ho na každú schôdzku a umožnite mu objavovať svet bez vás. Jedine tak si nájde priateľov svojho veku a vy pre neho budete tým hrdinom, ktorý je tu pre neho vždy, keď potrebuje.

Nepomáhajte mu až príliš

Čím skôr svoje dieťa naučíte samostatnosti, tým lepšie. Deti sú už v dvoch alebo troch rokoch čiastočne schopné sa samé obliecť, upratať hračky a priniesť vám špinavý hrnček k drezu. Zapájajte svoje dieťa do vašich každodenných činností a nechajte ho vám pomôcť, aj keď vás to spočiatku môže trochu zdržiavať.

Nechajte ho vybrať si svoje koníčky

Nikdy svoje dieťa nenúťte do niečoho, čo si myslíte, že by ho mohlo baviť. Vždy nechajte konečné rozhodnutie len na ňom a neplňte si svoje sny cez svoje dieťa. Buďte v týchto veciach realisti, všímajte si, čo vášmu dieťaťu ide a naopak nejde. Predsa to najdôležitejšie je to, aby sa do krúžku tešilo a cítilo sa šťastné, alebo nie?

Nezakazujte mu

V tomto prípade máme na mysli skôr dospievajúce deti, ktoré prechádzajú prvými láskami a je potrebné sa pripraviť na deň D, kedy dôjde aj na prvé rande. V tej chvíli svojmu dieťaťu nezakazujte a nehovorte mu, s kým sa má alebo nemá stýkať. Pokiaľ sa vám váš potomok nebude chcieť so svojím objavom nijako pochváliť, tiež ho do rozprávania či robenia niečoho, čo nechce, nenúťte. Doprajte mu dostatok súkromia a buďte pripravení, až sa vaše dieťa samo rozhodne za vami dôjsť a zveriť sa vám.

Pri výchove svojich detí si skúste spomenúť, ako by ste sa cítili vy, keby ste boli v danú situáciu v ich koži, možno to pre vás potom bude oveľa ľahšie. A pamätajte, prehnaná starostlivosť nikdy k ničomu dobrému neviedla.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 12. augusta 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.