Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo sa stane, keď prestanete užívať antikoncepčné tabletky?

reklama:
Čo sa stane, keď prestanete užívať antikoncepčné tabletky?

Bez ohľadu na to, aké sú Vaše dôvody na vyradenie antikoncepcie z Vášho života, existujú kroky, ktoré by mali nasledovať pre zdravý prechod …

Uvažujete o tom, že prestane „brať prášky?“ Či už ide o finančné náklady, nepohodlie, že musíte brať antikoncepčné tabletky každý deň, alebo túžba mať dieťa, toto rozhodnutie vyžaduje určité plánovanie.

Prvým krokom by malo byť, pohovoriť si svojím lekárom pred vykonaním zmeny. Ak nechcete otehotnieť, mali by ste navštíviť svojho lekára a s ním prediskutovať ďalšie možné formy antikoncepcie. A ak si prajete mať dieťa, mali by ste rovnako navštíviť svojho lekára a poradiť sa s ním pred počatím.

Niektoré ženy sa boja, čo by sa mohlo stať ich telu po prerušení užívania tabletiek, ale gynekológovia tvrdia, že nie je sa ničoho báť. Existuje veľmi málo vedľajších účinkov . A tie, ktoré môžu vzniknúť, pravdepodobne nebudú trvať príliš dlho. Ale jedno varovanie je predsa podstatné. Keďže ich účinok pretrváva v tele jeden až dva dni, môže žena nechtiac otehotnieť. Ak teda po dieťati netúžite, potom by ste naozaj mali uvažovať o inom druhu antikoncepcie. Ďalšou falošnou obavou je myšlienka, že čím dlhsie ste pilulku užíla, tím dlhsie to bude trvať, než otehotniete.

Účinky zastavenia užívaním tabletiek

Ak ste užívali tabletky napríklad z dôvodu, ako je regulácia silnej menštruácie, je veľmi pravdepodobné, že tento problém sa vráti. rovnako tak, ak ste nimi ovládala návaly tepla, tie môžu, po vysadení, opäť začať. V prípade, že Vám antikoncepcia pomáhala, aby Vaša pleť bola jasnejšia, akonáhle ju prestanete užívať, môže to viesť k opätovnému prepuknutiu akné. Niektoré ženy môžu zistiť, že ich chuť k jedlu sa zvyšuje. Na druhej strane, ak tabletky bolí príčinou zadržiavania vody v tele, môže dôjsť k strate hmotnosti. Ale ak nejaké drobné vedľajšie účinky sú, potom by mali do dvoch mesiacov ustáť.

Kedy ukončiť užívanie antikoncepcia

Keby ste ukončili užívanie antikoncepčných tabletiek kedykolvek, dokonca aj v polovici balenia, mohli by ste si pritom skrátiť cyklus. Vaša maternica bude zmätená, tak sa začne brániť, ale nejde o „normálny“ cyklus. Dokonca nebudete mať svoju periodu pod absolútnou kontrolou.

Ďalším dôvodom, prečo dokončiť balenie je lepšie načasovanie ovulácie, ak sa pokúšate otehotnieť – budete vediet, kedy možno očakávať menštruáciu a kedy môžete mať ovuláciu. Dávajte si však pozor na svoj cyklus. Ak sa nevráti k normálu v priebehu dvoch až troch mesiacov, navštívte svojho lekára. Tam by mohol byť iný zdravotný problém.

V poslednýchrokoch, akod okazujú štatistiky, sa čoraz viac žien vzdáva života s antikoncepciou. V prípade, že ste sa rozhodla k tomuto kroku, potom nezúfajte, ak dva až tri mesiace Vaše telo bude „rozštelované“ – verte, že sa všetko vráti do normálu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 19. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.