Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chyby vo výchove, ktoré rodičov po odrastení detí zvyknú mrzieť najviac

reklama:
Chyby vo výchove, ktoré rodičov po odrastení detí zvyknú mrzieť najviac

Neexistuje žiaden spôsob ako vrátiť čas! Prvé roky v živote našich drobcov bývajú kľúčové, no najmä, uplynú ani sa nenazdáme. Niektorí rodičia trvajú na striktnej výchove svojich ratolestí, iní na ne nemajú vôbec čas. Pozrite sa, ktoré veci mnohí z nich neskôr ľutujú, aby ste sa vyhli opakovaniu tých istých chýb.

Nedostatok objatí

O dôležitosti objatí sa už veľa toho napísalo, ich význam pre zdravie potvrdili aj vedci. No a čo môže byť lepšie, ako objať svoje vlastné dieťa? Preto sa zamyslite nad tým včas a vezmite do náruče svojho drobčeka, kým vás potrebuje. Postupne totiž bude rásť a už vás nenechá objímať ho, kedy sa vám zapáči.

Chýbajúce záznamy o prvých slovkách, krokoch, úspechoch,…

V živote každého bábätka dochádza k situáciám, ktoré si chceme pamätať navždy. Nie je nič jednoduchšie, ako si spomienky uchovať na papieri. Zabezpečte si zošit alebo knižku, v ktorá vám navždy bude pripomínať prvé pokroky vášho dieťaťa. Inak vás raz možno bude mrzieť strata spomienky na momenty, ktoré sa už nikdy nezopakujú!

Slabá komunikácia s deťmi

Malé dieťa potrebuje neustály kontakt s dospelými a aj keď si to rodičia niekedy nepripúšťajú, táto potreba je vzájomná. Preto akokoľvek ste vyťažení, či unavení, nemali by ste podceňovať dôležitosť rozprávania sa s vlastným potomkom. Snažte sa byť nablízku svojho dieťaťa nielen fyzicky, ale aj mentálne.

Nezáujem o názory detí

Mnohí z rodičov neraz používajú frázy typu “si príliš malý na to, aby si rozhodoval” alebo “dospelí to vedia lepšie”. Avšak pozor! Deti, ktorých názor je často potláčaný, môžu vyrásť v neisté osobnosti. Nechajte preto svoju ratolesť vyjadriť svoje pocity a túžby. Je lepšie diskutovať o ich želaniach, ako ich totálne ignorovať.

Minimum kreatívnych činností

Zapájanie detí do rôznych aktivít je nielen zábavným a zmysluplným využitím spoločného voľného času, ale má aj priaznivý vplyv na ich osobnosť. Zvyšovanie slovnej zásoby, uvoľňovanie predstavivosti, rozvoj inteligencie…aj to sú benefity, ktoré najrôznejšie kreatívne činnosti prinášajú. Ak túto oblasť výchovy podceníte, možno raz budete ľutovať, že ste si nevšimli talent u svojich detí.

Absencia fotografií či videí

Neznášate sa fotografovať? Ak už máte deti, alebo ich plánujete, mali by ste zvážiť svoj postoj. Je totiž pravdepodobné, že raz si vy, alebo vaše ratolesti, budete chcieť zaspomínať na krásne chvíle. Vytváranie fotoalbumov je stále tým najspoľahlivejším spôsobom, ako si uchovať najcennejšie okamihy pokope.

Príliš tvrdá výchova

Niet pochýb o tom, že každý chce pre svojich potomkov to najlepšie. Niektorí rodičia však príliš lipnú na tom, aby ich dieťa nosilo domov ukážkové známky či neprišlo domov zafúľané. Hoci môže ísť o dobre mienený postup vo výchove, efekt zvykne byť často opačný. Deti môžu mať problém s rozvojom, a, dokonca, sa ich vzťah s rodičmi môže výrazne naštrbiť.

Neustále počúvanie rád od druhých

Poznáte to – vždy sa okolo vás nájdu ľudia, ktorí majú patent na život a poznajú odpoveď na každú otázku. Určite vás radi informujú o tom, ako máte dieťa nakŕmiť, obliecť a vôbec, ako ho vychovávať. Pravdou však je, že vy ako rodič viete najlepšie, čo váš potomok potrebuje. Vypočujte si preto rady druhých s úsmevom, no vezmite si z nich len to, čo sami uznáte za vhodné.

Neúčasť na dôležitých momentoch

Hoci sa nám niektoré aktivity nemusia zdať zaujímavé či dôležité, pre naše deti môžu mať obrovský význam. Preto by sme nemali ignorovať udalosti, o ktoré javia záujem. Nájdite si čas na vyzdobenie vianočného stromčeka, návštívte spoločne starých rodičov, zájdite si len tak na prechádzku do lesa… Aj jednoduché činnnosti môžu vyčariť úsmev na tvári vášho dieťaťa a dať mu pocit, že ste tu vždy pre neho.

Nerobenie svojho pokladu dostatočne šťastným

Nezabúdajte na to, že trávenie príjemných okamihov v kruhu rodiny formuje deti v osobnosti, akými sú neskôr, keď vyrastú. Ich spomienky a cenné skúsenosti im nemôže nikto zobrať. Šťastné deti sa navyše ľahšie prispôsobia životu dospelých a budujú nové vzťahy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. júna 2023Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.