Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Detský plač

reklama:

Trošku sa zamyslíme nad detským plačom. Budeme však mať na mysli plač, ktorý nie je zapríčinený zdravotnými problémami (choroba, kolika, zaparenina). Bábätka sa rodia s plačúcim reflexom, nie je to reflex úsmevu a smiechu. Tomu sa naučia až neskôr. Plač má veľmi dôležitú úlohu, účelom je, privolať niekoho na pomoc.

Rodičia majú často obavy z plaču svojho dieťatka. Ale ako nám má malé dieťatko povedať, že je hladné, mokré, že ho niečo bolí, že sa s ním vlastne niečo deje? Rozprávať sa naučí až neskôr, tak zatiaľ je to jeho jediná možnosť komunikácie.

Prvý týždeň po narodení detičky plačú len sporadicky. Od druhého týždňa začínajú plakať viac. Neľakajte sa však. Deti plačú z toho istého dôvodu,ako dospelí rozprávajú. Je to pre ne jediná forma komunikácie. Dieťa nechce obťažovať svojich rodičov, chce vám len niečo oznámiť. Ak plač neprestáva, má na to dôvod. Rodičia sa musia naučiť rozpoznávať, čo im dieťa plačom chce povedať. Nebojte sa, postupne sa to naučíte. Na svojich pokusoch a omyloch sa naučíte, kedy treba vymeniť plienku, kedy je hladné a kedy vás chce vidieť a zotrvať vo vašom náručí. Musíte sa snažiť, aby ste pochopili, čo je dôvodom jeho plaču. V prvom rade však musíte byť kľudní, aby ste neprenášali nervozitu na svoje dieťatko. Po čase nájdete určité zmeny v jednotlivých plačoch a budete vedieť správne rozpoznať potrebu dieťatka. Ak ste však už ustatá, nervózna a vyčerpaná, nebojte sa požiadať okolie o to, aby vás na chvíľu odbremenili a išli sa s dieťatkom prejsť. Vy si zatiaľ oddýchnete a načerpáte nové sily.

Príčiny plaču

  • nadmerná stimulácia – dieťa počas dňa prijíma mnoho podnetov (hlasy, zvuky, dotyky, svetlo) z vonkajšieho okolia. Jeho nervový systém však ešte nie je dostatočne vyvinutý a preto sa môže veľmi rýchlo preťažiť. Z toho dôvodu sa intenzívny plač objavuje najčastejšie večer. Tento záchvat plaču funguje ako vypúšťací ventíl a preto ho treba vnímať pozitívne. Rodičia preto musia odsledovať toleranciu dieťatka, aby obmedzili záchvaty plaču. Treba sa však utvrdiť v tom, že dieťatko nemá iné zdravotné problémy.
  • hlad – je dosť častou príčinou v prvých mesiacoch
  • nepohodlie – dieťatko je pocikané, pokakané
  • pocit neistoty, samoty – chýba mu láska, vaša prítomnosť. Dieťatko sa zvykne upokojiť, keď sa mu prihovorí niekto známy, alebo si ho vezmete do náručia.
  • chce vás cítiť – pomôže, keď ho začnete hladkať alebo šúchať po chrbátiku, brušku
  • nudí sa – ukážte mu niečo nové, zaujímavé, rozprávajte sa s ním
  • nevyhnutné činnosti – obliekanie, vyzliekanie, kúpanie, čistenie a kvapkanie do nošteka, strihanie nechtíkov. Tieto činnosti musíme urobiť čo najrýchlejšie, samozrejme bezpečne a potom si dieťatko privinúť, aby sa utíšilo.
  • vonkajšie podmienky – keď mu je chladno alebo teplo, alebo keď mu svieti slnko či je tma
  • vaša nálada – ak ste podráždená a nervózna, vaše dieťatko to veľmi dobre vycíti a začne plakať
  • prehnaná starostlivosť, panika – opakované prebaľovanie, nútenie jedla, podávanie si ho z rúk do rúk, neustále vypytovanie,váš úzkostlivý hlas, všetko toto môže ešte vystupňovať detský plač
  • únava – veľa návštev, narušený režim

Ako ešte utíšiť bábätko?

  • cmúľanie – má na detičky upokojujúci vplyv. Pomôže aj váš malíček, alebo cumlík
  • hojdajte ho – hojdanie v náručí, alebo len samotná chôdza môže dieťatko ukľudniť. Pomôže aj prechádzka v kočíku
  • noste ho – ak dieťatko niečo rozhnevalo, môže mu pomôcť aj nosenie, pričom ho upokojí telesný kontakt aj vaše pohyby
  • hudba – pokúste sa nájsť melódiu, ktorá ho zaujme a ukľudní

Čo chce bábätko povedať?

  • otáča hlávku, otvára ústa a hľadá, cmúľa si rúčku – má hlad. Plač je krátky, prerušovaný s kolísavým tónom. Ak mu nedáme rýchlo papať, zmení sa tón plaču na hlasnejší a namrzený.
  • šúcha si očká, kýva hlavou zo strany na stranu, zíva – chce sa mu spať
  • nezaujíma sa o hračky, nechce sa hrať, rozhadzuje ručičkami – je unavené, potrebuje kľud. Plač začína mrnčaním, postupne silnejúcim až do hlasného zúfalého náreku
  • vystiera nôžky, plače, je červené – má bolesť, koliku. Takýto plač je neočakávaný, prenikavý, nasledovaný chvíľou ticha a žalostným nárekom.

V komunitách, kde mamičky nosia svoje dojčatá stále so sebou (v šatke) sa menej často stretávame s ich plačom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. mája 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.